În podcastul lui Robert Turcescu se spune lucrurilor pe nume. La nemţi a ajuns uleiul 6 euro, inflaţia urcă pe culmi amețitoare, NATO cară arme în Ucraina, lumea o ia razna. Suntem pe Titanic, dar încă fredonăm refrenul globalizării şi ne prefacem că privim cu încredere spre viitor.
Podcastul transmis zilnic de la ora 12, pe canalul de YouTube EVZ-Capital şi pe pagina de Facebook evz.ro, a pus pe tapet problema crizei economice, care se simte tot mai mult odată ce devine evident că războiul din Ucraina se prelungește.
Turcescu: O luăm razna cu toții?
Jurnalistul Robert Turcescu și invitații săi au căzut de acord că deși criza se resimte în toată lumea, în România autoritățile fac tot posibilul să o amplifice. Deși se mai întâmplă, rar ce-i drept, ca prețul barilului de petrol să scadă, în țara noastră prețul la pompă rămâne neschimbat, a remarcat moderatorul. „O luăm razna cu toții? Parcă suntem pe Titanic. Așa sunt eu, apocaliptic", a completat jurnalistul.
Istoricul Florian Bichir a subliniat că, deși în plin război, Ucraina rămâne grânarul Europei, nu România așa cum ne place să credem. În plus, Ucraina e cel mai mare producător de ulei din Uniunea Europeană.
Bichir: Să vedeți pâinea. Urmează o criză alimentară
„Dincolo de presiunea asta, ai noștri au simțit și ei nevoia să crească nivelul prețurilor. Au apărut importurile foarte scumpe. Imediat au sărit nemții, când au văzut că e cerere, prost să fii să nu crești produsul tău pe o piață liberă. Să vedeți pâinea, să vedeți alte lucruri. Urmează o criză alimentară. Uleiul se va dubla", a comentat Bichir.
Invitatul a observat că Ucraina trebuie să existe în continuare ca stat, deci cele 600 de camioane intrate în România cu cereale din țara vecină sunt rezultatul unor negocieri politice de care se știe. „Vor să le deschidem porturile românești pentru export. E absolut normal, viața merge înainte. În astfel de crize apar îmbogățiții de război. Evident că toate prețurile alimentare cresc. La grâne o să avem o problemă, depozitele rusești au fost cumpărate cu banii jos de chinezi. Ucraina trebuie să supraviețuiască, Europa a intrat în panică", a conchis Florian Bichir.