Exclusiv. Carantina de la țară. Prețuri uriașe, bătrâni ignorați și izolați care zburdă liber

Foto:Radio Resita

În plină pandemie de Coronavirus este greu să îi convingi pe cei de la oraș să stea în case, dar în provincie este mult mai dificil. Oamenii au gospodării, nevoi și mulți din străinătate s-au întors acasă. Prețuri mari, „umflate” peste noapte, iar mulți bătrâni nu au pensie cât ar trebui să dea pe dezinfectante și materiale sanitare. În exclusivitate pentru evz.ro, mai mulți români care locuiesc la țară au dezvăluit ce se întâmplă, de fapt, la sate și în orașele din provincie.

Am aflat de la oameni din județul Neamț, de pildă, că sunt bătrâni, atât în sate cât și în orașe, care au nevoie de alimente, medicamente, dezifenctant etc. O cititoare a dezvăluit, în exclusivitate pentru evz.ro, că, într-un supermarket din Târgu Neamț, prețul la dezinfectant aproape că s-a dublat, într-o săptămână.

„S-a scumpit  din nou? În urmă cu o saptămână și jumătate costa 87 de lei/ litru…însă depinde și prețul de furnizor”, a transmis cititoarea pentru evz.ro, care ne-a transmis fotografia cu dezinfectantul care costa, ieri, 120 de lei la un supermarket din Târgu Neamț.

Nici în oraș și nici la țară nu se mai găsește drojdie, făină, alcool sanitar, mănuși etc.

„Măști am găsit ieri, la un market din satul Ingărești, cu 12 lei masca din material, iar de unică folosință 6 lei”, n-a transmis cititoarea.

Localnica ne-a spus și care este situația celor veniți din străinătate:

„În comuna Tibucani, de exemplu, sunt persoane care au venit din alte țări o parte sunt izolate la domiciliu, iar unii circulă prin comună. Am înțeles că sunt 24 de persoane venite”.

Ne-a dat exemplul unei femei venite din Olanda și care, acum, locuiește în Tibucani de jos, la soacra ei, „izolată la domiciliu”.

„Soacra are magazin tip bar pe care îl ține deschis. Izolata vine mereu în bar, alături de consumatori sau cumpărători. Nu are nicio treabă. Nu a verificat-o nimeni. Dar e rudă sau cunoștință cu primarul…”, ne-a mărturisit cititoarea.

În opinia ei, ar trebui să se distribuie gratuit măști și produse pentru igienă împotriva acestui virus, mai ales prsoanelor vulnerabile, precum bătrânii sau familiilor nevoiașe.

De la ea am aflat că o fabrică de textile din Târgu Neamț ,Sofiaman, a făcut și a distribuit gratuit măști la cei din oraș și din apropiere.

O inițiativă lăudabilă care merită urmată și de alții.

Din comuna Stănișești, județul Bacău aflăm, de la învățătoarea Lenuța Tiliban, că s-a scumpit făina, iar materialele sanitare sunt de negăsit…

În municipiul Bacău, când a fost la cumpărături, la hipermarkturi și supermarketuri nu a mai găsit nici drojdie, nici clor, nici spirt și nici măcar griș.

„Noi fiind în mediul rural, avem de toate din gospodăriile proprii, avem o moară de făină în zonă și aprovizionează cu făină un pic mai scumpă decât înainte (era 50 roni sacul de 40 kg, acum e 70). La magazinele sătești găsești de toate, inclusiv drojdie prețurile la fel ca înainte”, a transmis Lenuța Tiliban, în exclusivitate pentru evz.ro.

În schimb, susține doamna învățătoare, „am fost la Bacău duminică, la aprovizionare. La Cora, reguli stricte, intrau oamenii la jumătate de oră și nu stai mai mult de 30 minute în magazin. A fost singurul supermarket care avea făină, nu era drojdie, nici clor și spirt. În schimb la Kaufland și Lidl nu era nici făină, nici drojdie, nici griș. Poate s-au aprovizionat între timp”.

Despre bătrâni, învățătoarea n-a transmis:

„La noi în comună există FSC-ul, o fundație care îngrijeste persoanele bătrâne și singure, iar domnul primar a dat dispoziție să fie ajutați și să li se facă și cumpărările necesare, pentru a nu fi nevoiți să iasă din casă”.

Lenuța Tiliban ne-a transmis și despre măsurile luate de autorități, dar și un îndemn pe care, cu toții, trebuie să îl luăm în serios:

„La noi poliția circula pe stradă și strigă în megafon să stea lumea în casă. În speranța că totul va fi bine, stăm în casă și așteptăm să treacă molima aceasta”.

O situație alarmantă se înregistrează, însă, în Maramureș, județul din România cu cei mai mulți cetățeni aflați în carantină sau în izolare la domiciliu, după București…

Maramureș este primul județ care intrat în carantină și a instituit, începând de miercuri, pe timpul zilei interdicțiile de circulație care erau valabile numai noaptea la nivel național. Cu toate acestea, primarii se lovesc de atitudinea celor nu vor să stea în case.

În orașul Borșa, de exemplu, primarul Sorin Timiș spune că pe locuitori i-a apucat, brusc, febra cumpărăturilor și că aceștia nu vor să stea în case.

„Toți borşenii ies afară să îi vadă pe ceilalţi dacă nu stau în casă. Ăsta e un obicei aici la noi. Iau toată această poveste ca pe un joc. Fiecare are de cumpărat ceva. Dimineaţa îşi cumpără roşii, la amiază îşi cumpără pâine, după-masă îşi cumpără ceapă, seara se duce să îşi ia o sticlă de vin. Şi are tot timpul motiv ca să iasă în oraş să vadă dacă alţii respectă sau nu respectă. Bineînţeles că se sesizează, se reclamă unul pe altul că celalalt nu stă în casă. Dar el e pe stradă stradă. Păi tu cum îl vezi dacă tu stai înăuntru? A păi nu că eu am ieşit că am avut un pic de treabă. Păi probabil că şi celălalt are aceeaşi treabă. Şi fiecare încearcă să îşi găsească un motiv de a ieşi în stradă”, a spus primarul Timiș.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a emis un ordin, semnat de prefectul județului Nicolae Silviu Ungur, prin care se rstricționează, drastic, circulația tuturor persoane, și pe timp de zi.

De asemenea, prefectul de Maramureș a instituit un program orar, pe categorii de persoane, pentru accesul la magazine alimentare sau farmacii. Măsura se referă la persoanele care au trecut de 60 de ani. „În acest context, persoanele cu vârsta de peste 60 de ani vor efectua cumpărăturile necesare dimineața, în intervalul orar 7.00-11.00, urmând ca de la ora 11.00 și până la închiderea magazinelor, cumpărăturile să fie realizate de persoane sub 60 de ani”.

Conform datelor oficiale de anul trecut, în județul Maramureş, sunt 351 de familii în care ambii părinţi plecaţi în străinătate, 895 în care un singur părinte este plecat, respectiv 136 familii monoparentale în care părintele a plecat în străinătate. În total, vorbim despre 1.382 situaţii.

Cifre record la comenzi de drojdie...

Un mare producător de drojdie a comunicat, oficial, săptămâna trecută, că au fost făcute livrări de 2 milioane de pachete de drojdie într-o singură săptămână, în toate magazinele din România, triplu față de o perioadă normală. Cantitatea este suficientă pentru a produce aproximativ 25 de milioane de pâini.

„În mod normal, fabrica de drojdie Pakmaya, singura din România care produce drojdie proaspătă, livrează săptămânal la nivel național, către magazine, 650.000 de pachete de drojdie proaspătă sau uscată, de diferite gramaje. De la declanșarea stării de urgență în Italia și creșterea numărului de cazuri de coronavirus din România, cererea de drojdie s-a triplet”, a anunțat producătorul din Pașcani.