A trecut aproape o lună și jumătate de la tragedia produsă la Institutul Național de Boli Infecțioase (INBI) ”Matei Balș”, din Capitală și nici una dintre autorități nu mai suflă o vorbă despre evoluția anchetei.
Cauza incendiului de la „Matei Balș”.
În acest moment, nu se știe ce a provocat nenorocirea care a ucis 22 de pacienți - unii carbonizați în incendiul care a cuprins mai multe saloane ale pavilionului 5, alții morți ulterior din cauza gravelor complicații pulmonare. Și nici nu se va putea afla prea curând atâta vreme cât investigația legată de cauza sinistrului este oprită! Evenimentul zilei a aflat, în exclusivitate, ce stă în calea investigatorilor pentru a putea să pornească cercetările.
Bilanțul incendiului, 22 de pacienți morți. Unii dintre bolnavi au pierit carbonizați, alții după sinistru, din cauza complicațiilor pulmonare
O prezență obișnuită printre anchetatorii care investighează cauzele marilor incendii - Maternitatea Giulești, Spitalul din Piatra Neamț, de exemplu -, sunt specialiștii de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitatea Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) Petroșani. Nu putea face excepție, firește, nici tragedia de la Spitalul ”Matei Balș” unde, la sfârșitul lunii ianuarie, mai multe saloane ale pavilionului 5, unde erau internați bolnavi de COVID-19, au fost cuprinse de flăcări. În acel cumplit sinistru și după incendiu au murit 22 de pacienți. Unii carbonizați în saloane, iar alții au pierit în perioada ce a urmat din cauza gravelor complicații pulmonare suferite pe fondul infectării lor cu coronavirus.
Specialiștii nu au primit nici o probă pentru a o cerceta. Au rămas doar cu...privitul. Cauza incendiului de la „Matei Balș”
Rolul inginerilor de la INSEMEX Petroșani - chemați în ajutor -, era unul extrem de important în investigația declanșată pentru stabilirea cauzelor incendiului izbucnit în zorii zilei de 29 ianuarie. De aceea li s-a permis accesul în zona critică, unde se presupune că a fost ”epicentrul” dezastrului, dar și în celelalte saloane afectate, aflate atât la parterul spitalului, cât și la etajele și la mansarda clădirii. Însă, până acum, inspecția făcută de cei de la INSEMEX nu ajută cu nimic ancheta pentru că specialiștii au rămas doar cu...privitul!
Nu au intrat în posesia probelor care, în urma experimentelor de laborator, a incendiilor controlate, i-ar ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat acolo. Prin urmare, în acest moment, ei nici măcar nu lucrează, oficial, la acest caz! Adică nu au mișcat un deget pentru a afla care este cauza care a declanșat incendiul de la ”Matei Baș”!
Evenimentul zilei a aflat care este explicația acestei situații incredibile.
Fără ordonanța procurorilor, INSEMEX nu are voie să investigheze
”Specialiștii INSEMEX au fost la fața locului (n.r. la Spitalul ”Matei Balș”), au văzut despre ce este vorba. S-au consultat cu pompierii. Inginerii au oferit indicii cu privire la linia pe care trebuie să meargă investigația privind cauza incendiului, dar atât. Nu au ridicat nici un fel de probe de acolo pentru a le supune unor cercetări de laborator. Prin urmare, în acest moment, INSEMEX nu face nici un fel de anchetă cu privire la cauza acelui incendiu.
Iar explicația este una singură, foarte simplă și bazată pe lege. Procurorii de la Parchetul General nu au emis până acum ordonanța prin care să li se permită specialiștilor să intre în posesia acelor probe care trebuie să fie expertizate fie în laborator, fie pe calculator, fie în incendii de mici aploare, controlate în hale. Când o să existe acel act, acea ordonanță emisă de procurori, INSEMEX va putea lucra la caz, la aflarea cauzei incendiului”, ne-au dezvăluit surse judiciare.
Cauza incendiului de la „Matei Balș”. „Salonul groazei” a fost desigilat pentru curățenie
Între timp, anchetatorii au desigilat saloanele de la parterul spitalului distruse de flăcări și au renunțat la a le mai păzi zi și nopate cu polițiști. De vineri, personalul medical a avut acces în toate aceste saloane pentru a face propria evaluare a pagubelor, dar și pentru a face curățenie. Înainte cu câteva zile de acest moment, și-au făcut apariția și reprezentanții companiei de asigurări care își continuă propria anchetă.
„Ni s-a spus că ancheta s-a terminnat și că putem intra acolo. Asta s-a întâmpat vineri, 5 martie, la ora 10.00, atunci s-a ridicat interdicția. Înăuntru e nenorocire. Trebuie luat fiecare aparat în parte pentru a vedea dacă se mai poate salva ceva. Măcar din aparatura de la etaje, că din cea de jos, de la parter, nu mai e nimic bun. Totul e distrus. Iar pereții trebuie curățați, zugrăviți și apoi toate camerele igienizate. Au venit iar și reprezentanții companiei de asigurări care au mai făcut un rând de investigații, atât în saloanele de sus, cât și în cele de la parter. Se spune că saloanele arse, cu cele 120 de locuri de care avem atâta nevoie, vor fi nefolosibile încă câteva luni”, ne-au declarat surse medicale