Evenimentul Zilei > Actualitate > Exclusiv. Crima de la Diham. Cum a căzut victima în capcana asasinului și de ce bucătarul a fost măcelărit cu un cuțit
Exclusiv. Crima de la Diham. Cum a căzut victima în capcana asasinului și de ce bucătarul a fost măcelărit cu un cuțit

Exclusiv. Crima de la Diham. Cum a căzut victima în capcana asasinului și de ce bucătarul a fost măcelărit cu un cuțit

În urmă cu ceva mai bine de doi a ani, când lumea începea deja să se pregătească de apropierea Crăciunului, un bărbat în vârstă de 38 de ani era măcelărit într-o garsonieră modestă din Capitală, din zona Diham.

Pentru investigatori au ”vorbit” urmele lăsate de asasin în camera în care și-a suprimat amicul de ocazie și așa s-a ajuns la Marius Gheorghe (21 de ani) care, în tot acest timp, s-a ascuns în Anglia. Evenimentul zilei a aflat în exclusivitate ce capcană i-a întins ucigașul celui pe care avea să-l înjunghie într-un atac extrem de brutal și ce l-a înfuriat atât de tare pe tânărul cuțitar încât i-a luat viața bietului om.

Lumea homosexualilor, primul pas în anchetă

Povestea acestui asasinat comis în decembrie 2018  se pierde într-o lume înțesată de primejdii în care iubiri de o noapte sunt ”pescuite” de la colțul străzii, în întunericul nopții, sau din baruri, în fața unui pahar cu băutură. Cam de aici, din lumea bărbaților care-și caută parteneri tot printre bărbați, a pornit și una dintre pistele investigatorilor bucureșteni – polițiștii de la ”Omoruri” și procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București -, atunci când s-au lansat în căutarea celui care îl omorâse pe Florin F. Existau informații că Florin – divorțat și tatăl unui copil -, se cam învârtea în această lume în care lega prietenii cu diverse personaje pe care le aducea acasă, în garsoniera sa din Aleea Diham.

Probele biologice l-au ”trădat” pe ucigaș

Acum doi ani, anchetatorii aveau un cadavru – cel al bucătarului Florin -, hăcuit de multele lovituri de cuțit care îi străpunseseră gâtul și pieptul și pe ale cărui mâini rămăseseră tăieturi adânci, urme care arătau că victima a încercat cu disperare să se apere cumva. Mai aveau câteva imagini surprinse de camerele de supraveghere în care Florin intra în bloc însoțit de un personaj, greu de identificat care avea chipul acoperit de o glugă. Dar, cel mai important ”aliat” în toată această investigație care s-a întins pe durata a peste 850 de zile, au fost o mulțime de probe biologice – sânge, amprente, salivă, urme de piele -, pe care criminaliștii și geneticienii au reușit să le speculeze la maximum. Și să le transforme în probe ADN care au devoalat identitatea criminalului.

A jucat rolul unui posibil iubit pentru a-l jefui?

Așa, după doi ani de căutări, s-a ajuns la Marius Gheorghe, un tânăr în vârstă de 21 de ani care se ascundea în Anglia, acolo unde stătea cu părinții lui. Cu cătușele la mâini, asasinul a mărturisit totul. Le-a spus investigatorilor cum s-a cunoscut cu Florin într-un bar din Centru Vechi al Capitalei, cum au băut ceva pentru ”încălzire” și cum a acceptat invitația bucătarului pe care avea să-l măcelărească de a continua petrecea în garosniera acestuia.

”La audieri, criminalul a pus că nu a întreținut relații sexuale cu victima și că nici măcar nu avea acest gând. Că s-a dus la el în garsonieră să bea ceva. Presupunerea este că asasinul i-a întins victimei o capcană, că a lăsat-o să înțeleagă că acceptă să aibă relații sexuale el. După toate probabilitățile, scopul tânărului ucigaș ar fi putut fi jaful și a văzut că poate intra extrem de ușor în casa victimei jucând rolul unui partener homosexual. E o ipoteză. Pe drum și-au luat mâncare și băutură, pentru a continua petrecerea începută la bar. El nu recunoaște că a plecat cu ceva din casă, bani sau alte bunuri. Dar, în acea zi , victima primise niște bani de la serviciu care nu au ieșit toți la socoteală, scăzând ce au cumpărat pentru distracție”, ne-au dezvăluit surse judiciare.

Supărat că, la șpriț, i-ar fi zis ceva de familie

De ce l-a ucis Marius Gheorghe cu atâta brutalitate pe Florin? Acum, după mai bine de doi ani, criminalul se confesează și spune că, în timp ce își depănau povești de viață în fața unui pahar cu băutură, Florin l-a enervat brusc. Lucrurile nu mai sunt foarte clare în mintea ucigașului, însă pune totul pe seama unui conflict iscat la băutură după ce bucătarul i-ar fi spus ceva de el sau de familia lui. Sau cel puțin asta ar fi înțeles el. Atunci, lucrurile au scăpat complet de sub control.

Cert este că, orbit de furie, Marius a sărit la scandal, s-au lovit reciproc de câteva ori după care a pus mâna pe un cuțit de bucătărie cu care l-a înjunghiat pe Florin în gât și în piept care, cu mâinile goale, nu a avut nici o șansă.

Poate sta după gratii până la 25 de ani. Sau chiar pe viață

Două luni mai târziu, adică prin ianuarie-februarie 2019, criminalul era bine-mersi în Anglia unde polițiștii și procurorii aveau să-i dea de urmă. Probele ADN prelevate din garsoniera lui Florin și lucrate la Institutul Național de Criminalistică (INC) al Poliției Române au fost comparate cu cele pe care polițiștii britanici i le-au recoltat lui Gheorghe acolo. Potrivirea a fost perfectă, iar până la arestarea sa nu a mai fost decât un pas.

Marius Gheorghe este acuzat de omor calificat , infracțiune pentru care poate fi condamnat la o pedeapsă cuprinsă între 15 și 25 de ani de închisoare. Sau chiar pe viață dacă instanța leagă cumva crima de o eventuală premeditare și de un posibil jaf. Ucigașul este în Arestul Central al Poliției Capitalei sub puterea unui mandat de arestare preventivă de 30 de zile.