Într-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", Adrian Năstase afirmă că nu exclude ca, în 2014, să se facă o rocadă în USL în ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale. Pe de altă parte, Năstase a vorbit şi despre Mircea Geoană şi Crin Antonescu.
Într-un interviu pentru "Evenimentul zilei", Adrian Năstase vorbeşte despre situaţia candidaturilor din USL. Întrebat dacă Crin Antonescu este cea mai bună variantă de prezidenţiabil al USL, el a afirmat că pe parcursul acestei alianţe nu sunt excluse rocade de poziţii şi că, în 2014, de exemplu, PSD ar putea prelua rolul de candidat la preşedinţie, iar liberalii să dea şeful guvernului.
Adrian Năstase a răspuns şi la întrebararea la ce oră a dimineţii trebui să se trezească prezidenţiabilul USL pentru a câştiga alegerile. Liderul PSD i-a dat o replică acidă lui Sorin Ovidiu Vîntu - un personaj care a ajuns să îşi iubească călăul după ce a stat câteva zile în arest. Adrian Năstase îl compătimeşte pe Sebastian Lăzăroiu că a ajuns şomer şi spune că are rolul de ţânţar care ajunge şi prin locuri murdare şi de aceea se contaminează cu gânduri urâte.
Liderul PSD radiografiază punctele nevralgice ale PSD - Marian Vanghelie şi Mircea Geoană. O altă problemă, dar a USL, este partidul lui Dan Voiculescu, spune Adrian Năstase. El prezintă temerile pesediştilor din teritoriu în privinţa unui eventual şantaj la care ar putea spune USL. Năstase este convins că problemele cu PC vor fi rezolvate.
Evenimentul zilei: Domnule Adrian Năstase, consideraţi că Victor Ponta a reuşit să gestioneze eficient tensiunile din partid? Unele au răbufnit public, cum este situaţia de la Bucureşti, altele mocnesc în teritoriu.
Adrian Năstase: Daţi-mi un exemplu de partid unde nu se întâmplă lucrurile acestea.
La PSD pare că aceste conflicte nu se mai termină. Ele izbucnesc în momente în care vreţi să daţi un mesaj de unitate. De exemplu, domnul Geoană a ieşit cu un mesaj critic înaintea Consiliului Naţional.
Conflictul ţine de natura umană. Problema este cum îl soluţionezi. Prin război, prin forţă sau într-un mod paşnic. Orice partid mare înseamnă grupuri de interese, persoane, opţiuni diferite, cu păreri diferite şi întotdeauna s-au impus drept lideri cei care au reuşit să consensualizeze grupurile. Viaţa oricărui lider la un partid mare în primele luni este extrem de complicată. După părerea mea Victor Ponta a reuşit mult mai bine decât se aşteptau unii dintre cei care considerau că având un birou permanent într-o configuraţie construită de către Mircea Geoană. Cred însă că a reuşit până acum destul de bine, chiar dacă mai sunt unele lucruri de rezolvat.
Consideraţi problema de la PSD Bucureşti ca fiind rezolvată?
Nu, nu. Este vorba de o parte dintr-un proces mai lung. Eu i-am spus şi public lui Marian Vanghelie, problema noastră în Bucureşti este să trecem peste falanga construită la nivelul organizaţiei de Bucureşti, cu oameni extrem de motivaţi şi să depăşim faza în care noi discutăm de organizaţia de la Bucureşti în termeni pro-Vanghelie sau anti-Vanghelie, personalizând foarte mult. Problema noastră este cum reuşim să trecem peste aceşti câteva mii de militanţi, pe care-i vedem întotdeauna în jurul lui Vanghelie, ca să ajungem la cei două milioane de locuitori din Bucureşti.
V-aţi simţit nedreptăţit că în 2008 când nu vi s-a permis să candidaţi la Bucureşti? Victor Ponta sugera, în discursul de la Consiliul Naţional, că aţi fost trimis să candidaţi la Mizil de Marian Vanghelie.Nu, nu. N-am fost trimis. Bun, la Bucureşti puteam să candidez poate ca independent pentru că, dacă-mi aduc bine aminte, au fost câţiva colegi care susţineau că ar trebui să fiu dat afară din partid. Dan Tudorache şi alţii. A fost o perioadă memorabilă, bănuiesc că v-o aduceţi aminte. În condiţiile astea era greu să intru în această structură, nu mi-am dorit aşa ceva, am avut mai multe variante şi am acceptat invitaţia colegilor din Prahova şi le-am spus colegilor că îmi menţin dorinţa de a candida acolo unde oamenii m-au sprijit când mi-a fost mai greu. Deci nu plecaţi de la Mizil? Nu, nu.
"Mircea Geoană nu are suficientă forţă de a da mesaje din stomac"
Credeţi că domnul Geoană riscă sancţiuni mai drastice decât cele aplicate până acum? Nu, nu cred, dar îşi face rău singur. Dacă are anumite aşteptări, el trebuie să le discute, dar nu prin interviuri şi, în orice caz nu în felul asta. Aşa cred. Probabil că are o altă strategie pe care eu personal nu o înţeleg. S-ar putea să fie vina mea că nu o înţeleg. Dacă Mircea Geoană ar fi ajuns preşedintele României, pentru dvs, personal ar fi fost mai bine sau mai rău? Cel mai bine mi-ar fi fost dacă ieşeam eu preşedinte în 2004. Asta cred că era cea mai bună soluţie şi cred că şi pentru ţară. Faţă de ceea ce oferă Traian Băsescu astăzi în mod categoric. Putem privi în urmă şi vedem ce s-a întâmplat în ultimii şapte ani. Nu vreau să speculez ce ar fi făcut Mircea Geoană ca preşedinte. Aveaţi o relaţie tensionată în momentul acela.E adevărat, dar, pe de altă parte, eu am susţinut candidatul partidului la acel moment, deşi unii mi-au reproşat lucrul acesta. I-am spus atunci lui Mircea că în Prahova singurele locuri unde a câştigat au fost la mine în colegiu şi la Cornu. Deci în zonele în care eu puteam să influenţez votul sau unde conta punctul meu de vedere. Eu l-am sprijinit şi mi-am dorit ca el să câştige. Faptul că el nu a vrut să mă folosească mai mult în campanie, el singur este cel care poate să explice raţiunile pe care le-a avut. De ce a preferat să invite la dezbaterile cu Băsescu persoane care mestecau chewing gum şi au plecat la pauză în loc să cheme, aşa cum a făcut şi Băsescu, reprezentanţii tuturor generaţiilor şi echipelor din partid, tocmai pentru a arăta structura asta de forţă. Astea sunt deja chestiuni legate de trecut.
Repet, mi-e greu să spun cum ar fi fost Mircea Geoană ca preşedinte. Cred în continuare că el a fost un foarte bun ministru de externe, cred că este un domeniu în care el poate să fie extrem de semnificativ ca mesaje, extrem de puternic în analiză. Nu cred că în politica internă are suficientă forţă de a da mesaje din stomac. În opinia mea le dă adeseori oarecum artificial, sau poate asta s-a întâmplat mai mult după alegeri, când a avut anumite dezamăgiri, dar s-ar putea să fiu eu subiectiv. Cred că fiecare, inclusiv Mircea Geoană, ar trebui să aibă locul său în partid. Ceea ce spun acum nu este pentru a-l îndepărta de partid, ci, din contră, pentru a-i cere şi lui şi celorlalţi colegi să se gândească la felul în care putem să realizăm acea masă critică pentru a câştiga alegerile. "Vîntu a ajuns să-şi iubească călăul"
Mi se pare foarte ciudat că nişte oameni care au fost hărţuiţi- nu pun în discuţie acum de ce, dacă era bine, nu era bine- ajung până la urmă să-şi iubească călăul. Sigur, exagerez puţin, dar mă uit cu admiraţie la acest proces până la urmă de masochism politic pe care cu greu îl înţeleg. Totuşi de ce vă atacă atât de agresiv Sorin Ovidiu Vîntu? Ce are cu dumneavoastră? Ce i-aţi făcut?Fiecare îşi rescrie probabil istoria într-un anumit fel. Eu n-am să mă pronunţ în legătură cu ce a făcut Sorin Ovidiu Vântu. Ceea ce pot să spun este faptul că eu a trebuit să trag, ca prim-ministru, extraordinar de mult pentru a încerca să rezolv măcar o parte din nemulţumirile falimentului FNI. Poate că este nemulţumit din această cauză. Poate că asta a fost o vină. În rest nici nu prea mă mai interesează. La un moment dat poate mă întrebaţi şi pe mine ce cred despre viaţa politică, despre lumea înconjurătoare, despre faună, despre floră.
M-aţi întrebat şi n-am să evit să răspund. Deci, în primul rând, eu cred că va trebui să clarificăm ce fel de republică vrem să avem în baza acestei Constituţii. În al doilea rând eu cred că sigur alegerile la prezidenţiale vor depinde de ce se va întâmpla la parlamentare. Până atunci mai este destul timp, dacă nu vom face alegeri anticipate în urma unei suspendări a preşedintelui actual. În condiţiile astea trebuie să ţinem seama că o alianţă cum este alianţa noastră nu poate să dea avantaje numai unuia dintre partide, ci trebuie să împartă cumva candidaturile, şi atunci, dacă nouă ne-a revenit responsabilitatea şefului de guvern, atunci în mod firesc PNL-ului trebuie să-i revină responsabilitatea candidaturii pentru preşedinte. Ca o chestiune de principiu, gândind acum cum stau lucrurile. Poate în 2014 se va face o rocadă, va veni la guvern, nu ştiu, cineva de la liberali şi vine un preşedinte de la PSD.
Discutăm despre variante absolut teoretice, dar vreau să fie foarte clar că noi nu ne propunem să-i păcălim pe liberali şi vrem cu bună credinţă o aplicare rezonabilă şi corectă a înţelegerii pe care am făcut-o. În fine. Deci nu excludeţi o schimbare a rolurilor între PSD şi PNL în cursul acestei alianţe? Nu o exclud, dar rămâne strict între noi, pentru că nu aş vrea să speculaţi această chestiune pe ideea că eu nu sunt de acord cu Crin Antonescu. Deci vreau să fie foarte clar: am o foarte mare apreciere pentru Crin Antonescu şi eu consider că, la acest moment, este categoric candidatul nostru virtual pentru alegerile prezidenţiale.
Crin Antonescu ar putea să susţină o campanile prezidenţială având în vedere că mulţi îi reproşează că se trezeşte târziu?
(Pauză) Bun, eu...
A doua chestiune, Traian Băsescu face presiuni foarte mari ca dosarele mele să se încheie în luna decembrie sau ianuarie 2012, ca să fie tocmai bine pentru campania electorală. Şi atunci, ca să nu se spună cumva că dosarele astea, despre care eu afirm de fiecare dată că sunt pornite de el, că sunt presiuni permanente asupra judecătorilor… Presiuni ale lui Traian Băsescu? Mecanismul lui Traian Băsescu, pentru că nu cred că el îşi pierde timpul cu asta. Am să vă întreb următorul lucru: DNA a stabilit 974 de martori pentru afişele din 2004- pentru că în 2009 alegerile s-au derulat corespunzător fără afişe- ca să arate că această afacere de mare corupţie a determinat criza mondială şi a adâncit criza din România. A vrut să arate că situaţia era foarte gravă. Acum cei 974 de martori, care ar fi trebuit să dureze 2-3 an, îi încurcă pe cei care fac presiuni asupra instanţei ca procesul să se termine cât mai repede aşa încât au început acum să audieze martorii pe sărite. În plus, în s-a hotărât - deşi multe dintre dosare au termen 20012, 2013, ca eu la acest dosar în luna noiembrie să am şase termene. Şase!
Şi, în mod evident, asta este din surse, pe surse, de la ziarişti am aflat că în decembrie urmează să se producă hotărârea.
Aţi aflat şi cum va fi hotărârea? Dacă va fi favorabilă sau nefavoarbilă dvs? Oricum ea îmi va fi favorabilă indiferent cum va fi.
Înseamnă că vă face un bine. În mod categoric, eu cred că asta este şi intenţia lui Traian Băsescu. Eu cred că este o presiune şi aceste aspecte pe care vi le-am prezentat arată că este o presiune extraordinară asupra judecătorilor. Eu nu pun în discuţie faptul că în unul din complete este un fost consilier al lui Daniel Morar, care este acum judecător. Bănuiesc că a fost o coincidenţă.
PSD are o strategie de distanţare faţă de PC în interiorul USL? Nu. Am văzut unele dintre interpretări. Părerea mea este că trebuie puse pansamente acolo unde este nevoie, iar relaţia asta trebuie să meargă înainte. Sigur că există nişte suspiciuni, există nişte supărări, povestea cu medicul de la Iaşi, Ciuhodaru, a creat o foarte multă enervare şi a mai creat un semn de întrebare şi vi-l spun direct: faptul că părea la un moment dat că, în această formulă de triumvirat, în ultimele zile, când trebuiau decise listele pe o formulă care nu era suficient agreată, putea să apară un drept de veto pe nişte solicitări care puteau să fie exagerate. Nu vreau să traduc lucrul acesta. Vi l-am spus aşa ca formulă de nemulţumire din teritoriu.
M-am întâlnit cu colegi din diferite judeţe care m-au întrebat: «bun şi la sfârşit ce vom face dacă e nevoie de semnătură şi din partea lor, totuşi, dincolo de cea ce am văzut noi în sondaje, vor veni şi vor avea nişte cereri dincolo de ceea ce ni s-ar părea tuturor rezonabil, cum vom proceda?» Eu cred că această chestiune trebuie reglată şi de aici o anumită nemulţumire, dar am fost luni la şedinţa USL şi vreau să vă spun că discuţia a decurs absolut amical şi că în final vom găsi o soluţie care să închidă şi această chestiune.
"Sebastian Lăzăroiu, un ţânţar care umblă şi prin locuri murdare"
Veţi boicota alegerile? În mod categoric. Pentru că nu avem nevoie de o regionalizare electorală. Ideeea este următoarea: pot fi găsite întotdeauna soluţii de optimizare a organizării administrative şi nu avem nimic împotrivă. Dar nu în preajma alegerilor şi cu scop electoral. Pentru că este foarte clar că se urmăreşte dezmembrarea unor centre de putere, reorganizarea lor, să se confere prefecţilor un anumit tip de autoritate, le ştim, le ştiţi şi dvs, Nu suntem de acord cu lucrul acesta şi spunem foarte clar asta este o chestiune politică o încercare a PDL de a rămâne la putere şi nu suntem de acord cu împărţirea ţării acum la grămadă, la kilogram pentru că PDL se grăbeşte.
Deci asta este una dintre teme. A doua temă este legată de Constituţie şi am votat şi la Consiliu Naţional. Orice text juridic, cum ştim, este perfectibil. Sigur, nu schimbi o lege sau o Constituţie în fiecare zi, deşi viaţa evoluează şi în fiecare zi ai probabil noi realităţi, fie într-o ţară normală, Franţa ai modificări ale Constituţiei prin Congres cum spun ei, odată la zece ani, nu-i o problemă. Sigur, Constituţia poate fi revizuită, părerea mea este că noi încercăm acum să schimbăm Constituţia pentru că avem un preşedinte nepotrivit şi atunci poate că este mai simplu să schimbăm Constituţia decât preşedintele şi mai ieftin decât să schimbăm Constituţia cu tot ce înseamnă instituţiile sale şi aşa mai departe. Dacă vrem să discutăm serios, o temă de acest gen poate fi examinată după alegeri cu un parlament legitim pentru că în acest moment o parte din parlamentari exprimă opinii, opţiuni care sunt foarte departe de cele pe care le-au aumat în faşa alegătorilor şi pentru care au fost aleşi. Cu un parlament legitim putem să discutăm şi acest subiect.
Alegerile, dacă să fie comasate sau nu - ce legătură există între alegerile locale şi cele parlamentare? Niciuna. Alegerile locale au un anumit specific, ele vizează performanţa unui individ - Ion din nu ştiu ce comună, dacă a pietruit bine, dacă a făcut un dispensar. Astea sunt alegerile locale, sunt foarte importante în mii de localităţi. Alegerile parlamentare sunt cu totul altceva, înseamnă dezbateri despre politică, despre guvern, despre direcţia în care trebuie să meargă ţara. Actuala putere vrea să ascundă aceste alegeri în spatele alegerilor locale pentru că în momentul ăla în care se iese pe stradă şi Ion dă bomboane verzi, altul dă bomboane roşii, altul nu mai ştiu ce, se pierde toată semnificaţia alegerilor politice, pe de o parte. Pe de altă parte, la alegerile locale nu pot participa cei din străinătate şi atunci cum facem, separăm voturile din nou? În fine, chestiunea cu votul. Noi, fiind criptocomunişti, suntem foarte atenţi la ce a spus Stalin, este important cine votează dar este mult mai important cine numără. Ori, noi am învăţat la alegerile din 2009 cum e povestea asta cu număratul voturilor. Că seara sunt într-un fel şi dimineaţa altfel. Depinde de ce STS-uri ai la îndemână. Şi depinde de fusul orar pe care se numără. Aşa încât sigur că noi considerăm că votul prin corespondenţă este o modalitate prin care se fraudează de fapt votul celor din străinătate şi noi vrem să-l protejăm. De ce nu s-a mers până la capăt cu solicitarea de anchetă, de verificări, a votului din 2009? La un moment dat ca să nu mai continue, n-a fost arestat Cătălin Voicu? Păi, tocmai se făceau nişte.., dacă-mi aduc eu bine aminte. A existat o legătură directă? Păi, eu ştiu că făceau atunci nişte plângeri penale, nu ştiu ce mai făceau acolo şi tocmai s-a întâmplat să fie arestat dar sigur că ei voiau să meargă mai departe, şi Geoană ar fi vrut, şi cred că era corect. Şi le-a fost teamă? Nu ştiu. Dar, în mod evident au fost foarte multe fraude în străinătate în sensul că după încheierea orelor de program de aici s-a considerat că se merge pe fusul orar din vest şi s-au continuat votul până la orele 20.00 - 21.00 ştiindu-se că de acolo trebuie să vină un anumit număr de voturi, ceea ce s-a şi întâmplat. Pentru că, vă aduceţi aminte, nu vă spun eu un secret, că Geoană a câştigat în interiorul ţării, dar ca într-o poveste, şi cred că Lăzăroiu ne poate explica cum e cu poveştile astea, dimineaţa au apărut nenumărate voturi din străinătate. Adică, exact atâtea câte trebuia ca să depăşească voturile din România. A fost o coincidenţă! Destinul!
...deci boicotaţi alegerile? Nu mai puneţi candidaţi la parlament, la primării? Toate măsurile astea sunt măsuri gândite clar pentru actuala putere fraudarea alegerilor: voturile din străinătate, povestea cu CNP-ul şi altele. Toate astea, în opinia noastră sunt încercări, ca de la un nivel de 10% cât are Guvernul, sau 15-20%, cât are PDL-ul, să încerce o câştigare a alegerilor fie prin atacuri împotriva noastră, fie prin crearea unor alianţe. Uitaţi-vă ce face UNPR-ul, uitaţi-vă la încercările de a se încerca crearea unor diverse partide care să ciugulească de la noi, din zonele de periferie, sunt o mulţime de chestiuni care intră în strategiile astea şi le ştim. Ori, în măsura în care dincolo de ceea ce este admis în viaţa politică şi cunoaştem- poate şi noi am făcut unele lucruri de genul ăsta- însă în momentul în care se ajunge la fraudă masivă, la o determinare clară prin adoptarea de legi fără consultarea opoziţiei, sigur că trebuie să luăm atitudine. Domnul Iliescu spunea să ieşim din parlament. Ar fi o treaptă. Aţi fi de acord cu această variantă? Personal, sunt mai rezervat în legătură cu această soluţie, pentru că ştiu ce s-a întâmplat în Albania şi în alte părţi. La limită se poate folosi şi varianta aceasta. Ar fi mai bună boicotarea alegerilor decât retragerea din parlament? Spun singur. Asta este prima treaptă, a doua treaptă putem să boicotăm alegerile în sensul să nu participăm la ele. Această idee este deocamdată o idee personală, nu o luaţi ca o sugestie, ca o propunere, ca o decizie din partea USL-ului, sau măcar a PSD-ului. Este o variantă care după părerea mea va trebui să fie examinată pentru că un astfel de moment în UE, o astfel de decizie a opoziţiei care în sondaje are 60%, o neparticipare la vot în mod evident ar duce la o delegitimare a unui rezulatat a alegerilor şi sigur un blocaj politic puternic. Nu ştiu dacă în UE se poate întâmpla aşa ceva. Eu cred că din afară ar fi suficiente presiuni pentru o revenire la normalitate în ceea ce priveşte alegerile corecte. Dacă USL nu mai participă la alegeri cumva mai ajunge Ponta premier, cum îl mai suspendaţi pe Băsescu? Va fi foarte simplu. Se vor repeta alegerile, vom câştiga alegerile şi va ajunge, aşa cum speraţi, Victor Ponta, premier.