Nu aruncă lavă, ci noroi. Nu miros a pucioasă, ci a cârnați de Pleșcoi. Arată ca o mămăligă. De zece ani, Vulcanii Noroioși sunt în custodia unui particular.
Nu sunt la fel de periculoşi ca vulcanul Etna, din Sicilia, nici la fel de spectaculoşi ca vecinul Stromboli şi nici atât de catastrofali ca anticul Vezuviu. Conurile lor cele mai înalte abia sar de un metru înălţime. Nici măcar lavă nu scot la suprafață, ci doar un fel de noroi. Erupția lor nu are mai mult de patru centimetri și asta destul de rar. În general, arată ca nişte mămăligi care bolborosesc când dau în fiert. Doar mediul din jurul lor e la fel de dezolant. Clişeul folosit este: „peisaj selenar”.
Înainte se făceau grătare lângă vulcani
Dacă vrei să asculţi bolboroseala acestor vulcani pitici, care scuipă noroi, fără să te mocirleşti, este de preferat să mergi într-o zi în care nu plouă. Vulcanii Noroioși sunt accesibili pe drumul clasic, din DN 10 Buzău- Brașov, de la Sătuc, prin comuna Berca sau prin Joseni-Policiori- Beciu, DJ 102F. Mai sunt alte două variante mai pitoreşti, dar mai anevoioase, peste Dealul Arbănaş sau pe Valea Sărăţelului, în aval, până la Scorţoasa, comuna pe teritoriul căreia se află vulcanii. De vreo zece ani, locul este protejat de un nene care a luat în custodie, de la Ministerul Mediului, întreg perimetrul de la Pâclele Mari și Mici.
„Stai şi păzeşti, că asta-i treaba! Anul ăsta ne-a terminat cu ploile! N-ai cum să-i laşi pe oameni, că lasă urme care se duc doar la următoarea ploaie”, se încruntă Dumitru Roşu, singurul om din România care are pe inventar o duzină de vulcani. „Înainte era o groapă de gunoi! Făceau unii și grătare în buza vulcanilor… Veneau ăștia din satele de prin prejur, ziceau că-și scot nevasta la iarbă verde și o aduceau la noroi! Lăsau în urmă dezastru!”, povesteşte custodele Mitică.
Geneza și rudele vulcanilor noștri noroioși
Vulcani noroioși reprezintă formațiuni create de gazele naturale provenind de la peste 3.000 de metri adâncime, care trec printr-un sol argilos, în combinație cu apa din pânza freatică. Gazele împing spre suprafață apa amestecată cu argilă. Nămolul format de acestea iese la suprafață și, în acele locuri, se usucă în contact cu aerul, formând niște structuri conice asemănătoare unor vulcani.
Nămolul ieșit la suprafață este rece, deoarece vine din straturile de argilă. Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt puțini vulcani noroioși, cum ar fi cei din Azerbaidjan. Mai mulți există însă sub mări, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioși din apele Norvegiei, cei din mările Caspică și Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia și insula Trinidad din Caraibe. O erupție foarte gravă a unui vulcan noroios a avut loc la 29 mai 2006, în estul insulei Java (Indonezia) în localitatea Sidoarjo, situată la 20 km sud de importantul oraș Surabaya. Erupția s-a intensificat cu timpul, ajungând, în noiembrie 2006, până la 125.000 m³ de noroi pe zi.
Cârnați de Pleșcoi lângă noroi
Filme și VIP-uri
Pustiul noroios a fost vizitat de numeroase VIP-uri: „Nu-i ţin minte pe toţi şi nici nu-i ştiu după nume, că nu prea mă uit la televizor. Nici semnal la telefon nu prea e aici, decât în anumite locuri. Dar, i-am văzut pe Stolojan, pe Tăriceanu și Adrian Năstase cu familia, înainte să meargă unde este!”.