Exclusiv. Cum a ascuns ministrul Mediului poluarea de la CET Grozăvești

În ancheta de față vom arăta adevărul despre poluarea masivă din București. Mai pe șleau zis: cum a fost prins CET Grozăveşti cu furnalul fumegând în sac și cum ministrul Mediului a trecut la ”secret” documente importante!

În noaptea de 1 spre 2 martie, bucureştenii au primit un mărţişor mai special. O poluare de zile mari, care a făcut aerul irespirabil. Un nor gros de fum negru şi înecăcios a învăluit mai ales partea de Sud, Sud-Est a Capitalei. Staţiile pentru controlarea calităţii aerului au dat imediat alarma.

Cantitatea de particule aflate în suspensie în aer era între 200 la sută şi 700 la sută mai mare decât cea admisă. Cineva polua masiv. S-a dat, la propriu, alarma, la Garda de Mediu Bucureşti. Luni, pe 2 martie, ministrul Mediului, Costel Alexe a ieşit şi cu o declaraţie în legătură cu această poluare. În care a admis că ar putea fi vorba de un poluator industrial.

 Alarmă la Garda de Mediu Bucureşti

Garda de Mediu din Bucureşti are în schemă 19 comisari. Dar efectiv se lucrază în medie cu  12-13, pentru că oamenii mai au şi probleme, cu sănătatea, cu concediile post-natale. Lunea trecută, dis de dimineaţă, imediat după ce se constatase poluarea masivă, s-a dat alarma şi toată lumea s-a strâns la sediu.

Apoi, s-a cerut de la Ministerul Mediului, lista cu potenţialii poluatori din zonă, pentru a fi comparată şi eventual coroborată cu cea care exista deja la sediul Gărzii. Lista a fost primită în ziua de marţi, 3 martie. Ea cuprindea 69 de firme, cu potenţial de a polua atât de rău cum se întâmplase duminică noaptea.

Era evident că cei 13 comisari de la Bucureşti nu aveau cum să controleze, rapid întreaga listă de firme, pentru că acest control trebuia să semene aproape cu un flagrant. De aceea, imediat s-a cerut sprijin şi au fost aduşi comisari de mediu, peste 30, din judeţele învecinate Capitalei. Marţi noaptea deja au început controalele.

CET Grozăveşti s-a dat singur de gol

Există o directivă europeană care prevede ca în termocentrale să nu se mai folosească drept combustibil păcura, pentru că este foarte poluantă. Responsabilii de la noi merg şi ei pe gaz metan, conform directivei, dar, băieţi prevăzători, îşi mai fac şi stocuri de păcură, în caz că se întâmplă să se întrerupă alimentarea cu gaz sau sunt zile foarte friguroase, când trebuie băgată mai multă căldură în sistem. Atunci se mai ajută şi cu ceva păcură.

Conform aceleaşi directive, când se află într-o astfel de situaţie, centrala termo-electrică respectivă are obligaţia să notifice cu cel puţin o zi înainte instituţiile care răspund de calitatea mediului că vor arde şi păcură.

CET Grozăveşti nu a făcut acest lucru. Notificarea s-a transmis abia după ce răul se produsese, şi asta de nevoie. Adică după ce au văzut că nu bate vântul, iar particulele toxice nu se deplasează nicăieri, ci rămân să sufoce bucureştenii.

Miercuri, 4 martie, când controalele erau în toi, la CET Grozăveşti se aflau deja doi comisari care verificau. Notificarea tardivă pe care a făcut-o instituţia în acea zi despre arderea de păcură a trezit suspiciuni, astfel încât s-au trimis întăriri. Adică şi alţi comisari aflaţi pe teren care s-au adăugat celor doi.

Poluarea a început încă din seara de vineri

Concluziile controlului au fost incredibile. Arderea păcurii nu începuse, aşa cum s-a crezut iniţial, în noaptea de 1 spre 2 martie, ci încă de vineri, 28 februarie, de când începuse week-end-ul. Comisarii au constatat, ca la un flagrant, că s-au ars în total 250 de tone de păcură. Cantitatea cea mai mare, adică peste 60 de tone, a fost arsă în noaptea de duminică spre luni. De aici şi poluarea masivă din acea noapte, pentru că de poluat, dar mai subţire, s-a poluat începând de vineri seara.

Aşadar, miercuri 4 martie, fusese deja descoperit de către Garda de Mediu din Bucureşti, cu sprijinul colegilor aduşi din judeţele limitrofe, cel care se făcea vinovat de incident: CET Grozăveşti.

Imediat s-a întocmit un raport, care a ajuns urgent pe masa ministrului Mediului. Domnul ministru Costel Alexe l-a citit şi apoi a găsit de cuviinţă să-l secretizeze, ca şi când ar fi fost un document ce privea siguranţa naţională. Şi a mai promis că abia luni, pe 9 martie, va face o conferinţă de presă despre acest incident. Nu a pomenit nimic deocamdată despre concluziile raportului. Că doar de-aia era secret.

Două întrebări, la care dăm tot noi răspunsul

Două întrebări ne vine să le punem în urma acestui raport secret, ale cărui date principale vi le-am dezvăluit deja.

Prima: De ce s-a ars în centrală păcură, atâta vreme cât alimentarea cu gaz metan se făcea fără probleme. Nu a existat nici un fel de defecţiune?

Şi a doua: De ce s-a ars în ultima noapte cantitatea cea mai mare?

Dăm noi răspunsurile, ca să nu-l obosim pe domnul ministru.

La prima, răspunsul este simplu: pentru profit.  Iarna a fost blândă şi nici avarii la sistemul de gaz nu s-au înregistrat,  care să justifice şi folosirea păcurii. A venit primăvara, iar CET Grozăveşti risca să rămână cu rezervele de păcură făcute la începutul iernii trecute, nefolosite. Cu banii blocaţi adică în lichidul vâscos şi negru din tancurile de depozitare.

Aşa că a încercat să împuşte doi iepuri dintr-un foc în week-end-ul de la începutul lunii acesteia.  Păcura este mult mai ieftină decât gazul metan. Folosind păcura cu care oricum nu mai aveau ce face, economiseau gaz. Ceea ce însemna profit. Şi, de ce nu, nişte prime grase, pentru buna gestionare a activităţii întreprinderii. Deci, scăpau şi de păcură, scoteau şi un ban.

Cel de-al doilea răspuns are şi o parte ezoterică. Cei de la CET Grozăveşti au ars cea mai mare cantitate de păcură  duminică noaptea pentru că era Lăsata Secului şi există obiceiul ca oamenii să dea foc la resturile rămase după curăţatul grădinilor pentru primăvară. Unii mai adaugă şi câte un cauciuc, să facă mai mult fum, pentru că se spune că alungă spiritele rele.  De altfel, ministrul Costel Alexe chiar sugerează această posibilitate: „Este primăvară şi oamenii mai ard tot ce găsesc prin curte”.

Bine că nu i-a acuzat şi pe cei care au făcut grătar! Adică, tot oamenii sunt vinovaţii, că sunt piromani, nicidecum autorităţile, deşi din prima clipă era clar că este vorba despre o poluare industrială.

Cifrele poluării din Bucureşti au fost egale cu cele din Sydney, oraș înconjurat din toate părţile de păduri în flăcări. Aşa că gospodarii acuzaţi ar fi trebuit să incendieze chiar tot ce găseau prin curte, inclusiv casele şi acareturile, după gândirea domnului ministru, ca să ajungă la un aşa nivel de poluare.

CET Grozăveşti ţine, la fel ca şi celelalte trei CET-uri din Bucureşti, de ELCEN, care se afă în subordinea Ministerului Energiei.

Deocamdată, singura măsură care s-a luat a fost înlocuirea şefului Gărzii de Mediu Bucureşti, adică fix cel care a coordonat acţiunea de descoperire a poluatorului şi a întocmit raportul pe care l-a secretizat domnul ministru.

Într-un comunicat de presă, ELCEN se apără şi spune că nu a poluat niciodată peste normele admise. Nici la Grozăveştiul încriminat nu s-a întâmplat asta. S-a folosit, într-adevăr şi păcură week-end-ul trecut, dar doar 1,2 la sută din cantitatea de combustibil arsă.

Au dreptate. Doar că 1,2 la sută reprezintă media pe toate cele patru zile cât s-a ars şi păcură. Cifrele din raportul secret arată cu totul altceva.

Și ne mai spune ceva dubios ELCEN în comunicatul de presă: ”Conform informațiilor apărute în mass-media, cele mai mari valori pentru PM10 s-au înregistrat în zona de nord-est a capitalei, în zonele Barbu-Văcărescu, Obor, Calea Moșilor, și nu în proximitatea CET Grozăvești. Acest lucru indică prezența unor surse de poluare masivă în zonă”.

Dă un răspuns de confirmare cetățenilor și jurnaliștilor care au semnalat intensa poluare în zonele din sectorul 2 al Capitalei, doar ca să scotă din discuție CET Grozăvești. Cine sunt ”sursele de poluare masivă în zonă” nu spune ELCEN, nu a spus nici ministrul Mediului, de parcă de identificarea lor ar trebui să se ocupe Arafat și echipele lui de ”mascați albi”.