Cu cât societatea evoluează, cu atât cresc ofertele pentru noi spații comerciale de recreere pentru toate vârstele. Totodată, pare că „bătaia peștelui” este pentru copiii, aceștia fiind mereu în căutare de noi aventuri. Din păcate, unele dintre cele mai banale distracții destinate celor mici îi poate trimite direct la spital. Cazurile de acest gen sunt în floare și medicii consideră că „e abia începutul”. În acest sens, mai mulți specialiști, dar și părinți, încearcă să atragă atenția asupra situației halucinante de care se poate lovi oricine.
Ați auzit de fractura de trambulină? O dată cu deschiderea mai multor spații de joacă cu saltele și plase elastice, copiii ajung aproape pe bandă rulantă la spitalele de urgență, cu luxații, fracturi și chiar și suspiciuni de leziuni cerebrale. Situația este atât de îngrozitoare încât părinții cu copii „pățiți” au pornit o adevărată campanie de informare pe rețelele sociale în privința pericolelor de la trambuline.
Mămica unei fetițe care și-a rupt femurul: „De două zile trăim coșmarul vieții noastre!”
Cristina, mămica unei fetițe care și-a rupt femurul sărind în trambuline, povestește calvarul prin care a trecut zilele trecute:
„AVEȚI GRIJĂ LA CE LOCURI DE JOACĂ DUCEȚI COPIII! Noi de 2 zile trăim coșmarul vieții noastre. Aceasta este ecografia Amaliei, ruptura de femur, operație de urgență.
ESTE INADMISIBIL CĂ NIMENI NU FACE NIMIC!
Cei de la Ambulanță ne-au spus că cel puțin la două zile ridică copii cu mâini și picioare rupte, cei de la Budimex (n. Spitalul de urgențe pentru copii Marie Curie) erau deja familiarizați cu acel spațiu”.
Informația oferită de părinte, cum că ar exista foarte multe cazuri aduse de serviciul de Ambulanță către spitalele de copii nu a putut fi confirmat oficial momentan, însă mărturiile părinților care au trecut prin experiențe similare curg cu zecile sub mesajul de avertizare prezentat.
Probleme în regulament și instructaj?
Un astfel de loc de joacă cu trambuline, probabil cel mai mare din țară, are publicat pe site-ul său un set de reguli pe care copiii și părinții trebuie să le respecte pentru siguranța participanților. Totodată, clienții spațiului de joacă fie le ignoră, fie nu le observă, iar asta poate duce la adevărate drame.
Una dintre regulile cel mai des încălcată este cea a săritului pe trambuline simultan cu alții copii, ceea ce poate duce la fracturi și deplasări de femur.
Reculul trambulinei poate duce la tasări ale tibiei
Potrivit studiului publicat de institutul Robert-Koch în anul 2016, săriturile pe trambulină reprezintă cauza cea mai frecventă a accidentelor la grupa de vârstă 1-6 ani:
„Atunci când un copil sare pe trambulină cu un adult sau cu un alt copil cu o greutate mult mai mare decât a lui, reculul trambulinei după săritura persoanei cu greutate mai mare are o forță suficient de puternică încât să determine o fractură de tip tasare a tibiei proximale la copil;
Pe trambulină, copiii pot sări mai mulți metri în aer, moment în care își pierd rapid controlul asupra corpului. Cele mai periculoase sunt căzăturile la sol, pe marginea trambulinei, pe arcurile de oțel sau impactul cu alți copii”, se arată în studiul menționat.
„Oricât ar fi de distractiv, nu săriți pe trambulină împreună cu micuții. Nu e de glumă, chiar se întâmplă, nu degeaba se numește fractură de trambulină”, avertizează și un paramedic român.
Cazurile de acest gen sunt mărturisite de părinți pe rețelele sociale, iar descrierile sunt cutremurătoare:
Elena S.: „Fetița mea la 4,5 ani a sărit pe trambulina cu un băiețel de vârsta ei, de aceiași greutate cu ea și din cauza acestui recul (saritul in contra-timp), și-a fracturat femurul, aproape de capul femural. Am trecut prin operație, tija de metal, scaun cu rotile, fizioterapie pentru a învața sa meargă cu cârje … apoi o a doua operație după 6 luni pentru a i se scoate tija metalică. Din nefericire, din 2017 știu de acest pericol și ar fi fost foarte util sa fi știut deja la momentul respectiv.”
Roxana A.: „In 2016 băiețelul meu de 4 ani a suferit de aceasta fractură de tibie, după ce a sărit cu alți copii în trambulina.”
Pot apărea leziuni pe creier
Academia Americană a Chirurgilor din Ortopedie avertizează de ani buni despre pericolele la care se expun copiii atunci când folosesc trambuline (în special cele mari) în mod repetat.
„Copiii sub 6 ani nu ar trebui să folosească o trambulină de dimensiuni mari”, potrivit comisiei pentru siguranța produselor de consum a SUA. Mai mult, Academia Americană a Chirurgilor din Ortopedie se declară împotriva oricărei utilizări a trambulinei în mediul casnic pentru toți copiii, indiferent de măsurile de siguranță.
Potrivit unui raport al ABC News, există peste 3 milioane de trambuline în curțile americanilor. Aproximativ 100.000 de persoane, inclusiv copii, se rănesc în fiecare an folosind trambuline, 20% dintre acestea suferind leziuni ale măduvei spinării.
Gravitatea potențială a leziunilor provocate de trambulină ar trebui să facă orice proprietar de trambulină să fie conștient de sfaturile de siguranță adecvate. În timp ce fracturile și entorsele sunt ușor de depistat și de tratat, poate fi dificil de depistat o leziune cerebrală sau de știut cât de mult vor dura simptomele. Un copil care prezintă următoarele simptome ar trebui să consulte imediat un medic specialist:
- Confuzie
- Oboseală
- Greață
- Amețeală
- Durere de cap severă
- Slăbiciune sau amorțeală.
Ce spune medicul ortoped Alexandru Ulici, managerul spitalului Grigore Alexandrescu
Medicii abordați de EvZ pentru a comenta situația au pus în balanță necesitatea copiilor de a lua parte la activități fizice, în detrimentul orelor petrecute în fața ecranelor. Cumva, riscuri asupra sănătății există în oricare dintre situații, iar alegerile și măsurile de sigurnață rămân, în final, la latitudinea părinților.
Prof. dr. Alexandru Ulici, seful Sectiei de Ortopedie Pediatrica a Spitalului Grigore Alexandrescu și managerul unității medicale de renume, întărește această abordare:
„Din păcate nu am ce spune despre aceste trambuline care se găsesc în toată lumea. Până la urmă statistica, care este știința numerelor mari, arată clar că indiferent ce facem până la terminarea creșterii, 1 din 2 băieți și 1 din 4 fete vor suferi o fractură.”, ne-a declarat prof. Ulici.