Mamaia, Constanța, Vama Veche, Costinești, Eforie chiar și plaja sălbatică de la Tuzla au fost, în acest week-end, călcate de armate de polițiști și inspectori ai instituțiilor de control, care au verificat măsurile de protecție sanitară, amendând doar o parte din agenții economici, restul primind avertismente.
A fost un heirup general, echipele de control, coordonate de prefectul județului Constanța, formate din reprezentanți ai Poliției, Jandarmeriei, DSV, DSP, de la Protecția Consumatorului au fost trimise să verifice, în stațiunile de pe litoral, modul în care agenții economici respectă regulile impuse în starea de alertă, a declarat, pentru EVZ, o persoană care a făcut parte din aceste echipe.
Potrivit sursei, prefectul de Constanța a desemnat în fiecare seară din week-end câte un coordonator. Vineri seară, acțiunea a fost coordonată chiar de șeful ANSVSA. A fost noaptea în care blocul alimentar al unuia din cele mai renumite cluburi din nordul stațiunii Mamaia a fost închis doar din cauza unui blat de bucătărie care nu ar fi fost pe placul inspectorilor.
”Domnii ăștia au tratat clubul ca pe o șaormărie, deși bucătăria era lună. Închiderea bucătăriei acestui renumit club și amendarea lui cu 20.000 de lei sunt de fapt niște răfuieli politice, având în vedere că din acționariat face parte o importantă televiziune de știri, neagreată de PNL. Se merge pe răzbunare politică, nu e în regulă”, a explicat, în exclusivitate pentru EVZ, sursa citată.
Controale, la aceeași terasă, cu rezultate diferite
Controalele au scos la iveală și conflictele dintre instituțiile de control. O terasă din Mamaia a fost închisă de inspectorii OPC. Interesant este că terasa cu pricina fusese verificată, în urmă cu o săptămână, de inspectorii de la Direcția Sanitar Veterinară, fără a fi luată vreo măsură. La inițiativa Poliției Economice, controlul a fost reluat, sâmbătă seară. Mizeria din bucătărie i-a îngrozit pe inspectorii OPC și pe polițiști. Era dezastru. Sute de kilograme de mâncare au fost retrase de la vânzare.
„În urma unui control efectuat la o societate comercială cu punctul de lucru în stațiunea Mamaia, s-a dispus aplicarea unei sancțiuni contravenționale în valoare de 20.000 de lei și suspendarea activității operatorului economic până la remedierea deficiențelor, conform Ordonanţei 21/1992, de către lucrători din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Constanţa, a confirmat IPJ Constanța.
Acțiuni majore de control au fost și pe plaja sălbatică de la Tulcea, unde terasele improvizate sunt deținute de persoane fizice, nu de operatori economici, și la Vama Veche. Doar jumătate din cele 300 de unități comerciale verificate au fost sancționate cu suma totală de 238.000 de lei. Restul, au primit avertisment. Așa cum de altfel a transmis, anterior, și Ministerul de Interne, precizând că „principalul obiectiv al măsurilor care vor fi luate în următoarele două săptămâni este prevenirea răspândirii noului coronavirus și nu aplicarea de sancțiuni”.
Sancționați, doar agenții economici. Turiștii, nu
Nici un turist de pe litoral nu a fost amendat pentru nepăstrarea distanțării fizice sau nepurtarea măștii în spațiile aglomerate, deși, mai ales la Vama Veche și Mamaia, oamenii s-au plimbat și s-au distrat umăr la umăr. „Păi turistul de azi, e alegătorul din toamnă, cum să îl amendezi ?”, comentează un localnic. Doar poliția poate interveni în modul de manifestare al turiștilor, nu inspectorii cu atribuții de control.
„Degeaba este sancționat administratorul de plajă, sau cel de terasă, sau hotel, dacă turiștii lor nu respectă condițiile de distanțare. Agentul economic este autorizat să facă comerț. Nu poate interveni la o masă să afle dacă este familie, nu poate impune distanțarea socială, pentru că nu are atribuții în acest sens”, explică șeful unei terase din Vama Veche.
Agenții economici au obligația să marcheze pe jos, să pună panouri de informare, să ceară angajaților să poarte mască. Operatorii economici nu pot impune salariaților să intervină pentru respectarea distanțării sociale la clienții pe care îi au. Nu au pârghii. Nici să îi legitimeze nu au voie. „Cum ar fi să vină un ospătar și să ceară buletinul turistului? S-ar crea un precedent periculos pentru societate”, a declarat și un polițist constănțean.