Dan Dungaciu, invitatul lui Ionuț Cristache, în podcastul pe care jurnalistul îl realizează pentru evz.ro, a explicat că, într-un război, rolul fundamental este jucat de partea politică.
Invitat la podcastul realizat de Ionuț Cristache la evz.ro, Dan Dungaciu a vorbit despre marile evenimente care se petrec la nivel mondial. Punctul de fierbere fiind conflictul dintre Ucraina și Rusia.
„Cred mai degrabă că următoarea ofensivă, contraofensivă, va lămuri lucrurile pe teren. Ofensiva sau contraofensiva pe care Ucraina o va face… Presiunea este prea mare ca să nu se întâmple. Atmosfera politică trebuie bine protejată. Contextul politic din jurul acestui război are 5 repere: alegerile din Rusia, Ucraina, Uniunea Europeană, SUA și Taiwan, dacă vreți să le luăm pe cele 5 cele mai importante. Politicienii opresc războiul în funcție de interesele lor nemijlocite. Războiul e câștigat de politicieni sau de militarii care devin politicieni.
Dacă ești rus, sunt două lucruri pe care nu le alegi: părinții și președintele”. E limpede că nu poate să fie vreo oprire a războiului în favoarea Rusiei până vor fi alegeri în Rusia. Aproape în același timp vor fi alegeri în Ucraina. Că nu vor fi peste tot directe, e altceva. Dar vor trebui să fie. Nu va fi oprirea războiului înainte de aceste alegeri, pentru că domnul Zelenski ar ieși din viața politică. Dacă se oprește războiul înainte de alegeri, cineva dorește scoaterea domnului Zelenski din joc. În 1994 decembrie, când a intrat pentru prima dată în cursă Curtea Constituțională, a câștigat președintele pro-rus, iar Curtea Constituțională a spus în mod surprinzător că alegerile nu sunt valide. Ucraina a devenit oranj, s-a apropiat de Europa, a durat doar 9 luni…
„Ucraina se îndreaptă spre Occident
Zece ani mai târziu… Revoluția portocalie, Ucraina se îndreaptă iar spre Occident.
Acum este 2024. A apărut un articol în POLITICO despre posibila revoluție din Ucraina. Știm că nu se va putea închide războiul din perspectiva Ucrainei până la alegeri”, a spus Dungaciu.
„Lovirea rețelei de infrastructură energetică oprește posibilitatea de redresare economică. Occidentul, ca să mențină în priză populația europeană, a spus „războiul din Ucraina este războiul nostru”. Republica Moldova este parte a acestui joc. S-a încercat și cu Belarusul, văd că l-au lăsat în pace.
Această narațiune vine să implice Europa într–un război care nu este propriu-zis al ei. Iar Rusia atunci a zis „Aha! Occidentul se luptă cu Rusia!” Ceea ce a motivat armata rusă.
Toată simbolistica asta a avut un rol de mobilizare, pe care rușii au primit-o practic gratuit. Ce ai luat din Ucraina? O fâșie teritorială… Dacă te lupți cu NATO, UE, G7, dacă ei și-au asumat bătălia și nu reușești să fii învins, deja este o victorie…
De-asta presiunea pe Putin în Federația Rusă nu este chiar decisivă. Bombardând opinia publică cu mesaje precum „Occidentul vrea să ne distrugă”, legitimitatea regimului Putin este din păcate păstrată. Pentru că „Putin luptă cu toată lumea”. Dacă el închide acest război, din păcate, Rusia câștigă.
Deși, tehnic vorbind, dacă vă uitați la mesajele americane, ele încep prin „Rusia a pierdut deja”. Ea a pierdut așa pe prima narațiune, însă narațiunea s-a schimbat”, a mai afirmat invitatul lui Ionuț Cristache.
Emisiunea poate fi văzută AICI
Adevărul despre intervenția sovieticilor în eliminarea lui Ceaușescu
Cartea redă obiectiv, pentru prima dată, dinamica evenimentelor Revoluției Române în întreaga lor profunzime.
Volumul este construit exclusiv pe documente desecretizate de Statele Unite și Rusia, dar mai ales pe declarații date de protagoniști, sub jurământ, în Dosarul Revoluției. Faptele fiind deja prescrise, martorii citați chiar spun adevărul în fața procurorilor, pentru a nu comite infracțiunea de sperjur. Și spun lucruri total neașteptate!
Volum recomandat de Evenimentul Istoric!