Piața drogurilor din Capitală a mai primit zilele acestea o lovitură. Interesant e și cu ce garantau consumatorii pentru o doză de heroină ”aranjată”.
Drogurile veneau și în colete. Cum îi înșelau traficanții din clanul Ștoacă pe toxicomani.
După ce, acum mai puțin de o lună, au intrat în ”cartierul general” al membrilor clanului Cocalarilor - operațiune despre care Evenimentul zilei a relatat oferind informații în exclusivitate -, ofițerii antidrog din București au mai finalizat o acțiune importantă. Au dat peste cap afacerile cu stupefiante ale clanului Ștoacă. Traficanți pe care, timp de mai bine de jumătate de an, i-au filat în zeci de operațiuni. Totul a fost filmat. Probele culese din locuințele lor din cartierele Ferentari și Rahova, mărturiile cărăușilor și ale dealerilor arată că toxicomanii erau înșelați la drumul mare cu o ”marfă” pentru care își lăsau amanet telefoanele și chiar televizoarele.
Droguri comandate angro, în Turcia. Marfa, adusă cu mașinile sau primită în colete
Rețeaua de distribuție pusă la punct de membrii clanului Ștoacă era considerată ca fiind una foarte importantă în zona cartierelor bucureștene Ferentari și Rahova. Ba, chiar cea mai puternică, pe care nici un rival nu o deranja de la afacerile sale cu stupefiante. Cu atât mai mult cu cât, traficanții români aveau legături puternice cu grupări din Turcia, țară din care își procurau heroina. Comandau drogul la kilogram și, cu ajutorul cărăușilor, îl aduceau cu mașinile în țară. Sau îl primeau prin poștă, în pachete, prin metoda ”coletărie”. Firește, din oferta traficanților nu lipsea nici cocaina, nici metadona, nici etnobotanicele, așa-zisele ”legale”.
Dintr-un kilogram de heroină, traficanții făceau trei amestecate cu paracetamol. Drogurile veneau și în colete
”Heroina era adusă din Turcia. Comanda se făcea la kilogram, iar transportul până în România era asigurat, pe rute mereu schimbate, cu ajutorul mașinilor. Nu o dată, schimbau șoferul și autoturismul, pentru siguranță. Noi le știam însă fiecare pas. În țară, în casele pe care le supravegheam, marfa era înmulțită chiar și de trei ori. Dintr-un kilogram de heroină, traficanții făceau trei kilograme după ce o amestecau cu paracetamol. Apoi, o porționau și o trimiteau pe stradă. Firește, toxicomanul habar nu avea cât de mult este înșelat. Nici prin cap nu-i trecea că trage ”la greu” paracetamol” pentru care plătea de se usca”, ne-au dezvăluit în excusivitate surse judiciare apropiate acestei operațiuni.
Ofițer antidrog infiltrat în rețea ca personaj cu bani, interesat de afaceri cu stupefiante
Afacerile cu stupefiante din cele două cartiere au intrat în vizorul polițiștilor bucureșteni antidrog în urmă cu mai bine de jumătate de an. Răstimp în care mișcările întregii grupări - de la lider până la cel mai neînsemnat dealer de pe stradă -, au fost atent supravegheate în sute de ore de filaje filmate, dar și cu ajutorul interceptărilor convorbirilor telefonice.
Pentru ca operațiunea de capturare să nu aibă nici o hibă, în lumea traficanților a fost infiltrat și un agent BCCOA care a jucat perfect rolul personajului cu portofelul plin, interesat de afaceri cu stupefiante. Până la ”asaltul” final asupra celor zece adrese cunoscute ca fiind locuri de depozitare, porționare și distribuție a drogurilor, alți indivizi implicați în rețea au fost capturați în urma câtorva zeci de flagrante.
Heroină pe datorie, doar pentru clienții fideli
Când toate probele au fost strânse, când s-a considerat că trebuie acționat, ofițerii antidrog și ”mascații” Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei au dat buzna în casele traficanților. Din zece locuințe din sectoarele 4 și 5 au fost luate droguri, bani, cântare de mare precizie, diverse materiale și recipiente folosite la porționarea stupefiantelor. Nu mică le-a fost mirarea ofițerilor antidrog când, printre toate aceste importante probe, au descoperit ceva mai puțin obișnuit în lumea dealerilor. Liste cu toxicomani care au primit drogul zilnic pe...datorie.
Trei bile=un televizor. 20 de bile=un lanț de aur sau un ghiul
”La percheziții au fost descoperite liste cu datornici. E ceva neobișnuit pentru cei din lumea traficanților de stupefiante pentru că este știut faptul că nu se prea acceptă asemenea favoruri. Pentru că toxicoanul ia, se ”face pulbere” și uită complet de bani. Totuși, membrii clanului Ștoacă aveau clienții lor fideli pe care îi serveau pe datorie. Am găsit liste pe care scria numele toxicomanului urmat de tipul de drog și ce sumă sau ce obiect trebuie să aducă.
De exemplu, Nelu (n.r. nume ales la întâmplare), trei bile (n.r. heroină)=un televizor. O bilă=o sută de lei. O ”ceapă” (n.r. 10 grame de heroină împachetate într-o bilă de mărimea unei cepe)=un telefon. 20 de bile=un lanț de aur sau un ghiul. Unii dintre consumatori spuneau și de unde o să aducă plata în obiecte: de la mamă, de la tată. Pentru că majoritatea consumatorilor care se aprovizionau de la această rețea sunt tineri. Prețul nu era standard. Era ”ajustat” pentru fiecare client în parte. În funcție de câți bani se știa că are”, au mai adăugat aceleași surse.
În arest au ajuns, 6 din cei 15 traficanți ridicați din case. Peste 40 de toxicomani luați pe sus, în timpul la razie
Dintre cei 15 traficanți luați pe sus în această amplă operațiune, șase au primit mandate de arestare preventivă pentru 30 de zile. O dată cu ei, au ”căzut” și vreo 40 de toxicomani care veniseră să-și ia ”rația” zilnică, persoane care vor fi folosite ca martori. Cercetările ofițerilor antidrog vor continua, cel mai probabil, și cu implicarea în anchetă a autorităților antidrog internaționale având în vedere că o partea a drogurilor (heroina) era adusă de peste hotare și traversa teritoriile a cel puțin două țări.