Unii îl acuză că e filorus, putinist și suveranist, alții îl consideră un patriot naționalist. El, de fapt, e un actor foarte bun care umple sălile de spectacole indiferent unde ar merge. Dan Puric explică acest interes prin faptul că românii au nevoie să-și reamintească din când în când cine sunt.
Dan Puric a fost prezent în arena Evz-Play și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor Robert Turcescu și Dan Andronic într-un podcast de ținut minte.
Puric: Genomul poporului român e să renască din cenușă
Potrivit artistului cunoscut pentru conferințele sale care fac săli pline, secolul 21 face tot mai vizibilă tendința de a pune în valoare diferența dintre culturi. „Diferența asta face dialogul cultural". Artistul a adus în discuție cât de actuală este teza lui Samuel Huntington, potrivit căruia va exista „un revers al urletului identitar".
În acest sens, a povestit cu umor și expresivitate două episoade savuroase care reflectă, în opinia sa, atașamentul românilor față de identitatea lor națională. Unul dintre episoade l-a văzut în Basarabia în anul 1988, când efectua un turneu. Românii sunt foarte atașați de originile lor, invitatul menâționând un citat al lui Mircea Eliade, care îi consideră urmașii tracilor, „marii anonimi ai Antichității".
„Să avem grijă de minunea asta care supraviețuiește printre monștri”
„Noi trebuie să avem grijă de minunea asta care supraviețuiește printre monștri. Avem o pronie cerească. Nu vezi că vor să ne împingă în război cu orice preț? Frumos, așezat, suntem trecuți prin rele.
Potrivit regizorului și actorului Dan Puric, energiile identitare nu sunt un lucru cu care oamenii ar trebui să se joace și le-a pus în paralel cu un organism, un corp uman, care dacă este tratat greșit efectele sunt imprevizibile.„Nu te poți juca cu energiile identitare. Ca într-un organism, dacă ai tratat prost, nu ai rezultat”, a completat artistul.
Versiunea integrală a unui interviu de colecție poate fi vizionat aici: