Evenimentul Zilei > Politica > EXCLUSIV EVZ. Cele mai ŞOCANTE SCENARII ale ANALIŞTILOR despre MIZA proiectului de ÎNTĂRIRE a AUTORITĂŢII POLIŢISTULUI
EXCLUSIV EVZ. Cele mai ŞOCANTE SCENARII ale ANALIŞTILOR despre MIZA proiectului de ÎNTĂRIRE a AUTORITĂŢII POLIŢISTULUI

EXCLUSIV EVZ. Cele mai ŞOCANTE SCENARII ale ANALIŞTILOR despre MIZA proiectului de ÎNTĂRIRE a AUTORITĂŢII POLIŢISTULUI

Proiectul de întărire a autorităţii poliţistului (promovat de ministrul Internelor, Carmen Dan) a stârnit valuri de controverse, în condiţiile în care – susţin numeroşi analişti şi reprezentanţi ai societăţii civile – măsurile ar favoriza, în forma actuală, abuzurile poliţiştilor, de la incriminarea unor simple huiduieli şi proteste până la reţineri pe durată nederminată.

EVZ vă prezintă, în exclusivitate, concluziile sociologilor Alfred Bulai şi Mircea Kivu, dar şi a politologului Dan Pavel, privitoare la controversatul proiect emis de MAI.

Mircea Kivu: Carmen Dan îi vizează pe protestatarii # Rezist

Contactat de EVZ, sociologul Mircea Kivu susţine că, în realitate, proiectul promovat de Carmen Dan vizează scopul subteran de a micşora posibilităţile de protest împotriva Guvernului. „Mie mi-e cât se poate de clar că majoritatea PSD-ALDE foloseşte drept pretexte cazurile de poliţişti agresaţi pentru ca, finalmente, prin astfel de proiecte, să micşoreze posibilităţile cetăţenilor de a protesta împotriva Guvernului”, a spus Kivu.

Tactica baloanelor de încercare

De asemenea, sociologul a explicat tactica predilectă a PSD: „De-a lungul acestui an, PSD a funcţionat în conformitate cu tactica baloanelor de încercare: un om de rangul doi în partid vine cu o iniţiativă, o prezintă şi vede dacă intenţiile produc scandal. Dacă iniţiativa produce scandal, este retrasă şi îndulcită, pentru a se încerca din nou trecerea ei. Desigur, dacă nu se lasă cu scandal, iniţiativa devine lege prin intermediul majorităţii PSD-ALDE”.

Alfred Bulai: Proiectul nu va face probleme proetestatrilor din Piaţa Victoriei

La rându-i, sociologul Alfred Bulai consideră că proiectul susţinut de Carmen Dan nu va face probleme protestatarilor din Piaţa Victoriei, întrucât aceştia au demonstrat că sunt civilizaţi şi paşnici. „Legile actuale acoperă foarte bine infracţiunea de ultraj – că nu sunt respectate întocmai, asta-i o cu totul altă problemă! Protestele din Piaţa Victoriei au fost foarte paşnice şi civilizate, cu excepţia episodului ciocnirii dintre jandarmi şi ultraşi, dar acesta a fost o simplă excepţie care nu aduce nimic nou: ultraşii se bat mereu cu jandarmii, doar ştiţi prea bine ce se întâmplă pe stadioanele patriei.Eu sunt convins că protestele din Piaţa Victoriei vor fi în continuare paşnice, civilizate, aşa că  nu cred că proiectul de întărire a autorităţii poliţistului va aduce probleme manifestanţilor”, explică Bulai.

Întrebări pentru Carmen Dan

Sociologul atrage atenţia că ministrul Carmen Dan ignoră faptul că drepturile sporite pentru poliţişti trebuie să vină „la pachet” cu o serie de măsuri care să vizeze comportamentul profesionist al poliţiştilor în spaţiul public.  „Aş fi vrut ca ministrul Carmen Dan să propună şi o serie de măsuri în ceea ce priveşte necesitatea comportamentului profesionist al poliţiştilor. Am văzut cetăţeni agresori şi nesimţiţi, dar, în viaţă, am văzut şi mulţi poliţişti care se comportă total neprofesionist în spaţiul public. Pe de altă parte, forma fizică a poliţiştilor este discutabilă. De ce nu ia măsuri ministrul Carmen Dan şi cu privire la aceste aspecte?”, întreabă Alfred Bulai.  

Dan Pavel: Proiectul MAI încalcă flagrant Constituţia

Proiectele prin care se modifică legile din domeniul ordinii publice, lansate în dezbatere publică de MAI şi susţinute cu fervoare de Carmen Dan, încalcă în mod flagrant Constituţia, întrucât interzic libertatea de exprimare, susţine politologul şi scriitorul Dan Pavel, pe Facebook.  „Oare ce minte genială a venit cu propunerea legislativă de a pedepsi cu închisoarea pe cei care huiduie poliția, organele de ordine? Acești oameni nu au citit Constituția (vezi articolul 30). Sau dacă au citit, au uitat. Sau nu au înțeles. Ar trebui să introducem închisoarea pentru cei care nu respectă Constituția?

Interzicerea libertăţii de exprimare

A huidui este o manifestare din categoria libertatea de exprimare. Îmi displac ”suporterii” echipelor de fotbal din țara noastră care își huiduie echipele favorite, în loc să le sprijine. Chiar dacă este lipsă de fair-play și golănie, nu le poți interzice. Să ne reamintim că pe stadioane au fost huiduiți Iliescu, Constantinescu, Băsescu, Johannis. Și alții. Dar a interzice libertatea de expresie manifestată în orice fel ar fi un regres istoric.

Propunerea lui Pavel: 1 milion de huiduitori!

Și o propunere de huiduială: dacă se va vota această aberație, ar trebui să ne strângem un milion de protestatari în Piața Victoriei, ca să-i huiduim. O să aresteze un milion de oameni? Să încerce…”, scrie Dan Pavel.

Avertismentul APADOR-CH

Facem precizarea că Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH) avertizează că proiectele ministrului PSD Carmen Dan favorizează, în forma actuală, abuzurile poliţiştilor, de la incriminarea unor simple huiduieli şi proteste până la reţineri pe durată nedeterminată.

 

 

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro