EXCLUSIV EVZ. Cătălin Voicu și „Rețeaua generalilor” care au căpușat Electrica

EXCLUSIV EVZ. Cătălin Voicu și „Rețeaua generalilor” care au căpușat Electrica

Un dosar de corupție la una din cele mai controversate companii de stat, Electrica SA, dezvăluie modul în care să face trafic de influență la cel mai înalt nivel. O firmă aparent modestă din Târgu-Jiu, Tech Safety, a primit contracte de la companii de stat sau autorități locale. Martorii au explicat că în spatele ei sunt de fapt alte persoane. Potrivit DNA, creierul afacerii ar fi fostul parlamentar Cătălin Voicu (PSD)

Mai mulţi directori din cadrul Electrica au denunțat la DNA cum foști generali ai unor servicii secrete au făcut presiuni la compania de stat pentru a da contracte unor firme apropiate. Detalii inedite apar în cel de-al doilea dosar în care fostul senator Cătălin Voicu (PSD) a fost trimis în judecată, în urmă cu o lună, pentru complicitate la abuz în serviciu. Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor. „Evenimentul Zilei” publică cele mai interesante declarații. Ancheta DNA este despre achizițiile supraevaluate, făcute de companiile din subordinea Electrica, iar prejudiciul este de 1.391.339 de euro.

Caracatița intereselor

Alţi acuzaţi din acest dosar: Nicolae Coroiu (director general Electrica), Petru Andronache (director comercial Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Moldova), afaceriştii Radu- Dan Floarea şi Ion Dumitru Măruţă (acţionarii Tech Safety, firma care primea contractele umflate).

Totul s-a întâmplat în 2003- 2004, atunci când Voicu avea funcția de consilier în cadrul Administrației Prezidențiale – Departamentul Securității Naționale. Martorii au povestit la DNA cum Cătălin Voicu (general SPP în rezervă) venea la Electrica însoţit de Dumitru Ciobanu (fost şef al Direcţiei de Contrainformaţii din SIE), alți generali, și de tatăl președintelui fondator PC, Dan Voiculescu senior.

În martie 2013, Voicu l-a vizitat pe Coroiu, la sediul Electrica, pentru a discuta despre o achiziție de echipamente de protecţia muncii. „Cătălin Voicu în acea împrejurare a făcut un lobby pentru promovarea firmelor românești însă nu-mi aduc aminte cu exactitate dacă acesta a făcut referire punctuală la firma Tech Safety,” a explicat Coroiu. Ulterior, au urmat mai multe întâlniri Coroiu-Voicu, iar SISE Moldova a achiziționat mai multe produse de la Tech Safety.

Complicele lui Fenechiu

Potrivit DNA, la ordinul lui Coroiu, directorul comercial SISE Moldova, Petru Andronache, a organizat o procedură ad-hoc de achiziţie şi a recepţionat mai multe echipamente de la firma Tech Safety. „Practic, nu a existat o procedură propriu-zisă de negociere cu furnizorul, acesta fiind impus de directorul general Coroiu cu agrementul directorului Mărghidan Ioan,” a explicat, la DNA, Andronache. În prezent, el execută 7 ani de închisoare în dosarul Relu Fenechiu- „Tranformatorul”. În momentul în care livrările de produse erau stopate de vreunul dintre cei responsabili, sau nu se făceau plățile, interveneau presiunile. Generalul Dumitru Ciobanu şi Codruţ Sereş au fost audiaţi, în calitate de martori la DNA.

Complicele lui Fenechiu

Procurorii DNA au deschis o nouă anchetă, pentru a afla unde s-au scurs banii proveniți din contractul cu statul. În acest caz sunt cercetați cei doi acționari ai Tech Safety (Florea- 90%, iar Măruță-10%), pentru spălare de bani. Ca un fapt inedit, Floarea este cel despre care Cătălin Voicu a susținut ca este finul pentru care a cerut 260.000 de euro împrumut de la Costel Cășuneanu. Declarațiile erau în primul dosar de corupție al fostului senator, în care a fost condamnat la 7 ani cu executare. Procurorii spun că Florea a creat un circuit de firme - Tech Safety Mandan Grup, Larpo Prod Impex, Nurelo Prest sau Maronic - în scopul majorării artificiale a prețului produselor vândute către Electrica. O parte din banii veniți de la stat au fost scoși în numerar, direct din casieria Tech Safety, sau s-au făcut plăți fictive către firmele K&K Electronic, Akibud, Diskont și Buvalti. Nu în ultimul rând, societatea a achiționat două imobile, de la Gheorghe și Monica Rizea, și de la Doru Șerban Aristică. Gheorghe Rizea este un fost colonel de jandarmerie, un alt fin al lui Cătălin Voicu.

„Au venit la mine la birou și mi-au cerut în mod expres să plătesc facturile”

„Presiuni, la mine direct (sub forma de rugăminți, solicitări, încercare de a fi convins să plătesc și chiar amenințare în sensul popririi conturilor), au venit din partea patronului lui Tech Safety, generalul Ciobanu Ion (cred că a fost adjunct la UM 0915), a soției acestuia, a lui Voiculescu senior (tatăl lui Voiculescu Dan, președintele Partidului Conservator). Aceștia, în mai multe rânduri, au venit la mine la birou și mi-au cerut în mod expres ca SISE Moldova să plătească facturile emise de Tech Safety.” CONSTANTIN OPREA, director general Electrica Serv

„Rețin că Voicu Cătălin a făcut prezentările și pentru că, pentru a mă impresiona, a ținut să sublinieze că domnul general Ciobanu va fi „șeful Comunității Naționale de Informații” care era subordonat direct președintelui țării. După ce Voicu Cătălin a făcut prezentările, directorul general Coroiu mi s-a adresat direct, spunându-mi că am fost chemată să-l informez „De ce refuz să fac plata produselor recepționate din custodia de la Moldova”. Făcea referire la refuzul meu de a efectua plăți pe relația cu furnizorul Tech Safety.” TUDORA LUPĂ, director economic SISE Moldova

„Din cunoștințele mele, în spatele fi rmei Tech Safety, se afl a un general pe nume Ciobanu, care fusese în vizită și la conducerea Electrica SA pentru a se face plățile către acest furnizor... Oprea mi s-a plâns în mai multe rânduri că generalul Ciobanu iar fusese în vizită la biroul său și îi cerea să rezolve problema cu Tech Safety. De asemenea, și doamna Lupă mi s-a plâns că ministrul o presează să facă plățile către Tech Safety, și, de asemenea, acest general Ciobanu cu soția sa. De asemenea, Lupă mi s-a plâns și de presiunile făcute de acel general Ciobanu.” COSTICĂ LAPTEȘ, director producție Electrica Serv

Voiculescu senior: „Să scot și eu bani”

Unul dintre martorii-cheie din dosar este Constantin Oprea, fostul director general Electrica Serv. Acesta a povestit cu lux de amănunte cum se făceau presiunile. Potrivit DNA, declaraţiile lui Oprea Constantin se confirmă inclusiv prin conținutul convorbirii telefonice purtate de acesta cu Dan Voiculescu senior - tatăl liderului PCîn data de 19 ianuarie 2006.

Cel de-al doilea îi spunea „să băgăm niște marfă să scot și eu banii de la ăștia”, adică de organizare de achiziţii publice la diverse autorităţi în scopul încasării de sume de bani. De asemenea, mai arată DNA, pe parcursul convorbirii, Voiculescu îi amintește și pe Nicolae Coroiu, și pe Codruț (Şereş Codruţ - n.r.) în sensul că aceştia i-ar fi promis că o să-l ajute şi îi indică lui Oprea să apeleze la „general” (Ciobanu - n.r.) întrucât „îi cunoaște și poate să facă cu ei o treabă”.

Oprea a declarat că discuţia telefonică este reală şi se referea la intervenţii tot pentru Tech Safety, aceasta fiind de altfel singura firmă pentru care Voiculescu senior a intervenit. Voiculescu senior a decedat în ianuarie 2014, înainte ca ancheta DNA să înceapă.

Fostul ministru PC, Codruţ Sereş, a dat o declaraţie de martor la DNA în acest dosar în care a explicat că nu îşi aminteşte de firma Tech Safety, dar a acceptat posibilitatea ca Voiculescu senior – pe care îl cunoștea, „să fi fost în audiență cu vreo problemă”.