EXCLUSIV. Cât de sigure sunt locuinţele şi birourile dacă vine un cutremur

Concluziile unui raport de control elaborat de Ministerul Dezvoltării sunt şocante: investitorii nu asigură verificarea execuției imobilelor prin personal specializat și autorizat, nu sunt asigurate condiții de verificare a lucrărilor ajunse în faze determinante, iar multe clădiri sunt construite fără să se respecte planul arhitectural, fără a se mai lua vreo expertiză tehnică. Concluziile sunt îngrijorătoare, având în vedere că nu ştim cât de sigure au fost construite nici măcar multe din imobilele noi în cazul unui cutremur.

Mii de imobile de birouri şi blocuri de apartamente se construiesc anual în România, iar ele ar trebui să respecte normele tehnice privind siguranţa în caz de cutremur. Din păcate, investitorii, din dorinţa de a face bani rapid, nu respectă în tocmai normele de construire. O dovedeşte un control al Inspectoratului de Stat în Construcţii.

Evenimentul Zilei a întrebat specialiştii Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAP) dacă s-a realizat vreun control al construcțiilor noi și vechi, pentru a se stabili cât de bine sunt construite și dacă se respectă termenii tehnici privind siguranța în cazul unui seism puternic.

Răspunsul este halucinant.  Mii de abateri care ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor. “Controalele efectuate de către ISC în domeniul calității în construcții vizează unitățile de proiectare, de execuție, de exploatare și de postutilizare a construcțiilor, privind existența, aplicarea și respectarea sistemului calității în construcții” au explicat, pentru EVZ, reprezentanţii Ministerului.

17.458 de controale, aproape 11.000 de deficienţe

Potrivit unui răspuns al pentru EVZ, în anul 2016, ISC a efectuat un număr de 17.458 controale în domeniul calităţii, din care 233 în activitatea de proiectare, 15.329 în activitatea de execuţie, 1.636 în cea de urmărire a comportării în exploatare şi 260 controale privind implementarea sistemului de management al calităţii de către unităţile cu activitate de proiectare şi execuţie.  “Că urmare a controalelor efectuate au fost constatate 10.859 de deficienţe pentru care au fost aplicate măsuri corective dar şi 1.659 sancţiuni contravenţionale”, au explicat inspectorii.

Imobile construite după ureche şi fără experţi

Deficienţele cel mai des întâlnite la controalele în execuţie au constat în: nerespectarea prevederilor din autorizaţiile de construire, avize sau acorduri, investitorii nu asigura verificarea execuţiei lucrărilor prin personal specializat şi autorizat, nu sunt asigurate condiţii de verificare a lucrărilor ajunse în faze determinante, executarea de modificări la construcţii existente fără a avea o expertiză tehnică, cărţi tehnice incomplete sau cu documente de calitate neînsusite de factorii implicaţi.

“Urmare a controalelor efectuate la operatorii economici cu activitate de proiectare în domeniul construcţiilor, s-au constatat 365 de neconformităţi grave şi majore privind elaborarea de proiecte incomplete/neconforme, care nu respectă prevederile codului de proiectare seismică, nu sunt verificate la toate cerinţele fundamentale, care conţin neconcordanţe între partea scrisă şi cea desenată, fără detalii de execuţie sau care nu respectă nivelul de calitate corespunzător. Pentru aceste neconformităţi au fost aplicate şi 47 de sancţiuni contravenţionale”, au explicat specialişti Inspectoratului de Stat în Construcţii pentru EVZ. 

Guvernul intră cu forţa în locuinţele cu risc seismic

Executivul a elaborate un proiect de lege ce presupune modificarea modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 20/1994 privind măsuri pentru reducerea riscului seismic al construcţiilor existente. Potrivit proiectului elaborat de Ministerul Dezvoltării, se prevede posibilitate evacuării persoanelor care nu au eliberat în termen spaţiul deţinut în construcţiile cu destinaţia de locuinţă încadrate în clasa I de risc seismic şi care prezintă pericol public pe perioada execuţiei lucrărilor de intervenţie la construcţiile în caz, prin dispoziţie dată de primar, în locuinţele de necesitate puse la dispoziţie de autorităţile administraţiei publice locale.