În urma îngrozitorului caz de la Onești - o luare de ostatici în care doi oameni au fost masacrați de Gheorghe Moroșan (68 de ani) - au căzut capete. Doar că au fost mutate în alte structuri.
Ce schimbări a făcut ministrul Bode după crimele de la Onești.
Patru șefi, doi de la IPJ Bacău și doi de la Poliția Onești, au fost găsiți vinovați, deocamdată, de eșecul inexplicabil al trupelor speciale, al polițiștilor și al negociatorilor care, timp de cinci ore, nu au făcut nimic pentru bieții oameni executați. Și, pentru asta, au fost schimbați, după un raport preliminar înaintat ministrului de comisia de anchetă de la IGPR.
Evenimentul zilei vă spune unde au ajuns șefii Inspectoratului Județean și de ce numărul unu al polițiștilor din județ nu a participat la acea acțiune de salvare a celor doi ostatici care au sfârșit prin a fi uciși.
Patru vinovați pentru eșecul negocierilor de la Onești
La scurt timp de la încheierea operațiunii complet eșuate, ministrul de Interne, Lucian Bode, anunța că vrea să știe cine sunt vinovații. Ei au fost găsiți rapid în persoana celor patru șefi aflați la comanda IPJ Bacău și, respectiv, a Poliției orașului Onești.
Decizia lui Bode s-a bazat pe informațiile strânse de ofițerii Corpului de Control care au fost trimiși acolo (o echipă de opt polițiști), dar și pe cele ale unor șefi din IGP, specialiști în negocieri și intervenții speciale, care i-au pus pe masă un raport preliminar al operațiunii de la Onești.
IPJ Bacău are noi șefi. Ce schimbări a făcut ministrul Bode după crimele de la Onești.
În aceste condiții, chestorul Vasile Oprișan, șeful IPJ Bacău, și comisarul șef Adrian Tuluc, adjunctul său, au fost înlocuiți. De vineri, de acțiunile polițienești din județ răspund comisarul șef Toader Buliga, în calitate de șef, și comisarul șef Dragoș Constantin Bălău, din postura de adjunct.
Buliga a fost, printre altele, ofițer în Corpul de Control al ministrului și adjunct la ”Resurse Umane” (n.r. la Cadre) în cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Cel care i-a devenit subordonat direct, cms.șef Bălău, a fost șef al Poliției Roman. Amândoi vor ocupa aceste funcții de conducere pentru trei luni, perioadă la finele căreia le expiră împuternicirile ce mai pot fi, însă, prelungite o dată.
Chestorul Oprișan, consilier la IGP. Cms.șef Tuluc, șef la Poliția Bacău
Ce s-a întâmplat însă cu cei doi foști comandanți ai IPJ Bacău? Chestorul Oprișan a fost, conform unor surse, transferat la București, pe postul de consilier în cadrul IGP. În acest moment, el este în concediu.
Colegul său, cms.șef Tuluc, aflat în acea zi la comanda operațiunii de salvare a celor doi muncitori uciși, se va întoarce în funcția de șef al Poliției Municipale Bacău, post pe care l-a obținut prin concurs și care nu îi poate fi luat decât în urma organizării unui alt concurs. Ofițerul este, la rându-i, în concediu, dar medical, după ce i s-a făcut rău la serviciu și medicii au concluzionat că simptomele ar putea fi ale unui preinfarct.
Lui Tuluc i se impută faptul că a tratatat evenimentul cu superficialitate, că la minimalizat și că a ajuns la fața locului cu puțin timp înainte ca muncitorii Silviu Iștoan și Dan Pătatu să fie măcelăriți de Moroșan. Bieții oameni fuseseră legați cu mâinile la spate și înjunghiați de foarte multe ori în spate și în torace.
În ziua luării de ostatici, șefului IPJ era la căpătâiul mamei sale care murise
Dar, de ce nu s-a aflat chestorul Vasile Oprișan în fruntea operațiunii de salvare atâta vreme cât era șeful IPJ Bacău? De ce l-a lăsat la comandă pe adjunctul său?
Evenimentul zilei a aflat că, în ziua în care cei doi electricieni au fost luați ostatici la Onești (n.r. 1 martie), ofițerul se afla, într-o localitate din Bacău, la căpătâiul mamei sale care murise cu o zi înainte (28 februarie). Chiar dacă chestorul Oprișan primise zile libere legale pentru a-și înmormânta mama pe 2 martie, oamenii lui Bode nu l-au iertat și i-au oferit capul șefului ”Internelor”.
Corpul de control este în continuare la Bacău și verifică acum toată activitatea foștilor șefi ai IPJ Bacău, inclusiv a celor de la Poliția Onești. Nu se opresc, deci, numai la modul defectuos în care s-a acționat la luarea de ostatici.