Victor Ponta a fost surprins de reporterii EVZ într-o întâlnire de taină. O întâlnire în care s-au discutat variante politice ce pot să surprindă mulți lideri de partid.
Victor Ponta vrea să revină pe prima scenă a politicii românești. Pro România a obținut, la locale, 4,09 % din voturi. În 6 decembrie 2020, partidul lui Victor Ponta nu a mai confirmat ascensiunea și nu a făcut pragul electoral. La voturile pentru Senat, a obținut 4,13 %, iar la voturile pentru Camera Deputaților, a obținut 4,01 %. După eșecul de la alegerile parlamentare, înregistrat în alianță cu ALDE, Victor Ponta a încercat să-și găsească un rost. În viață, dar și în politică.
Nu a reușit, fiind mult mai preocupat de performanțele pe terenul de golf decât de zbaterile interne. De ceva vreme însă a dat semnale clare că ar vrea să se întoarcă în partidul care l-a consacrat: PSD. Oare partidul îl mai vrea, pe el sau pe cei din ProRomânia?
Lucrurile nu par deloc simple. Sunt cel puțin trei lideri importanți ai social-democraților care se opun revenirii sale. Capii de listă sunt primarul municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, fosta primăriță a Capitalei, Gabriela Vrânceanu - Pandele și Mihai Tudose, fostul prim-ministru. Persoane cu greutate specifică în PSD. ”Nu pot reda ce a fost la gura lor. Tudose și Olguța pur și simplu intră în transă când aud de Ponta. Nici Firea nu-l vrea în PSD. De partea cealaltă, Ponta e susținut de Ciolacu, Grindeanu și Dîncu. Oricum, mai devreme sau mai târziu ProRomânia se va topi în PSD”, susțineau zilele trecute surse din conducerea partidului, citate de ziare.com.
Victor Ponta nu este atât de sigur de succesul său, așa că pune la cale un Plan B. Împreună cu socrul său, celebrul Ilie Sârbu, fostul ministru de finanțe, membru PSD, Eugen Teodorovici, fostul europarlamentar al Partidului Conservator, Laurențiu Rebega și Daniel Constantin, ex-deputat ALDE, trecut în grupul parlamentar PNL. O gașcă de băieți care a tot gravitat în jurul lui Victor Ponta și care încearcă să mai prindă un bilet în trenul care pleacă spre viitoarele alegeri parlamentare din 2024. Ce bază ar avea? Plecând de la cei 1885 de consilieri locali și 56 de consilieri județeni se poate construi ceva. Alături de PSD sau...
Surprinși de paparazzi EVZ la o masă prelungită într-un restaurant cu specific italienesc, exact în ziua în care toată presa vuia de convulsiile din PSD menționate mai sus, Victor Ponta nu era interesat de mâncarea, de altfel delicioasă, ci de posibilitatea de a construi un nou partid. Mai la stânga PSD, mai naționalist, mai anti-european. Ideea, vehiculată cu toți participanții la masă, ce veneau și plecau după cum aveau treabă, nu este rea, mai ales dacă iei în calcul succesul AUR din sondajele date publicității în ultima vreme.
ProRomania se confruntă cu o serie de probleme: "Începând cu luna septembrie a anului trecut, Pro România are o problemă și cu cheltuielile pe care ar putea să le efectueze din bani de la bugetul de stat. În 2021, partidul a încasat o subvenție de 3,2 milioane de lei. O parte a acestor cheltuieli blocate se referă la plata unor salarii. Iar printre acești salariați se număra inclusiv președintele formațiunii, Victor Ponta, care figura în evidențele oficiale cu un salariu lunar brut de 5.000 de euro. Tot anul trecut, Pro România a scos la vânzare mai multe bunuri, printre care și un autoturism electric Tesla, pe care l-a achiziționat cu 130.000 de euro și pe care, conform unor surse, l-a „măritat” cu 90.000 de euro”, susținea Jurnalul Național, într-un articol deloc favorabil fostului premier.
Perspectivele, așa cum se vede, nu sunt deloc roz. Iar întâlnirea lui Victor Ponta cu Eugen Teodorovici, omul care l-a contestat extrem de puternic pe Marcel Ciolacu, actualul președinte al PSD, ne arată că perspectiva fuziunii prin absorbție este încă în ceață. Este clar că Victor Ponta se teme ca PSD să nu-i pună bețe-n roate. Adică dacă tot nu-l absoarbe în partid, să-l lase fără consilierii locali și județeni. Sau ca aceștia să se plictisească să facă parte dintr-un partid care nu mai are viitor (ultimele sondaje îl dau la 1 la sută) și să reorienteze către AUR. În orice variantă, nu are decât de pierdut. Așa că trebuie să se miște rapid!
Despre Victor Ponta: „E un tip bolnav de putere. A promis că şi-a revenit, dar l-a ţinut patru-cinci luni. I-au plecat oamenii: Constantin, Câmpeanu, Mocioalcă. Dl. Ponta are o chestie. Eu îmi asum ce spun. Din toată clasa politică, el e cel mai sigur ofiţer la un serviciu. Dar nu pot proba”, afirma Mihai Tudose pentru Adevărul Live.
Mulți oameni îl contestă pe Victor Ponta. O parte din ei sunt cei care au profitat de pe urma guvernării sale. Sau a poziției de președinte de partid. Alții, așa cum ne arată întâlnirea de taină surprinsă de EVZ, nu țin însă cont de culoarea politică sau de perspectivele imediate și se gândesc să înceapă un proiect politic nou.
Ar putea Victor Ponta să dea o lovitură de proporții, surprinzând pe toată lumea? Posibil, mai ales dacă se bazează pe sfaturile lui Ilie Sârbu, pe experiența lui Eugen Teodorovici, pe naționalismul lui Laurențiu Rebega și pe fidelitatea lui Daniel Constantin. Istoria ultimilor 20 de ani ne-a demonstrat că Victor Ponta & Prietenii Săi nu trebuie subestimați!
[soc_slider_shortcode id="4286191"]