Jurnaliștii Dan Andronic și Mirel Curea l-au avut ca invitat, în podcastul Contrapunct EVZ de vineri, pe Vlad Pufu, fost coleg cu ei în perioada în care presa era o forță, în așa numita Generație de Aur. În prezent acesta este senator PNL și membru al Comisiei de Cultură din Senat. Vlad Pufu a anunțat că în curând românii se vor bucura de o nouă lege, care poate stopa fenomenul piețelor care abundă în legume și fructe contaminate.
Invitatul are o istorie lungă legată de Evenimentul Zilei, căci este ziarul la care a debutat în presă, chiar la lansarea acestuia din anul 1992.
Vlad Pufu l-a avut ca model pe Ion Cristoiu
A făcut parte din generația de aur a celui mai puternic cotidian și este unul dintre puținii jurnaliști care a reușit să creeze un trust de presă locală. A debutat în presă la doar 21 de ani, când a văzut un anunț prin care viitorul ziar invita potențialii jurnaliști să se alăture echipei. Testul său a fost un reportaj inspirat de imaginea unui copac singuratic pe un câmp. A fost angajat imediat și repartizat la secția Servicii Secrete.
Vlad Pufu mărturisește că privilegiul de a fi cooptat în școala de presă de la EVZ i-a marcat viața, avându-i ca modele pe Ion Cristoiu pentru rigoarea sa, dar și pe Sorin Roșca Stănescu, de la care a învățat să facă anchete și investigații.
În 1997 s-a întors acasă, în Buzău unde a construit un trust media local extrem de influent (ziar, post de radio, tipografie, rețea de distribuție), extinzându-se apoi în județele vecine. Invitatul a subliniat că a pus pe picioare trustul cu banii de la nuntă, apoi a început să vândă acțiuni. „Mă trezeam la 5 dimineața și mergeam la chioșcul de ziare să studiez piața și concurența", își amintește fostul jurnalist. Împreună cu fondatorul EVZ, Ion Cristoiu, a oferit un exemplu că presa locală are o voce. Ulterior a transformat revista Historia într-un brand de forță.
A învățat administrație ani de zile
După parteneriatul cu Cristoiu, care a rezistat două decenii, și după lunga experiență ca manager și investitor în presă, în anul 2020 a intrat în politică, iar acum este senator PNL.
Invitatul își justifică apartenența politică prin faptul că „structural sunt de dreapta". Chestionat de jurnalistul Dan Andronic cum a făcut trecerea de la jurnalism la politică, Vlad Pufu a mărturisit că a mizat mereu numai pe sine însuși și a fost întotdeauna deschis oportunităților de viață. „Nu am fost neamul nimănui. Nu am ratat oportunitățile de viață. Sunt un om disponibil, care știe să construiască".
Liberalul s-a pregătit pentru o carieră politică luând de la zero o organizație PNL, organizația municipală Buzău. Și-a impus să cunoască cât mai bine domeniul administrației, obiectiv pentru care s-a pregătit timp de doi ani, studiind zilnic 3-4 ore acest domeniu în absența căruia, consideră Vlad Pufu, nu poți înțelege politica.
Legumele și fructele contaminate vor fi detectate rapid
Senatorul liberal admite că românii au dreptate să nu prea aibă încredere în politicieni, apreciind că politica ar trebui să fie „mai apropiată de oameni". Referitor la inițiativele pe care le-a avut până acum ca senator, Vlad Pufu a anunțat că se află în spatele a două noi legi, ambele importante, una de mediu și una legată de alimentație. Mai exact, acesta a inițiat un proiect de lege care va reglementa testul zilnic rapid în piețe. După cum a arătat recenta anchetă în cazul Glodeanu Sărat, fructele și legumele contaminate cu chimicale în vederea forțării coacerii și a unui aspect apetisant, reprezintă un fenomen în multe piețe agricole.
„Încerc să introduc testările zilnice rapide în piețele din România, pentru că trăim într-o ipocrizie maximă. Ne tot lovim de asta și nu reușim să-i dăm de capăt. Eu le-am spus că dacă stau la masă aceste instituții care reglementează, Direcția agricolă, agenție fitosanitară, Direcția sanitar-veterinară, nu există că nu este soluție. Ea există, problema este de interconectivitate între instituții. Acești oameni sunt plătiți pe salarii foarte grase și nu gândesc decât în perimetrul lor și atât. Aceste instituții funcționează disparat.
Pornind de la cazul ăsta, era o chestiune cu care trăiam cu toții... ne duceam la piață și ne gândeam dacă legumele astea sunt sau nu sănătoase. Ne întrebăm de ce e incidența atât de mare la cancere. Ca să crească încrederea în producători, iar consumatorii să abordeze piața de desfacere în competiție cu supermarketurile, să introducem aceste teste zilnice", a anunțat liberalul în studioul EVZ-Capital.
Emisiunea poate fi văzută AICI
Trio Grigoriu. Epoca De Aur A Macaralelor
Al doilea pas a fost acela de a căuta prin arhivele personale acte, fotografii de familie sau din viaţa artistică şi profesională a celor trei fraţi. Angel Grigoriu a fost cel care a păstrat cel mai mult material legat de cariera trio-ului: articole, cronici, afişe, fotografii. Din păcate, toate acestea au dispărut după moartea lui, în 2001, când s-a înstrăinat sau depozitat într-un loc necunoscut nouă, întreaga arhivă a unchiului nostru. Însă familia bunicilor noştri era foarte mare (ambii proveneau din familii cu mulţi copii!), aşa încât, verisoara mea a reușit să contacteze o parte din rude care ne-au trimis, prin telefon (din păcate!), câteva documente, dar și un început de arbore genealogic și fotografii (unele atât de vechi încât au ajuns extrem de deteriorate de trecerea anilor. Și totuși, câteva au putut fi cât de cât prelucrate și folosite în această carte).
Apoi am început lucrul propriu-zis. Și de câte ori îmi spuneam că am terminat lucrarea, tot ne mai aminteam câte ceva ce merita consemnat sau mai descopeream material, publicații, articole. Așa că a durat mult, peste doi ani, până să pot pune punct acestei cărți, scrisă din inimă, cu toată dragostea și recunoștința față de părinții și bunicii noștri.
Volum recomandat de Evenimentul Istoric!