În dosar sunt pomenite numele a trei inspector generali adjuncți școlari de la inspectoatele din Bihor, Brașov și Sălaj, care au intervenit pe lângă colega lor din Cluj, Peter Tunde, pentru a frauda examene de titularizare și de bacalaureat.

Peter Tunde a recunoscut că a primit de la o candidată trimisă de inspectorul general adjunct de la Bihor, Vigh Zita, suma de 2.500 de euro pentru fraudarea examenului de titularizare. ”Știu că avea nevoie de nota 7 sau mai mare, le-am spus că o să încerc să îi ajut și să îmi aducă pentru această intervenție suma de 2.500 de euro”, a declarat Peter Tunde.

Pentru a rezolva problema, Peter Tunde ar fi apelat la serviciile inspectorului de la ISJ Cluj, Szabo Gabor. ”Și-a dat interesul și la notarea favorabilă, pentru că Vigh Zita a promovat. La câtva timp i-am dat colegului meu Szabo Gabor suma de 300 de euro pentru ajutorul dat”.

Pilele de la  ISJ Brașov și Sălaj

Alți doi inspectori școlari generali adjuncți, unul din Brașov și altul din Sălaj sunt pomenite de Peter Tunde ca fiind cei care au pus pile. ”Am fost sunată de Szabo Maria, inspector general adjunct la ISJ Brașov care mi-a solicitat sprijinul pentru obținerea unei măriri de notă în consteția formulată de candidata Rakosi, ce a susținut un examen de învățător. Am vorbit pentru mărirea de notă cu profesorul corector Tunde Coroiu, i-a mărit nota de 7 din câte țin minte, anterior obținând 6.50”.

Pe ”colega” de la ISJ Sălaj, Peter Tunde nu a putut-o ajuta deoarece i-a fost frică, fiind suspectată de corupție. În dosar, colega de la Sălaj mai apre cu o intervenție.

Inspectorii de la ISJ Cluj pe lista audiaților

Inspectorul Szabo Gabor de la Inspectoratul Şcolar Cluj a fost audiat în legătură cu afirmațiile făcute de Peter Tunde şi a recunoscut că a ajutat-o pe Peter Tunde, nu pentru bani ci doar pentru că îi era șefă. Syabo Gabor este în continuare inpector şcolar şi nu a fost luat la întrebări de mai marii Ministerului Educaţiei Naţionale. ”Am fost abordat de Peter Tunde care mi-a cerut să identific o lucrare la disciplina ”educatoare” din județul Bihor, sens în care mi-a indicat un cod de identificare. Am identificat lucrarea în momentul în care evaluatorii au plecat la masă. Rețin faptul că la un moment dat m-a sunat și m-a întrebat ”cum este” iar eu i-am răspuns că undeva între șapte și opt metri. Am folosit cuvântul metri deoarece așa m-a instruit Peter Tunde”, a declarat inspectorul.

Kerekeș Adelhaida este un alt inspector de la ISJ Cluj audiat de procurorii DNA. În declarația data, Kerekeș spune că fosta ei șefă a intervenit o singură dată pe lângă ea pentru a rezolva o lucrare dar că nu a dat curs traficului de influență.

La limba română și geografie

În dosar au fost audiați zeci de profesori corectori care apar pe înregistrările făcute de DNA. Unul dintre aceștia este Ioana Haitonic de la Liceul Nicolae Bălcescu. ”Tunde Peter care a trecut pe lângă masa unde eu efectuam corectura. Nu mi-a spus nimic de acele lucrări însă mi-a lăsat impresia că era interesată de notele lucrărilor respective. Am văzut că erau situate undeva la limita de promovare, în jurul notei 4,80 – 5,20 și am făcut notarea … în favoarea elevului”.

Un alt professor corrector de geografie, Teodor Bara a dat două note de 7,80 unor elevi care au plătit mită pentru a promova bacalaureatul. ”Peter Tunde mi s-a adresat personal spunându-mi: să fiu atent la două lucrări …Aceasta mi-a răspuns să nu mai pun întrebări și să fac exact ceea ce mi-a spus”, a declarat profesorul Bara.