Se vor mai întoarce oamenii la vremurile de altădată? Este principala întrebare pe care jurnalistul Mirel Curea i-o va adresa analistului economic Ilie Șerbănescu. Vremurile de altădată se referă și la reconfigurarea ordinii mondiale, în care Turcia joacă un rol tot mai însemnat.
Alianța Atlanticului de Nord (NATO) a lansat, pe 5 iulie, procesul ratificării aderării Suediei și Finlandei la această Organizație, marcând astfel un moment istorice pentru cele două țări nordice. Decizia acestora vine pe fondul conflictului ruso-ucrainean care a început la data de 24 februarie.
Erdogan a bătut cu pumnul în masă: Turcia vrea extrădarea kurzilor
La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecțiile de ultimă oră față de aderarea la NATO a Suediei și Finlandei, președintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două țări nu reușesc să satisfacă pe deplin așteptările sale. Recep Tayyip Erdogan a declarat, la finalul summitului de la Madrid, că acordul de 10 articole cu perechea nordică a fost o victorie pentru Ankara și a abordat toate „sensibilitățile” sale.
El a subliniat în special satisfacția cererii Turciei ca Suedia și Finlanda să extrădeze suspecți de terorism care au legături cu grupări kurde în afara legii sau cu rețeaua unui cleric în exil acuzat de lovitura de stat eșuată din 2016 în Turcia.
Șerbănescu: E ceva înspăimântător. Sunt 40 de milioane
Invitatul jurnalistului Mirel Curea în podcastul EVZ Play, Ilie Șerbănescu, a analizat modul în care președintele Turciei a folosit abil noul context geopolitic pentru ca țara sa să aibă un cuvânt de spus. La observația moderaturului că Erdogan joacă excelent („a jucat-o impecabil", a remarcat Mirel Curea), invitatul a nuanțat astfel: „Erdogan își face interesele țării lui. Kurzii aveau toate motivele să năzuiască la un stat. Fuseseră răspândiți în 5 state, care fiecare avea grija principală să nu se constituie un stat kurd. E ceva înspăimântător. Sunt 40 de milioane. Erdogan le-a promis și nu s-a ținut de cuvânt.
Toată poziția lui pentru a lua voturi, de a merge pe ideea islamizării, care a culminat cu retransformarea în moschee a Hagiei Sofia... a fost indirect împotriva kurzilor. E remarcabil că Erdogan a obținut lucruri careîl interesau pe seama unui lucru complet neimportant", a argumentat cunoscutul analist și jurnalist.
Emisiunea integrală cu Ilie Șerbănescu: