Evenimentul ZileiJustitieEXCLUSIV. Declarațiile de martori din dosarul Elenei Udrea dau o altă dimensiune ”genții cu 900.000 de euro”

EXCLUSIV. Declarațiile de martori din dosarul Elenei Udrea dau o altă dimensiune ”genții cu 900.000 de euro”

EXCLUSIV. Declarațiile de martori din dosarul Elenei Udrea dau o altă dimensiune ”genții cu 900.000 de euro”
Denunţătorii Elenei Udrea şi-au schimbat declaraţiile, au încercat să influenţeze martori şi s-au pus de acord asupra afirmaţiilor făcute în faţa procurorilor.

Dosarul „Gala Bute”în care s-a dispus arestarea preventivă a Elenei Udrea continuă să suscite interes. Evenimentul Zilei vă prezintă astăzi situaţia incredibilă în care se află fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) într-un dosar în care denunţătorii, aflaţi sub control judiciar sau în arest la domiciliu, s-au întrecut în a-şi schimba declaraţiile după ce s-au pus de acord ce să le spună procurorilor şi în încercări de a influenţa martorii din dosar. Acest lucru poate pune sub semnul întrebării credibilitatea declaraţiilor pe care le-au făcut în faţa reprezentanţilor DNA.

Denunțătorul Nastasia, de la „nu-l cunosc pe Gărdean”, până la „l-am cunoscut în 2010, la minister, în biroul meu”
Fostul secretar general al MDRT este poate personajul cheie al dosarului „Gala Bute”. George, aşa cum îl cunoşteau toţi funcţionarii din minister, a fost, de fapt, ani de zile ordonatorul principal de credite şi omul care semna toate deciziile în locul Elenei Udrea. El este cel care o acuză pe Udrea că ar fi primit geanta de 900.000 de euro mită de la Adrian Gărdean. Nu a fost arestat ci a devenit martorul-cheie al anchetatorilor. În cele nouă (!)drumuri la sediul Direcţiei Naţional Anticorupţie, Gheorghe Nastasia şi-a schimbat total logica declaraţiilor, după cum se observă din informațiile în posesia cărora a intrat EVZ.
Astfel, în toamna anului trecut, Gheorghe Nastasia declara procurorilor DNA că nici măcar nu îl cunoaşte pe Adrian Gărdean, presupusul mituitor în dosarul Gala Bute. „Nu am auzit până acum de societatea Termo Gaz Company şi nu îi cunosc pe Miron Gărdean sau Adrian Gărdean. Ministerul nu avea relaţii directe cu societăţile care prestau lucrări în domeniul infrastructurii turistice, pentru că beneficiarii fondurilor erau autorităţile publice locale care încheiau ulterior achiziţiile”, afirma Nastasia pe 17 septembrie 2014.
Pus în faţa dovezilor DNA că Gărdean a fost în repetate rânduri în biroul său de la MDRT, Gheorghe Nastasia a recunoscut într-un final, că îl cunoştea pe acesta. Mai mult, fostul secretar general al MDRT a ajuns să admită primirea unei genţi despre care credea că ar fi conţinut 900.000 de euro, sumă pe care însă nu a verificat-o.

Schimbare de 180 de grade în 180 de minute
De altfel, până în 13 februarie 2015, fosta mână dreaptă a Elenei Udrea a susţinut că nu ştia nimic de vreo geantă primită de la Gărdean pentru şefa sa de la minister.
„Nu este adevărat că am primit vreo sumă de bani de la Adrian Gărdean. Nu am dat nicio sumă de bani lui Udrea Elena. Cu siguranţă, Gărdean Adrian nu este una dintre acele persoane care mi-au dat un pachet pentru Elena Udrea”, afirmafostul secretar general în 13 februarie, la ora 16.00 în faţa procurorilor DNA.
După numai 3 ore, „George” îşi schimbă declaraţia la 180 de grade, contrazicând flagrant ce susţinuse cu numai câteva ceasuri înainte. „Am primit de la Gărdean Adrian o geantă conţinând 900.000 de euro în cursul anului 2011, dar nu pot preciza perioada, cred că era pe la sfârşitul anului. După ce am primit geanta, am dat-o în aceeaşi zi ministrului Udrea Elena, în cabinetul acesteia”, declara la ora 19.00, în aceeaşi zi, Gheorghe Nastasia.
EVZ a aflat și ce a intervenit în cele 180 de minute scurse de la o declaraţie la alta: o confruntare între Gheorghe Nastasia şi Adrian Gărdean, primul asumându-şi total punctul de vedere al omului de afaceri care spusese că îi înmânase geanta cu bani.
Declaraţiile din dosar ale lui Nastasia sunt extrem de importante tocmai pentru că niciunul dintre mituitorii iniţiali nu a discutat vreodată direct cu Elena Udrea, iar Nastasia este singurul care susţine că banii mergeau la fosta lui şefă. În realitate, în declaraţiile fraţilor Gărdean şi a lui Corin Boicu, patronii Termogaz Company, Consmin SA şi Kranz Eurocenter, nu se regăseşte nicio acuzaţie directă la adresa Elenei Udrea. Aceştia susţin că toate discuţiile despre bani au fost purtate cu secretarul general al MDRT.

Nastasia a uitat de ”Gala Bute” într-o săptămână
De altfel, subiectul genţii cu 900.000 de euro nu este singurul în care Gheorghe Nastasia se contrazice singur. Acesta a uitat în doar o săptămână şi de o presupusă sponsorizare în „Gala Bute”. Potrivit surselor EVZ, pe 5 februarie 2015, Nastasia susţinea că Elena Udrea i-a cerut lui Adrian Gărdean să sponsorizeze evenimentul sportiv, pentru ca, după numai o săptămână, să afirme că nu s-a discutat despre „Gala Bute”.
„Am asistat la o discuţie pe care Gărdean a avut-o cu ministrul Udrea, care i-a spus că vrea să-l aducă pe Lucian Bute în România şi l-a întrebat dacă poate să facă o sponsorizare” – Gheorghe Nastasia în 5 februarie 2015.
„Am asistat la discuţia dintre Gărdean Adrian şi Udrea Elena care a avut loc la Buşteni, la pensiunea mea, cu ocazia zilei mele de naştere. Cu acel prilej, Elena Udrea i-a cerut lui Gărdean Adrian să facă nişte sponsorizări, fără a pomeni că ar fi fost vorba de ”Gala Bute”” – Gheorghe Nastasia în 13 februarie 2015.
Se ridică întrebarea: de ce a încercat fostul secretar general al MDRT să o implice pe Udrea în sponsorizarea Galei Bute şi apoi a încercat să spună că nu s-a discutat despre asta? Probabil că Nastasia a încercat astfel să justifice cei 900.000 de euro pe care a recunoscut că i-a primit de la Gărdean.

Căra genţi cu sute de mii de euro, dar susţine că nu a luat niciun leu
În declaraţiile sale, Gheorghe Nastasia, susține că ar fi cărat geanta cu 900.000 de euro a Elenei Udrea, ar fi discutat despre plăţile făcute către firmele fraţilor Gărdean, dar că nu ar fi luat nici măcăr un leu din banii de şpagă, trăind din salariul de la minister cifrat în jurul a 1.000 de euro. Declarațiile sale de avere demonstrează că acumulase mult mai mult decât venitul.
Ștefan Lungu, un alt suspect din dosar, fostul consilier al lui Udrea, a susţinut în mai multe declaraţii că i-ar fi remis sume de bani lui Gheorghe Nastasia, fiului acestuia, Alexandru Nastasia, dar şi pensiunii pe care fostul secretar general al MDRT o avea în Buşteni.
Lungu a detaliat în faţa procurorilor DNA, cum firma sa, SC Last Time Studio SRL, a intermediat vânzarea unui transformator către SC Termogaz Company SA, iar banii au ajuns la Nastasia. „Cea mai mare parte din diferenţa de preţ, cred că în jur de 90%, am transferat-o unei societăţi administrate de fiul lui Nastasia Gheorghe. Cred că acesta se numeşte Alexandru”, afirma Lungu, pe 2 februarie 2015, în faţa anchetatorilor.
Tot Ștefan Lungu susţine că Gheorghe Nastasia l-a obligat să plătească facturi inexistente către pensiunea pe care acesta din urmă o deţinea – „Popasul vănătorilor” din Buşteni.
Denunţătorii lui Udrea s-au pus de acord asupra declaraţiilor
Într-o declaraţie a lui Ştefan Lungu la DNA, acesta admite că s-a pus de acord cu Adrian Gărdean asupra declaraţiilor, înainte de a veni în faţa procurorilor. „În luna decembrie 2014, m-am întâlnit cu Gărdean Adrian la sediul SC. Aviaţia Utilitară S.A., în urma controlului ANAF. Cu acel prilej, am discutat într-un hangar şi am stabilit amândoi să susţinem că relaţiile dintre SC. Termogaz Company SA şi SC. Last Time Studio SRL au fost nişte tranzacţii comerciale obişnuite”, afirma Lungu în faţa procurorilor pe 5 februarie 2015.
Tot atunci, fostul consilier al Elenei Udrea a recunoscut că a încercat să îl influenţeze şi pe Tudor Breazu pentru a face declaraţii similare. „În aceeaşi perioadă, am încercat să discut aceleaşi lucruri şi cu Tudor Breazu, însă acesta spus că acestea sunt nişte tâmpenii”, a declarat Ştefan Lungu.


Accesează: