Evenimentul Zilei > Social > EXCLUSIV EVZ. Keira Knightley: „Personajul meu se masturbează frecvent” | VIDEO
EXCLUSIV EVZ. Keira Knightley: „Personajul meu se masturbează frecvent” | VIDEO

EXCLUSIV EVZ. Keira Knightley: „Personajul meu se masturbează frecvent” | VIDEO

Crize de isterie, elemente demonice, psihanaliză, catharsis şi scene de sex masochiste. Actriţa britanică a vorbit despre toate acestea într-un interviu acordat EVZ.

Lungmetrajul "A Dangerous Method", de David Cronenberg, a avut premiera internaţională la ediţia din acest an a festivalului de la Veneţia.
Filmul, bazat deopotrivă pe o carte şi o piesă, se bucură de o distribuţie de excepţie: lui Viggo Mortensen îi revine partitura lui Sigmund Freud, Michael Fassbender îl joacă pe Carl Jung, în timp ce Keira Knightley se alege cu rolul controversatei Sabina Spielrein, cea care i-a fost elevă celui dintâi şi pacientă – amantă celui de-al doilea.
Pelicula aspiră să definească momentul cheie în evoluţia psihanalizei, plecând de la relaţia intensă dintre cei doi pionieri ai acestei ştiinţe. Premiera românească a lungmetrajului "A Dangerous Method" este programată pentru data de 25 noiembrie.
Pentru EVZ, actriţa britanică a vorbit despre câte cărţi a citit pentru a o interpreta pe Sabina şi cum a descoperit documentarea pentru roluri.

EVZ: La începutul filmului, cum ai reuşit să îţi joci rolul, când personajul tău avea atâtea spasme? Arăţi de parcă eşti ruptă din "Ţipătul" lui Edvard Munch…
Keira Knightley: Chiar m-am inspirat din lucrarea respectivă, bravo (râde)! Scenariul preciza că personajul meu are numeroase ticuri şi face crize de isterie. Vezi asta, te întrebi ce înseamnă şi nu înţelegi de ce, ce i se întâmplă. Am început să citesc despre asta, aveam o carte ce conţinea observaţiile lui Jung despre Sabina (Spielrein – n.r.) la începutul tratamentului ei, menţiona ticurile şi crizele de isterie, dar nu le şi descria. Aşa că acea parte a rolului a implicat puţină "creaţie" din partea mea. M-am uitat la vreo două documentare despre sindromul Tourette, ca să îmi vină idei pentru ticuri, şi apoi am vorbit cu doi psihanalişti. I-am întrebat cum ar arăta ticurile ei, iar ei mi-au răspuns că ar putea fi orice. Aşa că i-am dat înainte cu cititul şi am găsit o menţiune în jurnalul Sabinei în care spunea că se simte ca un câine sau ca un demon.
Asta era în scenariu?
Nu, dar mi s-a părut un lucru definitoriu pentru personaj şi mi-a venit ideea ca ticurile să reflecte asta – să aibă ceva demonic. Mai mult, psihanaliştii mi-au spus că toate aceste manifestări sunt menite eliberării unei energii imense strânse în interior. Personajul meu se masturbează frecvent în acea perioadă, iar psihanaliştii mi-au spus că şi sexul, şi masturbarea sunt tot feluri de a elibera acea energie, emoţii refulate. Am vrut ca ticurile să reflecte şi asta. Apoi am petrecut două zile în baie, schimonosindu-mi faţa în fel şi chip, încercând să-mi dau seama care să fie mimica. După care l-am contactat pe David (Cronenberg – n.r.) pe Skype şi i-am arătat toate "mutrele" cu care venisem şi el a ales-o pe cea care îi convenea.
M-am inspirat din Munch şi din Francis Bacon, din tripticul "Three Studies for Figures at the Base of a Crucifixion".

Îţi place să duci documentarea pentru un rol atât de departe?

Am descoperit că ador să fac asta şi e o descoperire pe care am făcut-o de curând. Am tot căutat o modalitate de a lucra, un fel în care să mă pot pregăti pentru roluri. Eu nu am luat cursuri de actorie, aşa că nu ştiam cum să pregătesc un rol. Pe deasupra, când joci numai în filme, ajungi direct pe platou şi începi să filmezi, deci nu apuci să vezi cum se pregătesc ceilalţi actori. A fost o lungă călătorie pentru mine ca să descopăr cum să lucrez individual la un rol şi am descoperit că documentarea intensă mă ajută mult. Plus că îmi place să o fac şi obţin atât de multe din această activitate. Am avut oportunitatea să citesc atâtea cărţi despre Jung, Freud şi despre Sabina, despre perioada respectivă, mult Nietzsche şi să mă uit la atâtea tablouri. Nu ştii niciodată unde vei găsi acea cheie care te va conduce la personaj. Aşa că am încercat să adun cât mai multe informaţii şi apoi să le sortez.

Ai aplicat ce ai aflat despre psihanaliză pe pielea ta?
Ştiu că există teoria actoriei pe post de terapie şi că mulţi actori se folosesc de meseria lor în acest sens. Dar cu siguranţă nu mă număr printre ei. Mie mi se pare catharctic să interpretez un personaj, mai ales acest personaj. E aproape pervers cât de bine ne-am simţit şi cât de mult
ne-am distrat la filmări. Poate asta a avut legătură şi cu faptul că, pentru mine, e un subiect extrem de sumbru. Era de parcă scoteam tot "întunericul" din mine jucând-o pe Sabina şi în rest mă simţeam excelent. Dar nu am folosit acest rol ca terapie. Pentru că mi se pare o cale periculoasă pe care s-o apuci, actor fiind. E ca o cutie a Pandorei, nu ştii cu ce te alegi dacă o deschizi.

Cum te-ai descurcat cu scenele erotice care implică masochism?
Agentul meu mi-a dat scenariul şi mi-a spus: "David Cronenberg te vrea într-un film". Mi-am spus că e un vis devenit realitate, îi iubesc filmele, ce grozav! Nici nu citisem scenariul şi deja acceptasem rolul în proporţie de 90%. Îmi plăcea personajul, mi se părea extraordinar şi fascinant, dar existau acele două scene (în care personajul ei face sex cu Jung, iar acesta o bate cu cureaua la fund – n.r.)… Aşa că l-am sunat pe David, i-am spus că iubesc filmele lui, că ador scenariul şi personajul, dar că nu sunt sigură că pot filma acele două secvenţe, nu ştiu dacă vreau să le fac… Şi mi-a zis că ar fi o tragedie dacă nu aş juca acest rol din cauza acelor scene aşa că "dacă vrei să le scoatem din scenariu, asta e, nu le filmăm şi gata". Cealaltă sugestie a lui David a fost să găsim o modalitate de a filma acele scene fără ca eu să mă simt inconfortabil. Or, motivul pentru care îl sunasem pregătită să refuz rolul era pentru că mi se părea că acele scene erau esenţiale pentru personaj, că nu puteau fi scoase. Nu era sex de dragul sexului, cum se întâmplă uneori în filme. Ci era important ca spectatorul să le vadă, să înţeleagă ce căutau ele în acel stadiu al relaţiei dintre Jung şi Sabina. Aşa că i-am spus lui David că aş vrea să mai discutăm pe tema asta. David Cronenberg a spus primul că nu îşi doreşte ca aceste scene să fie voyeuristice şi erotice, ci să fie clinice şi şocante. Asta m-a convins să le filmez. Atâta timp cât nu vor fi sexy şi ciudate, sunt ok cu ele, cu ambele scene în care sunt bătută la fund.

La conferinţa de presă a filmului ai spus "fireşte că sunt nebună. Doar sunt actriţă!". Asta nu îţi dă ceva în comun cu personajul?

Era o glumă. Mi-am făcut morală apoi, repetându-mi că nu mai trebuie să fac glume în conferinţe de presă. Eu, personal, nu am absolut nimic în comun cu Sabina Spielrein, în absolut niciun fel. Nu judec lucrurile dintr-un punct moralist de vedere şi nici nu-mi dau ochii peste cap spunând "Oh, Doamne, nu!". A fost greu pentru mine să înţeleg asta, dar mi-am dat seama că masochismul face parte din boala ei. Nu că sexul era bolnav, dar reflecta maladia ei. Din nou, teancul de cărţi şi discuţiile cu psihanaliştii m-au ajutat să înţeleg personajul. Doar asta e meseria mea. Şi a fost fascinant, întregul proces care rezultă în nişte scene pe care le citeşti prima dată şi îţi spui "Rahat!".

Te bucură că le-ai filmat până la urmă?

Nu ştiu. Am luat această decizie pentru că acest film era unul valid şi incitant. Susţin filmul, mă bucur că am jucat în el şi de cum a ieşit. Cred că era important ca acele scene să existe în "A Dangerous Method".

"David Cronenberg a spus primul că nu îşi doreşte ca aceste scene să fie voyeuristice şi erotice, ci să fie clinice şi şocante. Asta m-a convins să le filmez.”
KEIRA KNIGHTLEY, actriţă


O DUBLĂ PERSPECTIVĂ

Sexul, atunci şi acum
Actorul Michael Fassbender s-a aflat la Veneţia pentru a promova două filme: "A Dangerous Method" şi "Shame", de Steve McQueen, în care interpretează rolul unui dependent de sex.
Când i s-a sugerat că personajele lui din ambele filme s-ar putea ajuta reciproc, Fassbender a spus: "Da, ar fi bine să închid cele două personaje într-o cameră timp de o după-amiază. Poate că ar avea de învăţat unul de la celălalt. Asta mi s-a părut chiar ironic. Dar ce e foarte interesant este că în primul film, există două genii (Freud şi Jung – n.r.) care discutau despre sex acum o sută de ani. Tot sexul îl preocupă şi pe personajul meu din «Shame», numai că el nu vorbeşte despre asta. Şi e interesant cum s-a schimbat perspectiva: în zilele noastre, sexul a devenit o maşină de făcut bani. A devenit branduit, manipulat, plasat într-un cu totul alt scenariu. Dorinţa de a face sex este unul dintre instinctele primare cele mai puternice (originează în lupta pentru supravieţuire, nu vrem să devenim specie pe cale de dispariţie, deci ne reproducem), este vie în interiorul nostru, aşa că încercăm s-o înţelegem. Acum s-a transformat în altceva, căci corporatiştii şi-au dat seama că pot face bani de pe urma ei. Acum sexul este peste tot: vinde băuturi răcoritoare şi cereale pentru micul dejun", a conchis actorul.
La cea de-a 68-a ediţie a festivalului de la Veneţia, Michael Fassbender a obţinut Coppa Volpi pentru interpretare masculină.

Absenţă deliberată. Scenele de amor dintre cei doi actori nu au nimic erotic sau sexy
CITIŢI ŞI:

  • Keira Knightley a băut vodcă înainte de a se lăsa bătută la fund în "A Dangerous Method"
  • Keira Knightley, actriţa-copil

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/lblzHkoNn3Q" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.