Exclusiv EVZ. Hrebenciuc a încercat o „combinație” și cu DNA. Procurorii au respins oferta

Exclusiv EVZ. Hrebenciuc a încercat o „combinație” și cu DNA. Procurorii au respins oferta

Înainte de a fi trimiși în judecată, deputații Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam au încercat să negocieze un acord de vinovăție cu anchetatorii. Primul a cerut patru ani, cu executare, iar cel de-al doilea a propus o pedeapsă derizorie

Celebrul Viorel Hrebenciuc a încercat să-și scape pielea și i-a propus procurorului de la DNA Brașov, Cornel David Deca, care îl anchetează, un acord de vinovăție. Reamintim că fostul deputat PSD, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc(foto), fostul ministru de Justiție, Tudor Chiuariu, deputatul Ioan Adam (PSD) și alți 13 inculpați au fost trimişi în judecată în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri.

Trei fapte penale

Ne puteți urmări și pe Google News

Juriștii susțin că, prin acest acord de vinovăție, respins de anchetator, Hrebenciuc s-a afundat și mai tare deoarece nu va mai putea susține în fața instanței de judecată că este nevinovat, din moment ce, inițial, a fost de acord săși recunoască vinovăția în schimbul unei pedepse mai blânde.

În data de 16 ianuarie 2015, cu cinci zile înainte de a fi trimis în judecată, Hrebenciuc a solicitat să i se aplice o pedeapsă de patru ani de închisoare cu executare, care să includă trei fapte penale, contopite și identificate: trei ani și patru luni pentru trafic de influență, un an de închisoare pentru constituirea unui grup infracțional și un an pentru folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid politic.

Surse judiciare susțin că procurorul de caz ar fi afirmat că nu ar fi acceptat un acord de vinovăție nici dacă Hrebenciuc cerea să execute cinci ani de închisoare cu executare. În ordonanța prin care a respins cererea lui Hrebenciuc, procurorul arată: „Deși cererea vizează acceptarea unei pedepse cu executare în regim de detenție, cuantumul acesteia, doar patru ani de închisoare, este insuficient pentru realizarea scopului pedepsei penale, calitatea avută de inculpat și necesitatea ca pedeapsa să fie aptă să realizeze prevenția generală”.

Andrei Hrebenciuc, fiul fostului parlamentar, a solicitat și el un acord pentru trei ani de închisoare cu suspendare, dar solicitarea a fost respinsă.

Rețeaua

Hrebenciuc, Adam și Sturdza au fost trimiși în judecată, fiind acuzați că ar fi încercat să treacă din patrimoniul Romsilva în cel al persoanei fizice Paltin Sturdza o suprafață de 43.000 de hectare de pădure, situată în zona județului Bacău. Sturdza și cu Adam sunt acuzați că au mituit un judecător care a fost de acord să emită o sentință falsă după care, prin intermediul lui Hrebenciuc și al altor persoane, au încercat să urgenteze operațiunea de intabulare în favoarea lui Sturdza. De pe urma acestei afaceri, cele 43.000 de hectare urmau să fie vândute cu 140 de milioane de euro, din care 68 de milioane ar fi intrat în contul lui Sturdza. Hrebenciuc ar fi urmat să încaseze banii obținuți din vânzarea a 12.000 de hectare de pădure. Hrebenciuc și Sturdza vor fi judecați în arest preventiv, iar Ioan Adam și Andrei Hrebenciuc, implicat și el în acest dosar, vor fi judecați în arest la domiciliu. Procurorii au extins urmărirea penală în cazul lui Tudor Chiuariu, acuzându- l că i-a cerut 3 milioane de euro lui Sturdza, pentru a obține pentru acesta din urmă, prin traficarea influenței asupra unor funcționari din județul Bacău, un teren de aproximativ 6.000 de hectare de pădure. El rămâne sub control judiciar, dar poate părăsi țara în perioada 26-29 ianuarie.

Ioan Adam și Paltin Sturdza au cerut cu suspendare

În același dosar, colegul de partid al lui Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam(foto), a fost și el de acord să semneze un acord de vinovăție, respins însă de DNA. Adam, considerat creierul faptelor de corupție în această rețea, a cerut să i se aplice o pedeapsă de doi ani și zece luni de închisoare cu suspendare.

Adam a solicitat, nici mai mult și nici mai puțin, să i se aplice șase luni pentru constituire de grup infracțional, două pedepse de un an pentru fiecare cumpărare de influență și doi ani pentru cea de trafic de influență.

Procurorul DNA a respins această propunere, considerând că sunt probe mai mult decât suficiente pentru condamnarea lui Adam la o pedeapsă mult mai mare decât cea propusă. La rândul lui, Paltin Sturdza(foto) a cerut și el să încheie un acord de vinovăție, pentru trei ani de închisoare, cu suspendare, fapt refuzat de procuror.