Exclusiv. Expertul în politică externă Ștefan Popescu explică mizele anchetării lui Donald Trump. Cum vor fi influențate alegerile pentru Casa Albă. Video

Sursa: EVZ

Consecințele acuzațiilor aduse lui Donald Trump, în contextul campaniei prezidențiale de anul viitor, sunt explicate de profesorul Ștefan Popescu, expert în relații internaționale. În opinia acestuia, odată cu punerea sub acuzare, miliardarului i-au crescut șansele pentru a obține o nouă candidatură la Casa Albă. Ștefan Popescu a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în podcastul lui Ionuț Cristache, de pe canalul „Hai România”.

Fostul președinte american Donald Trump a fost pus sub acuzare de un procuror al statului New York pentru 34 de capete de acuzare. După anunțarea măsurilor, miliardarul a susținut un discurs la reședința sa din Florida, în care a pozat în salvatorul Statelor Unite și al Lumii libere. De asemenea, a vorbit despre spectrul unui război nuclear, teză fluturată, în ultimul timp, din ce în ce mai des de oficialii de la Moscova.

Profesorul universitar Ștefan Popescu, expert în relații internaționale a făcut o serie de comentarii pe acest subiect în podcastul lui Ionuț Cristache de pe Canalul YouTube „Hai România”. El a vorbit despre miza anchetării lui Donald Trump, dar și despre consecințele pe care acest demers le va avea asupra confruntării electorale de anul viitor, din Statele Unite.

„Practic campania lui Trump se cam răsuflase, era contestat, mai ales că nici nu a venit valul roșu, iar lansarea candidaturii sale a fost destul de modestă, nu a impresionat pe nimeni, departe pe emulația pe care o stârnise în campania din 2016. Și dintr-o dată îl vedem pe Donald Trump total relansat, cu principalul lui contestatar în sânul Partidului Republican, carismaticul guvernator al Floridei prăbușindu-se. Dar nu s-a prăbușit. Finanțările sunt foarte importante, finanțările s-au prăbușit pentru guvernatorul Floridei. Prin această campanie extraordinară Trump a mobilizat foarte multe resurse. Nu mai contează atât de mult miliardarii, contează micii donator”, a afirmat Ștefan Popescu în podcastul lui Ionuț Cristache.

Punere sub acuzare va crește popularitatea lui Donald Trump

Potrivit spuselor sale, staff-ul de campanie al lui Donald Trump s-a folosit de această procedură, de punere sub acuzare, pentru a-și spori popularitatea. El a dat ca exemplu comentariile fostului său vicepreședinte, Mike Pence, care i-a luat apărarea acuzând un proces politic.

„Am văzut în presa internațională că din staff-ul lui se exprimau regrete că nu i s-au făcut fotografiile când a fost arestat formal când a ajuns la tribunal pentru că erau gata să facă tricouri și să le vândă americanilor. Ar fi fost un instrument extraordinar de bun, inclusiv în campanie. Avea și un iz de XXX acest reality show. Înșiși evangheliștii americani, oameni care țin foarte mult la bunele moravuri, și mă gândesc la fostul său candidat Mike Pence, pe platoul CNN i-a luat apărarea și i-a spus că este un proces politic”, a mai spus Ștefan Popescu.

Expertul în relații internaționale este de părere că Donald Trump va reuși să atragă de partea sa Partidul Republican. Ștefan Popescu susține că 30 – 35% dintre alegătorii republicani ar fi susținători ai lui Trump.

„Posibilii contracandidați republicani se alătură, se pun în spatele lui Donald Trump, ca de altfel întreg Partidul Republican. Este singurul care avea o bază electorală stabilă în cadrul Partidului Republican, 30-35% dintre votanții republicani sunt trumpiști. Este la o distanță abisală de restul contracandidaților”, a declarat expertul în emisiunea lui Ionuț Cristache.

Donald Trump are șanse la Casa Albă

El crede că Donald Trump este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă, într-un context politic favorabil. De asemenea, dat fiind că procurorii care au formulat acuzațiile sunt democrați, americanii vor crede că este vorba despre o afacere instrumentată politic.

„Este șansa Partidului Republican de a ajunge la Casa Albă. Și contextul politic i s-a servit de un platou de argint. Nu a fost acuzat de o instanță federală. Dacă ar fi fost acuzat de o instanță federală, americanii sunt patrioți, ar fi fost Trump împotriva statului american. Așa avem împotriva unui ales local, care este desemnat prin alegeri procurorul din Manhattan care are și o sorginte de stânga, democrată. Practic îi oferi argumentul că democrații sunt în spate, este o afacere instrumentată. Cel mai probabil au contat simpatiile procurorului respectiv și dorința de afirmare”, a mai spus Ștefan Popescu.

Puteți vedea emisiunea AICI:

Portret Neretușat Nicolae Ceaușescu

Absolvent și doctor în istorie, Toma Roman jr. reconstituie din interviuri un portret al lui Nicolae Ceaușescu. Așadar, Ceușescu este descris de apropiați ai săi, oameni care au avut funcții instituționale importante, rude, cunoscuți conjucturali. Aproape toți, în ciuda nivelului de cultură diferit, a studiilor avute sau a relațiilor partinice cu dictatorul, ajung la aceleași concluzii asupra cuplului care a condus România între 1965-1989. Multe dintre mărturii sunt inedite și constituie un portret neretușat al lui Nicolae Ceaușescu și al soției sale. Ștefan Andrei, Cornel Burtică, Emil Bărbulescu, Iosif Banc și alții au descris în aceste mărturii caracterul și obiceiurile cuplului care a condus România în ultimii 25 de ani de dictatură comunistă. Volum recomandat de Evenimentul Istoric!

CUMPĂRĂ CARTEA – CLICK AICI