Exclusiv. Hoț din România, ajuns celebru în toată lumea. Polițiști din Europa au venit să îl vadă

Un simplu hoț, din România, a ajuns celebru în toată lumea datorită unei invenții pe care a construit-o, minuțios, la el acasă. Evz.ro a aflat detalii uluitoare despre românul despre care Europol s-a interesat, în mod special

A fost hoț, apoi șofer și, în ultimii ani, s-a ocupat de falsificarea de bani. Omul care a ajuns celebru datorită faptului că a creat falsul perfect este obiect de studiu la Europol, care a trimis, în România, ofițeri specializați în falsificare de bancnote ca să vadă cum a fost posibil.

DIICOT a spus, despre el, că este cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Un fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora. Din acest motiv a fost denumit generic „SUPER LEU”.

În exclusivitate pentru evz.ro, oficiali din rândul anchetatorilor au dezvăluit cum a fost posibil ca, timp de șase ani, să nu fie depistat falsificatorul, reținut, miercuri, pentru 24 de ore, de procurorii DIICOT.

Practic, au dezvăluit sursele, în exclusivitate pentru evz.ro, Radu Theodor Croitoru, un bucureștean de 52 de ani, a învățat, singur, cum se pot fabrica bancnotele.

„Este un autodidact cu o inteligență sclipitoare. Nu are studii în materie și nici măcar studii superioare”, a explicat un om al legii, în exclusivitate pentru evz.ro.

Radu Theodor Croitoru a fost hoț, „de meserie”, la începutul anilor 90. Apoi, au precizat aceleași surse, a fost șofer.

Am întrebat, totuși, cum a reușit să falsifice atât de bine bancnotele de 100 de lei, printr-o metodă unică în lume.

„S-a documentat și a creat propriul sistem de falsificare. A reușit, chiar, să realizeze acele elmente de siguranță, greu de depistat la o bancă. Numai Banca Națională are posibilitatea să descopere falsul”, a precizat, în exclusivitate pentru evz.ro, oficialul din rândul anchetatorilor.

Cel mai mare falsificator din lume, prins în România. Detalii uluitoare din ancheta DIIICOT

Falsificatori de bancnote, „săltaţi” de DIICOT

Am întrebat, apoi, cum și prin ce  mijloac a reușit să „fabrice” bancnotele false, despre al cărui număr anchetatorii nu știu care este, în realitate…

Sursa evz.ro a explicat că Radu Theodor Croitoru a folosit un proces tehnologic, după ce s-a documentat ce materiale sunt folosite pentru falsificare, o imprimantă industrială, conectată la un calculator, polimeri și substanțe folosite în procesul de fabricație etc.

Oficial, DIICOT a transmis că, în timpul anchetei s-a constatat calitatea superioară a reproducerii bancnotelor, realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului, inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultraviolet.

Cum făcea rost de materiale?

Singurii care îi știau secretul erau concubina lui și un prieten, cercetați în acest dosar, sub control judiciar, așa cum a comunicat DIICOT.

Cei doi comandau pe internet sau cumpărau,pur și simplu, materialele de care avea nevoie Radu Theodor Croitoru.

Falsificatorul a fost greu de prins, în cei șase ani de când a încput „producția” de bani falși deoarece știa să evite camerele de luat vederi.

Bancnotele false le folosea doar în magazine sătești, în aprozare, în piețe, acolo unde știa că nu poate fi depistat, în cazul în care cineva s-ar fi  „prins” că le folosește, au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, surse judiciare.

 

Oficial, DIICOT a anunțat, după perczițiile efectuate, miercuri, în București și în Bușteni, că „acest grup își desfășoară activitatea și în prezent iar față de membrii săi a fost documentată activitatea de falsificare a unui număr de 17065 bancnote din cupiura de 100 lei, prejudiciul în cauză ridicându-se la aproximativ 1706500 lei”.

Însă, surse judiciare au dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că nu se știe numărul real al bancnotelor falsificate, plasate pe piață.

„Atât timp cât nici băncile, cu mici excepții, nu puteau depista falsul atât de bine făcut, se așteaptă confirmarea de la Banca Națională a României, atunci când banii falși ajung acolo, singura care are un sistem de depistare eficient”, a explicat anchetatorul chestionat de evz.ro.

Am întrebat, în acest context, ce caută Europol în acțiunea DIICOT.

„Nu le-a venit să creadă că se poate așa ceva și au trimis polițiști ca să se documenteze, fiind un caz pe care nu l-au mai întâlnit până acum”, a răspuns, pentru evz.ro, oficialul din rândul anchetatorilor.