Un episod mai puțin cunoscut din copilăria lui Nicolae Ceaușescu avea să-i marcheze acestuia viața. Se întâmpla în 1929, la câteva minute după ce dictatorul intrase pentru prima oară în București.
Istoria acelei zile este povestită de profesorul universitar Lavinia Betea, care a documentat timp de mai bine de 30 de ani viața conducătorului comunist și a consoartei acestuia.
„La 11 ani, el vine în București, fără să aibă un ban în buzunar. Sora lui cea mare era o fată de 15 ani, ucenică pe vremea aceea într-o legătorie de cărți. Copilul acesta de 11 ani ajunge în Piața Romană cu cursa care vine, începuseră să circule aceste autobuze, unde îl așteaptă sora lui. Șoferul nu vrea să-l lase să coboare pentru că nu e plătită cursa, deci nu i-o plătise părintele. Sora lui care-l așteptase a spus că nici ea nu are bani. Șoferul îl ține sechestrat în mașină până când sora lui se duce, se milogește la proprietăreasă, să-i dea niște bani să plătească pentru fratele ei.”
Evenimentul care l-a marcat pe Nicolae Ceaușescu
Era unul dintre primele modele de autobuz din lume, o apariție deosebită pentru acele vremuri, dar și pentru zilele noastre, dacă luăm în calcul faptul că vehicul a fost conceput acum 100 de ani.
Scena respectivă pare că s-a imortalizat în mintea tânărului Ceaușescu și avea să-i hrănească sentimentul de om providențial, plecat de jos, ajuns în vârful lumii, după părerea Laviniei Betea, doctor în Psihologie la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
„Plecând de aici și gândindu-se la acest moment zero. Tu, sechestrat în autobuz, 11 ani, tremuri, plângi, nu știi ce se va întâmpla cu tine, ce oameni sunt, poate te vor bate, poate te vor fura, poate te vor mânca, așa cum erau amenințați copiii atunci ca să nu se rătăcească, ajuns în fruntea țării, de aici era destul de ușor să-ți imaginezi că soarta, Dumnezeu, natura – sigur, el n-a zis Dumnezeu – sunt de partea ta, că tu ești un om ales, că tu poți să faci orice și ești desemnat să faci orice și că nimeni nu ți se poate împotrivi pentru că dreptatea e doar de partea ta.”
Acestea, dar și alte povești mai mult sau mai puțin știute din viața lui Nicolae Ceaușescu le puteți afla din podcast-ul serial „Istoria Secretă”, moderat de jurnalistul Ionuț Cristache, doar pe canalul de Youtube EVZ Capital.