Și gripa aviară și isteria asta cu Coronavirusul au avut ca loc de plecare către întreaga lume China. Nu cumva...
Gripa aviară, cu care românii au luat contact în 2005, este o afecțiune care afectează în principal păsările, dar poate infecta și mamiferele. Adică și omul. Prima oară a fost identificată la începutul secolului trecut, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea.
Isteria și panica a început în 1997 când un virus al gripei aviare, celebrul H5N1 a fost identificat la Hong Kong, pe atunci încă o colonie britanică.
Imediat, a început să se vorbească de iminența unei epidemii de proporții. Dar abia în octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns și la noi fiind identificat la niște păsări de curte din Ceamurlia de Jos, județul Tulcea. Astfel, România a fost prima țară din Europa unde prezența acestui virus a fost confirmată oficial.
Vinovatul declarat de autorități a fost găinațul păsărilor migratoare
Toată lumea a dat vina pe păsările migratoare. Că, chipurile, nu există vinovați. Doar că se găinățau păsările în capul nostru. Și n-au fost nici acuzații directe. La noi isteria a fost maximă. La fel ca acum cu Coronavirusul. Umblau tot felul de angajați ai statului, protejați cu costume de protecție de parcă urmau să ia Ebola, prin curțile țăranilor, să le vâneze și confiște găinile, rațele și gâștele și, după aia să le ardă în butoaie, după mai recentul model „Dincă din Caracal”.
La fel, milioane, dacă nu miliarde, de ouă au fost incinerate și, la fel, nu se știe câte sute de mii de păsări au fost condamnate la moarte. Cine a profitat de treaba asta? Firmele din vestul Europei, sau America, care au găsit o piață de desfacere incredibil de goală. Iar la noi, sute de firme care procesau carne de pasăre și vindeau ouă au intrat în faliment. Trist și ridicol.
Gripa aviară a plecat tot din China
Au murit de atunci, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 165 de oameni. Sinistru de puțin față de isteria și panica din acei ani. Mortalitatea este explicată prin lipsa unui sistem imunitar uman „specializat” împotriva acestui virus. Neavând o istorie de contact cu virusul, riscul de expunere și de deces este foarte ridicat în cazul omului, spun medicii.
Dacă o persoană cu sistemul imunitar slăbit ajunge în contact cu o pasăre bolnavă de gripă aviară există posibilitatea să contacteze boala, infectându-se și cu acest virus și, evident, să moară. Medicamentele administrate celor infectați sunt banalele antibiotice. Dar, nici astăzi nu există dovezi că virusul gripei aviare s-ar putea transmite de la om la om. Un singur lucru e clar, toată grozăvenia a plecat din China.
Coronavirusurile au fost descoperite în urmă cu 90 de ani
Acum, să revenim la isteria Coronavirusului. O altă nebunie. Coronavirusurile au fost descoperite la începutul anilor 1930, când a fost dovedit că bronșita infecțioasă aviară a puilor de găină a fost cauzată de un virus cunoscut acum sub numele de virusul bronșitei infecțioase aviare. Deci, tot de la găină pleacă…
Primele coronavirusuri umane au fost descoperite în anii 1960 de cercetătorii de la Common Cold Unit din Salisbury, Marea Britanie, care au arătat că răcelile comune pot fi provocate nu numai de rinovirusuri obișnuite, dar și de acest coronavirus.
Nu există leacul perfect
Simptomele acestei boli includ: febră, dispnee și tuse. Pot fi, de asemenea, prezente simptomele gastro-intestinale cu diaree, vărsături și dureri abdominale. Majoritatea celor infectați, cam 90%, dezvoltă un fel de pneumonie severă și necesită terapie intensivă. Practic, nu există încă un leac perfect. Nu există încă un vaccin.
Măsurile profilactice de rutină presupun doar izolare și o dezinfecție normală. O măsură bună de igienă constă doar în folosirea de batiste de celuloză, cu aruncarea lor apoi în cutii speciale închise sau incinerate.
Boala globală din anii 2002-2003
Puțină lume știe, dar primul caz de infecție cu un virus din familia coronavirușilor a fost înregistrat în noiembrie 2002, tot în China, în provincia Guandong. În următoarele luni boala a fost raportată la peste 8000 de persoane – inclusiv la 1706 de cadre medicale. Dintre aceste cazuri, 774 au murit, letalitatea fiind de 9,6%.
Epidemia s-a răspândit în 29 de țări de pe cinci continente. După această epidemie, din 2002-2003 pînă la recenta isterie globală, nu au fost raportate alte cazuri, cu excepția unora raportate, culmea, în Arabia Saudită și Qatar, în 2015. Adică, în urmă cu doar cinci ani.
Purtător de virus, dar sănătos
Apoi, mai există și o altă chestie pe care lumea n-o știe. Într-un interviu din Evenimentul zilei, luat recent, joi, reputatului profesor doctor Adrian Streinu-Cercel, acesta, susținut și de doamna doctor Victoria Aramă, de asemenea profesor de boli infecțioase, spunea că un individ diagnosticat ca purtător al acestui mediatizat „Coronavirus”, poate fi sănătos, dar că găzduiește în el acest virus care poate fi mortal pentru persoane cu sistemul imunitar slăbit. Exact așa cum s-a întâmplat cu pacientul din Gorj, adus joi dimineață la Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din Capitală și declarat sănătos vineri.
Profitorii epidemiilor
La fel cum s-a întâmplat, în urmă cu mai bine de 15 ani, cu gripa aviară, televiziunile de știri au isterizat populația că urmează cine știe ce gigantică pandemie. Oamenii cu capul pe umeri, care știu să-și aleagă surse de informații credibile, au priceput că pericolul nu e câtuși de puțin iminent – ba chiar aproape nul, dar mulți au fost și cei care au luat cu asalt hyper și supermarketurile cumpărând aiurea-n tramvai cantități enorme de apă și conserve de parcă urmează să vină apocalipsa.
Cine profită de pe urma asta? Evident magazinele și marii retail-eri care scapă de cantități enorme de marfă destul de greu vandabilă. Nu este câtuși de puțin exclus ca de pe urma acestor lanțuri de magazine să se îmbogățească și alți mușterii, așa cum s-a petrecut și pe vremea isteriei provocate de gripa aviară.