Armele de ultimă generaţie pe care le vor primi ucrainenii, culminând cu temutele tancuri germane Leopard, pot reconfigura sorții de izbândă pe front. Va reuși Ucraina să pregătească o contraofensivă militară de proporții? Invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Robert Turcescu, colonelul (r) Tudor Păcuraru, a analizat mișcările strategice secrete ale celor două combatante.
Potrivit experților militari internaționali, primul scenariul al unei contraofensive ucrainene este în sudul țării agresate, în regiunea Zaporojie. În prezent, aproximativ 75% din regiunea Zaporojie este ocupată de forțele rusești. Al doilea scenariu prognozată pentru o contraofensivă ucraineană este în regiunea Lugansk, care ar pune în pericol obiectivul ofensiv rus de ocupare a întregii regiuni Donbas.
Chestionat de Robert Turcescu cum poate schimba raportul de forțe complexa contraofensivă pe care Ucraina o pregătește pentru primăvară („pare-se că există o așteptare, o contraofensivă de proporții", a remarcat cunoscutul jurnalist), Tudor Păcuraru a confirmat că se apropie o mutare tactică foarte importantă pe front.
„Primul care greșește a ieșit din joc"
În primul rând, cele două armate se regrupează și își reconsolidează resursele pe toate planurile, a observat invitatul.
„Și la ei iarna a fost atipică, a fost cu noroaie și nu prea au putut mișca, nici unii nici alții. Vor încerca ( n.red. - o contraofensivă). V-am spus unde se va concentra bătălia (n.red. - pe culoarul Donețk - Zaporojie), în jurul nodului feroviar. Ăla e, un singur punct, e un front de 120 de kilometri. Dacă greșesc rușii și pierd nodul acela feroviar, nu mai au cum să aprovizioneze Crimeea, se prăbușește tot Sudul, inclusiv Crimeea. (...) La prima greșeală, primul care greșește plătește. A ieșit din joc. Forțele sunt echilibrate".
Riscă Rusia invazia trupelor NATO de menținere a păcii?
Întrebat de jurnalistul Dan Andronic dacă Rusia se apropie, odată cu o posibilă pierdere a Crimeei, de „o escaladare peste capacitatea de control a conflictului", cu alte cuvinte de un război pe față cu forțele NATO, invitatul a confirmat acest scenariu. Rusia este presată de o viitoare coaliție militară internațională, având în centru aliații NATO, pentru a fi forțată să își tempereze expansiunea în Ucraina.
„Există riscul de internaționalizare a războiului. Rusia se poate trezi cu trupe de menținere a păcii în teritoriu (...)", a mai observat col. Păcuraru în studioul EVZ-Capital.