Exclusiv. Încrengături dubioase la Aeroportul Otopeni. Reacția SRI

Aeroport Otopeni Sursa foto: EVZ

Evz.ro a aflat detalii în exclusivitate dintr-o anchetă care scoate la iveală încrengături dubioase la Aeroportul Henri Coandă Otopeni

Produse de mare valoare, destinate comercializării și transportate în avioanele marilor companii de aviație care tranzitează România, au fost furate de un grup de angajați ai unei firme de catering, dar și de angajați ai Aeroportului „Henri Coandă” Otopeni.

Printre cei care știau de întreaga operațiune se numără și cadre militare care, conform surselor evz.ro, beneficiau de produsele furate pe care le vindeau la un preț mai mare, ca și adevărați distribuitori. De aceea, vor fi inculpați sau cercetați pentru complicitate...

Evz.ro a aflat, în exclusivitate, că ancheta a debutat, în toamna anului trecut, la sesizarea polițiștilor de la Serviciul de Poliție Transporturi Aeriene „Henri Coandă”, din cadrul Secției Regionale de Poliție Transporturi București (SRPT). Desfășurarea anchetei și, implicit, prinderea celor implicați, a fost întârziată de pandemia de COVID-19.

De aceea, la capătul anchetei, au fost efectuate abia joi, 18 iunie, 28 de percheziții în București și în județele Ilfov și Prahova. Cele 59 de persoane implicate sunt cercetate pentru furt, complicitate la furt, tăinuire și delapidare. Surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că, inițial, cazul a fost instrumentat de un procuror de la Parchetul Buftea.

Însă, pe mandatele de ascultare emise de magistrați au intrat, „pe emisie”, și militari.

Drept urmare, cazul a fost declinat Parchetului Militar București...

Așa cum a explicat un ofițer care știa despre acest caz, exclusiv pentru evz.ro, încă de anul trecut pe interceptările surprinse de către ofițerii Direcției de Oprațiuni Speciale ar fi apărut, surpriză, și doi lucrători SRI.

Alertă la Aeroportul din Otopeni: Nicio cursă nu a decolat!

„Au picat pe interceptări. În aeroport nu are ce să caute Armata sau ISU. Compania are pompierii ei. La control sunt cei de la Poliția de Frontieră și cei de la SRI. Acum sunt la audieri, la sediul SRPT. Pe baza probelor, procurorul le dă mandat de reținere”, a explicat ofițerul. Cei doi subofițeri SRI lucrau, susține aceeași sursă, în zona aeroportuară și au domiciliul în județul Ilfov.

Între timp, pe surse, s-a transmis că ar fi anchetați militari ai Ministerului Apărării Naționale (MApN) și lucrători ai ISU București-Ilfov, tot militari fiind. În urma informațiilor oficiale furnizate de Poliția Capitalei, am încercat să dezlegăm misterul. Responsabilii din MApN ne-au spus că nu au primit, până  joi seara, nicio informare de la procuror, legată de anchetarea vreunui militar. La fel și cei de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Nici de la SRI nu știau de vreo astfel de informare. „Procurorul de caz nu este obligat să informeze instituțiile decât după finalizarea cercetărilor”, au transmis responsabili militari chestionați de evz.ro. Ovidiu Marincea, purtătorul de cuvânt al SRI, a negat vehement implicarea lucrătorilor SRI în acest caz.

„Infirm că este vreun angajat SRI acuzat de ceva în acest dosar”, a transmis, pentru evz.ro, Ovidiu Marincea.

Oficial, Poliția Capitalei a transmis că  „mai mulți angajați ai unei societăți comerciale, ar fi sustras sau însușit produse alimentare, produse cosmetice, parfumuri, produse de marochinărie, bijuterii, ceasuri și alte produse destinate comercializării la bordul aeronavelor”.

Anchetatorii susțin că „bunurile în cauză ar fi fost comercializate de către alte persoane, care ar fi avut cunoștință despre proveniența ilicită a acestora”.

Surse judiciare au precizat, pentru evz.ro, că printre cei care vindeau bunurile furate se aflau și militarii vizați de anchetă.

În context, Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti și dnata Catering SRL România, firmă care acționează pe Aeroportul Otopeni, au confirmat că unii din angajații lor se află în custodia poliţiei.

Lovitură grea pentru un fost ofițer SRI. Poliția Capitalei, anunț de ultimă oră

Într-un comunicat al Companiei Naționale Aeroporturi București se arată că „autorităţile au admis că dnata Catering SRL, CN Aeroporturi Bucureşti şi partenerii lor de afaceri au respectat toate reglementările şi nu sunt responsabile pentru activităţile în care sunt implicati angajaţii în cauză”.

Totodată, se arată în comunicat, „dnata, CN Aeroporturi Bucureşti şi partenerii lor se delimitează de acţiunile întreprinse la nivel personal, de către acei angajaţi care nu au respectat prevederile legale”.

„Nu putem comenta procedurile legale în curs şi investigaţiile autorităţilor. CNAB, dnata Caterng SRL şi partenerii lor de afaceri sunt angajaţi în practici etice de afaceri şi operează în conformitate cu toate legile, reglementările şi standardele industriei”, au adăugat responsabili ai companiei.

De asemenea, susțin aceștia, „liniile noastre directoare stricte fac ca regulile să fie clare pentru fiecare angajat. Cooperăm pe deplin cu autorităţile în această anchetă”.