Exclusiv. Drama de a nu-ți putea plânge la căpătâi rudele care se duc. Reportaj din cimitire

Un convoi format din gropari, sunetul lugubru al clopotului și câteva rude care îl petrec pe ultimul drum pe românul mort în starea de urgență. Aceasta este atmosfera pe care am întâlnit-o în două din cimitirele Bucureștiului

Aproape zilnic, în cimitirele din București au loc înmormântări. Este greu de descris în cuvinte, însă, durerea oamenilor veniți, cu masca de protecție la gură, ca să își petreacă rudele pe ultimul drum.

Sunt și situații în care copii, frați, surori sau alte rude apropiate nu pot ajunge la înmormântarea celor dragi, în aceste vremuri de restriște, ceea ce adâncește durerea și suferința oamenilor.

De pomeni nici nu poate fi vorba, iar reprezentanții Bisericii Ortodoxe recomandă ca rudele celor decedați să ajute un bătrân sau o persoană vulnerabilă, să facă milostenie în acest fel.

Printre cei decedați săptămâna aceasta și înhumați în cimitirele care țin de Administrația Cimitirelor se numără și trei persoane răpuse de Coronavirus. Primul a fost un caz social, un bărbat fără aparținători. O slujbă simplă la căpătâi  a unui preot și având ca martori doar groparii. Tristul eveniment a avut loc, luni, în cimitirul Străulești, denumit și „Cimitirul săracilor ”.

O a doua persoană în vârstă, decedată din cauza COVID-19, a fost înhumată la cimitirul Ghencea Civil, iar a treia în cimitirul Berceni 2.

În cele trei cazuri, trupurile celor decedați au venit de la morgă direct la groapă, închise ermetic în saci de plastic și cu sicriul sigilat.

La căpătâi li se face o slujbă de către preot și apoi sunt înhumați.

Pentru a vedea atmosfera de la o înmormântare, în condițiile restrictive impuse de Ordonanțele militare, am fost la Cimitirul Izvorul Nou și Cimitirul Ghencea Civil...

La Izvorul Nou au avut loc, miercuri, patru înmormântări. La intrare am surprins momentul în care sicriul cu trupul neînsuflețit al unei femei a fost condus de către angajații cimitirului către capelă. Fără rude în urma sa, doar vreo cinci gropari. Unul ducea crucea, iar ceilalți coroane de flori. Pentru cei care nu sunt afectați de Coronavirus se acceptă efectuarea slujbei în capelă, dar în condiții restrânse.

La intrarea în capelă, de altfel, și-au făcut apariția mai puțin de opt persoane, numărul legal acceptat în aceste condiții. Doi bătrâni și alții mai tineri, rude și apropiați ai decedatei. Tăcuți, oamenii au refuzat să vorbească. Necazul era prea mare...

A doua zi, joi, am ajuns la Cimitirul Ghencea Civil. Trei înmormântări au fost și acolo. la 10.00, la 11.00 și la 12.00. Aceeași atmosferă tăcută și un cimitir aproape pustiu. Nu am văzut niciun om care să aprindă lumânări la morminte, așa cum întâlneam, de obicei, în zilele fără restricții.

Un bărbat, cu o colivă într-o mână și o sacoșă în cealaltă a acceptat să vorbească cu mine. Tocmai își condusese pe ultimul drum o rudă, pe un unchi de-al său. „Am fost doar șase persoane la slujbă. Soția răposatului, doi copii, eu, popa și dascălul”, ne-a spus omul.

L-am întrebat cum s-a descurcat, în astfel de condiții de restricție. „Am făcut pachete, colivă și le-am împărțit. Vreo opt pachete. La popă, la dascăl și la oamenii de la cimitir care ne-au ajutat cu înmormântarea”, ne-a răspuns, cu tristețe, bărbatul.

Despre pomană, așa cum se orânduiește la creștinii ortodocși nici nu se pune problema...

„Păi unde să facem pomană, că n-avem unde. Am împărțit pachete”, a spus omul.

L-am întrebat ce va face cu pomenirea unchiului său, conform rânduielilor bisericești.

„Am vorbit cu popa și vedem cum face la trei săptămâni. Tot așa, câteva persoane. Om vedea...”, a adăugat bărbatul.

Despre situația grea în care au loc, în aceste momente, înmormântările, el a spus: „După ce că durerea este mare, ești și singur, nu ești înconjurat de rude, de prieteni...e greu. Să vorbești doar prin telefoane, fără să ai posibilitatea să îl vezi pentru ultima oară, nu e ușor. O parte din rude au venit să îl vadă, una câte una, dar la înmormântare nu au mai venit”.

Despre parastase, în actualele condiții de restricții, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu a declarat, pentru evz.ro, că acestea se amână atât timp cât se mențin actualele reglementări restrictive severe.

„Cei recent adormiți în Domnul pot fi pomeniți la Sf. Liturghie și parastas (fără participare). Pomelnicul se poate trimite preotului prin mesaj”, a explicat oficialul Patriarhiei.

Ca „pomană” pe care o pot face, a adăugat Vasile Bănescu, cei ce au pierdut recent pe cineva și nu pot încă face un parastas la care să împartă coliva și cele obișnuite, pot ajuta un bătrân sau o persoană vulnerabilă. Adică pot face milostenie în acest fel.