EXCLUSIV EVZ. Asistentele medicale retrogradate dintr-un ordin ceaușist: „Este o nedreptate. Cerem să ni se recalculeze pensiile”

În anii ,70, asistentele medicale s-au trezit peste noapte că sunt retrogradate la statutul de surori medicale printr-o decizie a puternicilor zilei. Odată cu titulatura, o parte dintre ele au pierdut și din salarii.

Executivul pare să fi deschis cutia Pandorei. Preocupat să amnistieze fiscal anumite categorii sociale, le-a stimulat pe altele să se gândească și ele la o astfel de soluție pentru repararea unor nedreptăți financiare din trecut.

Cazul Rodicăi Dehelean, 73 de ani, asistentă medicală din Bis trița, acum pensionară, este emblema tic pentru ce s-a întâmplat pe vremea dictaturii cu o serie întreagă de angajați.

Cu trei ani de școală postliceală sanitară și încă un an de practică, femeia lucra ca asistentă medicală la o policlinică din Bistrița când s-a trezit că titulatura profesională i s-a schimbat peste noapte. „Dintr- un ordin al Elenei Ceaușescu, știu sigur acest lucru, nu mai eram asistente, ci doar surori medicale. Se pare că nevasta lui Ceaușescu ar fi considerat titulatura de asistentă medicală o porcărie”, explică Rodica Dehelean.

Diferența între asistente medicale și surori era totuși notabilă atât la nivelul studiilor, primele având trei ani de școală postliceală, cât și la nivelul salariilor mai bune, pe când cele din urmă aveau doar un liceu sanitar la bază și erau mai prost retribuite.

Punct și de la capăt

Odată cu titulatura, mai spune pensionara, au pierdut și o parte din d r e p t u r i l e bănești. „Ne-au fost luate toate gra da țiile și ne-am întors la salariul de bază al funcției de soră medicală”, mai spune femeia. Dovadă, în cartea de muncă a Rodicăi Dehelean salariul acesteia a scăzut brusc de la 1.895 de lei, la 1.655 de lei în urma aplicării unui simplu decret.

După 1990, mai spune Rodica Dehelean, au fost repuse în drepturi în privința titulaturii, însă au pierdut iar la capitolul venituri, fiind nevoite să o ia din nou de la salariul de bază. Femeia a ieșit la pensie pentru limită de vârstă în 1997, având o indemnizație de 940 de lei pe lună pentru 36 de ani de muncă. „Dacă premierul tot amnistiază fiscal pensionari îl rugăm să intervină și pentru noi. Nu vrem ca statul să ne dea banii din urmă, ci doar să ni se recalculeze pensiile în funcție de pensiile asistentelor de acum cu vechimea corespunzătoare. Este o chestiune morală reparatorie”, cere acum fosta asistentă medicală. Potrivit acesteia, la nivelul întregii țări ar mai fi cam 10.000 de pensionare, foste asistente medicale, în aceeași situație cu domnia sa. „Sunt femei bătrâne, văduve și neputincioase. Îmi spun: tu ești acum acolo la București, în creierul țării. Fă ceva și pentru noi”, mărturisește Rodica Dehelean.

 

Vor amnistie fi scală și asistenții scoși datori de Curtea de Conturi

Nu doar asistentele medicale la pensie se simt datoare să își apere drepturile, stimulate de avântul de amnistie fiscală care bate dinspre Executiv. Și cadrele sanitare cu studii medii din spitale vor să fie scutite de returnarea unor sume de bani după același model. „În Prahova și Ialomița avem câteva zeci de cazuri de asistenți medicali care trebuie să dea înapoi bani pe care i-au primit cu titlu de sporuri sau alte drepturi salariale. Oamenii s-au trezit cu datorii după ce un Control al Curții de Conturi a arătat că sumele respective au fost date în virtutea unei interpretări greșite a legislației. Așa cum premierul vrea să dea amnistie fiscală pentru pensionarii cărora li s-au greșit pensiile, dorim și noi o scutire de plată pentru că eu știu că un drept financiar primit nu mai poate fi cerut înapoi”, spune Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas. Potrivit acestuia, sindicaliștii sunt pregătiți cu cereri de amnistiere fiscală cu care vor inunda Executivul imediat ce controalele Curții de Conturi vor fi făcute publice în toate județele.