Mircea Geoană. Unul dintre cele mai sonore nume din politica românească. Fost președinte de partid. Aproape președinte al României. Fost ministru de Externe. Fost ambasador. Actual secretar general adjunct al NATO. O carieră ireproșabilă. Dar o conduită nu doar discutabilă. Nu doar imorală. Ci și total ilegală.
Au ales un restaurant cochet din Piața Floreasca, specializat în preparate de pește
In vino veritas
Nesigur pe picioare, lansat la volan
De ce riscă un asemenea om?
Alcoolul dă o senzație de euforie, de omnipotență, de siguranță bahică. Iar Mircea Geoană are reputația unui consumator de nădejde. Marean Vanghelia, fostul edil de la sectorul 5, ar putea să povestească mult mai multe, prietenia dintre cei doi fiind extrem de strânsă când Mircea Geoană era președintele PSD. De altfel, Mircea Geoană a primit cadouri de peste 100.000 de euro de la acesta, în ceasuri de lux, restituite recent de instanță.
„Este greu in România să spui că ești prieten cu președintele partidului (Geoană la acel moment, președinte PSD - n.red.). Relaționam”, a afirmat Marian Vanghelie, adăugând că ceasurile de lux pe care i le-a făcut cadou au fost cu diverse ocazii: „Au fost niște evenimente de ziua dlui Geoană, două, și al treilea, cred că la ziua soției dlui Geoană”.
„Când te duci la un politician... Mie mi-a plăcut să învăț în viață, de la a mă îmbrăca până la tot. Totul învățăm (…) în etape. Când te duci la ziua cuiva, nu știți ce vă pune omul într-o punguliță cu cartea de vizită. Poți să pui o simplă cravată, de 100 de euro, de 300 de euro sau poți să pui un ceas de 10.000 de euro, de 30.000 de euro, de 50.000 de euro, cum crezi tu, cum vrei tu și cum poți tu”, a relatat Vanghelie, la un post TV, în urmă cu câteva luni.
Mircea Geoană este hotârât să conducă mașina
Alcoolul, principala cauză a accidentelor rutiere
Legislația din România are permisivitate zero atunci când vine vorba despre consumul de alcool la volan. Statisticile arată că majoritatea accidentelor rutiere au ca și cauză principală consumul de alcool. Este foarte important și orice șofer ar trebui să știe că, în funcție de metabolismul fiecăruia, alcoolul influențează capacitatea de a conduce. Primele funcții afectate de alcool sunt capacitatea de coordonare, reacțiile și reflexele, de astfel și cele mai importante.
Legea nu permite urcarea la volan a persoanelor aflate în stare de ebrietate atât pentru siguranța lor, cât și pentru siguranța celorlalți participanți la trafic. Condusul după consumul de alcool se pedepsește cu suspendarea permisului, amendă sau, după caz, în funcție de alcoolemie, cu dosar penal.
Contravenție – sub 0,4 mg alcool
Pedeapsa atribuită se încadrează în categoria ”Contravenție” atunci când aparatul de alcooltest afișează o valoare sub 0,4 mg alcool pur în aerul expirat. Fapta se sancționează cu o amendă și suspendarea permisului de conducere pentru 90 de zile.
O alcoolemie cuprinsă între 0,1 și 0,4 miligrame reprezintă tot o contravenție și se sancționează cu o amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de trei luni.
Infracțiune – egal sau mai mare de 0,4 mg alcool
Consumul de alcool la volan devine infracțiune atunci când aparatul de alcooltest afișează o valoare egală sau mai mare de 0,4 mg alcool în aerul expirat. În acest caz este obligatorie recoltarea probelor biologice în vederea stabilirii alcoolemiei, iar conducătorului auto îi este întocmit un dosar de cercetare penală.
O astfel de faptă se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu o amendă. În cazul în care șoferul este condamnat pentru comiterea infracțiunii, permisul de conducere îi se anulează. De asemenea, dacă acesta refuză să se supună recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, legea prevede o sancțiune cu închisoarea de la 1 la 5 ani.