Exclusiv. Document strict secret. Ordinul șefului Securității, Iulian Vlad

Evz.ro vă prezintă, în exclusivitate, un document strict secret al Departamentului Securității Statului, din perioada comunistă. În document se arată că o anumită persoană trebuia reținută doar cu aprobarea expresă a fostului șef a Securității, generalul Iulian Vlad

Un document strict secret, obținut în exclusivitate de evz.ro, arată că generalul Iulian Vlad, fostul șef al Securității, a dat un ordin prin care a dispus ca un fost deținut politic să nu mai fie urmărit și reținut decât cu aprobarea lui.

Adresa a fost transmisă către Securitatea Municipiului București de Direcția a III-a a Departamentului Securității Statului, pe 27 ianuarie 1988, cu mai puțin de doi ani înainte de căderea regimului comunist, condus de Nicolae Ceaușescu.

În documentul strict secret se cerea:

„Rugăm să ne precizați, în termen de 10 zile, dacă mai mențineți în consemn pe numitul Baurceanu Ion (…). În caz afirmativ, rugăm să ne spcificați următoarele probleme:

-perioada consemnului, după care, la expirarea acestuia, vor înceta măsurile pe care le solicitați;

-nominalizarea expresă a reprezentanțelor diplomatice vizate, la care se referă măsurile;

-numărul de telefon unde poate fi găsit lucrătorul informativ și un alt număr de rezervă în situația când acesta lipsește;

-precizarea expresă, dacă persoana aflată în atenție va fi reținută și condusă la organul de miliție, măsură ce va fi luată numai cu aprobarea expresă a șefului Departamentului Securității Statului, tovarășul general-colonel Iulian Vlad;

-numărul fotografiilor de identificare pe care le anexați să fie menționat în adresa pe care o înaintați.”.

Pe pensionarul Ion Baurceanu, așa cum a dezvăluit evz.ro în exclusivitate, l-am întâlnit în parcul în care se plimbă, zilnic, și stă pe banca unde i-a murit soția.

Fost deținut politic, acum în vârstă de 89 de ani, el a fost condamnat la 15 ani de muncă silnică (din care a făcut 12 ani și jumătate) pentru că era „țărănist și anti-comunist”.

Așa cum reiese din datele furnizate de Asociația Foștilor Deținuți Politici, Ion Baurceanu s-a născut pe 15 februarie 1931, în comuna Gănești-Murgeni, Bârlad. A fost judecat de Tribunalul Militar București și condamnat la 15 ani de muncă silnică. A executat 12 ani și 3 luni. A fost închis, în această perioadă, în penitenciarele Jilava, Baia Sprie, Cavnic, Zarca, Aiud, Gherla, Periprava și Galați.

„Am simțit că, de pe atunci, se cam știa că urma să cadă „Pingilică”, așa cum îi spuneam lui Ceaușescu, ne-a mărturisit domnul Baurceanu.

Vârstnicul deținut politic, decorat de președintele Klaus Iohannis în anul Centenar 2018, alături de alți camarazi, a adăugat că a descoperit documentul la Consiliul Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), atunci când și-a verificat dosarul întocmit de Securitate, „în urmă cu vreo zece ani”. Mai exact, pe 19 aprilie 2010, așa cum arată documentul.

„Am vrut să îmi văd dosarul, că greșiseră ăștia cu ceva. Trei zile, nu mult, dar conta. Și, atunci am văzut nota semnată de Iulian Vlad. Că nu au voie să mă aresteze decât cu aprobarea lui expresă. A comandantului Securității Statului, general colonel Iulian Vlad”, ne-a dezvăluit Ion Baurceanu.

Din acel an, 1988, viața lui Ion Baurceanu s-a schimbat, spune vârstnicul deținut politic...

La o întâlnire cu generalul Iulian Vlad, acesta i-ar fi mărturisit: „Domnule, suntem adversari, dar eu vă respect. Îmi place cum scrieți!”.

„Mi-au trimis o carte semnată de Lucrețiu Pătrășcanu, trădătorul ăsta la care dumneavoastră îi țineți bulevardul aicea. Turnătorul ăla..Și mi-au cerut să îi fac recenzia… Și recenzia au trimis-o la Securitate…Așa au ajuns să mă cunoască”, a dezvăluit Ion Baurceanu.

Din vorbă în vorbă am aflat că vârstnicul deținut politic este autorul cărții „O viață ratată. Un deținut politic în România 1951-1964” .

Ion Baurceanu a fost chemat, deseori, să povestească, în celula din Fortul 13-Jilava, locul în care și-a început, acum mai bine de jumatate de secol, lunga perioadă de detenție, ca și deținut politic.