Exclusiv. Ce se întâmplă la morgă după ce cadavrele celor doi străini au fost încurcate

EExclusiv. Ce se întâmplă la morgă după ce cadavrele străinilor au fost încurcate

Incredibila încurcătură a cadavrelor a doi bărbați - un francez și un american ale căror trupuri au fost date fiecare familiei celuilalt - schimbă radical lucrurile în cadrul IML ”Mina Minovici”.

Evenimentul Zilei oferă detalii în exclusivitate de la morgă, în cazul celor doi străini ale căror cadavre au fost încurcate.

Cei vizați sunt asistenții autopsieri și brancardierii, personal din rândul cărora sunt cei patru angajați suspectați care au greșit flagrant atunci când au dat trupul francezului familiei americanului și pe cel al americanului rudelor francezului. Comisia de disciplină a IML s stabilit recent că, de-acum, doar asistentul autopsier va avea dreptul să intre în contact cu aparținătorii celui decedat, brancardierilor fiindu-le interzis să mai ducă sicirul la mașina mortuară. Procurorii și polițiștii continuă ancheta sub acuzația de neglijență în serviciu.

Comisia disciplinară s-a întrunit după trei săptămâni de la izbucnirea scandalului de la morgă

La aproape trei săptămâni de la macabra încurcătură a celor două cadavre, comisia disciplinară a IML ”Mina Minovici” s-a întrunit pentru a stabili cine și în ce fel va avea de-acum dreptul să intre în contact cu familiile, cu aparținătorii sau cu cei împuterniciți de rude pentru a le da trupurile celor decedați.

Șefii de la morgă au decis să fie doar o singură persoană de contact din cadrul IML, pentru fiecare caz în parte, care să verifice documentele și să le compare cu datele din registre. Asta pentru a se evita situații îngrozitoare, cum a fost cea în urma căreia au fost încurcate cadavrele celor doi cetățeni străini, ambii morți la București.

S-au schimbat lucrurile la morgă. Doar asistentul care a făcut autopsia mai are voie să dea cadavrul familie

Cei vizați de aceste schimbări majore de la morgă au fost doar asistenții autopsieri și brancardierii. Personal din rândul cărora sunt cei patru angajați asupra cărora planează suspiciunea de a fi comis uriașa eroare - unică în istoria recentă a IML.

”Acum câteva zile s-a întrunit comisia de disciplină a institutului care a stabilit că singurul care mai are voie să aibă contact cu familia celui mort este doar asistentul care a făcut autopsia. El va verifica documentele de la dosar, va compara datele din registru cu cele din actele de identitate și va urmări ca numărul unic prins de piciorul drept al cadavrului, un fel de CNP, să fie același cu cel din registre. Tot autopsierul se va ocupa și de procedura de identificarea cadavrului, alături de un membru al familiei celui decedat. Brancardierul a ieșit complet din schemă. El nu mai are voie să ajungă la familie, ca până acum. Îi este interzis să iasă la mașina mortuară care preia cadavrul. Poate să ajute la îmbrăcat și se va ocupa de manipularea cadavrului, dar în interiorul institutului”, ne-au dezvăluit surse medico-legale.

Francezul, incinerat în locul americanului

Aceste schimbări majore, aceste modificări ale fișei postului, vizează doar aceaste două categorii de angajați ai IML pentru că vinovați de uriașa eroare în urma căreia morții au fost încurcați par să fie doi brancardieri și doi asistenți.

În ambele cazuri - al americanului și al francezului - perechea asistent autopsier-brancardier nu ar fi verificat atent documentele și nu ar fi ținut cont de numărul unic al decedatului motiv pentru care trupul francezului a ajuns la familia americanului, iar cel al bărbatului din SUA, la rudele francezului. Pentru că nu au mai verificat cine este în sicriu, americanii l-au incinerat pe bărbatul din Hexagon. Eroarea a fost observată de francezi care au realizat că în sicriu nu e ruda lor și, așa, gafa monumentală a ieșit la iveală.

Ca de obicei, nici directorul Institutului, nici vreun alt șef nu are nicio responsabilitate că nu a implementat niște proceduri clare până la această nefericită întâmplare, astfel ca nu brancardierii să fie transformați în factori de decizie.

Urna cu cenușa francezului și trupul americanului pot fi repatriate în țările lor

Cazul este acum cercetat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 și de polițiștii bucureșteni de la Secția 26. Au avut loc audieri, chiar și ale șefilor IML, pentru ca investigatorii să afle cum a fost posbil să se producă o asemenea încurcătură.

Este foarte probabil ca unul dintre cei patru suspecți în acest caz - un brancardier -, să fie chemat din Germania unde a plecat înainte de izbucnirea scandalului. Fără să știe ce lasă în urmă și că e implicat în această groaznică eroare, omul și-a dat demisia și a plecat din țară. Ceilalți trei - un asistent și doi brancardieri -, lucrează normal, conform turelor panificate.

Procurorii au emis către IML ”Mina Minovici” adrese prin care permit membrilor celor două familii să ridice atât cadavrul americanului - aflat încă în frigiderul institutului - cât și urna cu cenușa francezului, încinerat din greșeală în baza documentelor bărbatului de peste ocean.