Evenimentul Zilei > Actualitate > EXCLUSIV EVZ. De ce s-a produs ruptura dintre Băsescu şi Blaga. Băsescu cere candidaţilor să nu mai invoce sprijinul său VIDEO
EXCLUSIV EVZ. De ce s-a produs ruptura dintre Băsescu şi Blaga. Băsescu cere candidaţilor să nu mai invoce sprijinul său  VIDEO

EXCLUSIV EVZ. De ce s-a produs ruptura dintre Băsescu şi Blaga. Băsescu cere candidaţilor să nu mai invoce sprijinul său VIDEO

”PDL n-are nevoie de un caporal, ci de un președinte”. Lovitura frontală aplicată astăzi de președintele Traian Băsescu lui Vasile Blaga este justificată de nemulțumirea șefului statului față de atacurile secretarului general al PDL la adresa lui Emil Boc, dar și de viziunea acestuia pe relația cu Palatul Cotroceni, susțin surse democrat-liberale. ”Nu mi-a plăcut ca sunt folosit în campanie, nu mi-a plăcut deloc”, a comentat șeful statului.

20.00 Berceanu spune că Boc se folosește de Băsescu
Din tabăra lui Vasile Blaga, Radu Berceanu îi răspunde lui Traian Băsescu, susținând că Emil Boc și oamenii săi nu joacă în mod corect în partid și sunt cei care vor să profite de pe urma președintelui.

”Dânsul a făcut niște declarații, că-l susține pe Boc, iar după aceea e deranjat să se folosește ”parteneriatul cu președintele”. N-avea cum din echipa lui Blaga să folosească chestiunea aceasta. Și în Cameră, și în Senat s-a spus ”ați văzut ce a zis președintele, semnați asta (pentru susținerea lui Emil Boc – n.r.). (…) Eu cred că au folosit chestiunea asta cei cărora le-a convenit”, a spus Berceanu, insistând, ironic, că atacul prezidențial vizează tabăra lui Boc. 
Liderul PDL a admis însă că intervenția lui Traian Băsescu ”va influența pe mulți” democrat-liberali.
15.50 Apel prezidențial
Ulterior declarațiilor șefului statului, purtătorul de cuvânt al președintelui, Valeriu Turcan, a precizat că Traian Băsescu face un apel la candidații înscriși în cursa pentru șefia PDL să nu mai invoce sprijinul său în campania internă.
”Preşedintele României, Traian Băsescu, reia apelul către competitorii care şi-au anunţat candidatura la conducerea Partidului Democrat Liberal, precum şi către susţinătorii acestora, să nu mai invoce sprijinul şefului statului în cadrul campaniei interne. În caz contrar, o reacţie a preşedintelui este inevitabilă. Preşedintele Traian Băsescu îşi menţine disponibilitatea la dialog cu reprezentanţii tuturor platformelor din cadrul PDL. Şeful statului accentuează că este important ca lupta politică internă în cadrul principalului partid de guvernare să se desfăşoare într-un spirit de respect reciproc între candidaţi”, a spus Turcan, citat de Agerpres. 
15.30 Vicepreședinții PDL Cristian Boureanu și Cezar Preda sar în apărarea lui Vasile Blaga. ”Am participat la toate întâlnirile pe care le-a avut Vasile Blaga în țară și nu l-am auzit niciodată vorbind despre o întâlnire cu Traian Băsescu”, a declarat Boureanu. ”Dacă n-ar fi fost Floriile, răspunsul era foarte simplu: orice caporal are în raniţă bastonul de mareşal”, a spus, la rândul său, Preda. 
14.00. Vasile Blaga nu a putut fi contactat pentru a comenta atacurile șefului statului, o reacție fiind de așteptat mâine când are loc ședința Biroului Permanent Național.
Nemulțumirile lui Băsescu
Potrivit unor surse din PDL, Băsescu s-a arătat nemulțumit că, deși public pledează pentru o campanie curată, în spatele ușilor închise Vasile Blaga a susținut pe de o parte că actualul cabinet este unul ineficient, iar pe de altă parte că va avea o relație cu Cotroceniul în formula ”partener vertical, nu slugă”. El a făcut astfel de declarații la întâlnirile cu delegațiile PDL Ialomița, Constanța și sector 6 București.
Nemulțumit de evoluția campaniei interne, susțin surse din PDL, șeful statului a avut sâmbătă o discuție cu Blaga, în care i-a cerut să renunțe public la parteneriatul pe care și l-a asumat cu Palatul Cotroceni, în caz contrar va da el însuși semnalul acestei rupturi.
”Nu mi-a plăcut ca sunt folosit în campanie, nu mi-a plăcut deloc”
Cum reacția din tabăra secretarului general al PDL nu a venit în timp util,  Băsescu a ieșit astăzi public pentru a se delimita de Vasile Blaga.
Șeful statului a declarat că îl susține în continuare pe Emil Boc, spunând despre Blaga că și-a însușit ”un atac provenit din televiziunile lui Vîntu și Voiculescu”, spunând că în relația cu șeful statului va fi ”un partener vertical, nu slugă”.
Băsescu a mai spus că nu i-a plăcut că este folosit de Vasile Blaga în campania internă, sugerându-se că este vorba de un parteneriat între ei doi.
”Nu mi-a plăcut ca sunt folosit în campanie, nu mi-a plăcut deloc. (…) Eu îi cred pe cei care au probat parteneriatul, iar în acest caz mă refer strict la Emil Boc. (…) Nu mi-am schimbat opţiunea şi nu am motive să-mi schimb partenerul din 2004”, a spus șeful statului. 
”PDL nu poate fi condus prin căprărie. N-are nevoie de un caporal,  ci de un președinte”, a mai spus Băsescu.
Șeful statului a amintit că a sugerat PDL să organizeze în luna mai o Convenţie extinsă, nu cu 1.400 de oameni, ci cu 4.800, pe considerentul că partidul se află într-un moment ”în care are nevoie de legitimitate fără niciun semn de întrebare”.

Traian Băsescu a apreciat drept ”incorectă” abordarea lui Vasile Blaga, potrivit căreia premierul nu poate fi şi preşedinte al PDL, arătând că acesta nu a avut aceeaşi viziune asupra ”funcţiilor duble” pe vremea când făcea parte din Guvern, în calitate de ministru de Interne şi secretar general al PDL.