EXCLUSIV: Canadienii au mai câştigat un contract pentru uraniu cu Nuclearelectrica

EXCLUSIV: Canadienii au mai câştigat un contract pentru uraniu cu Nuclearelectrica

Nuclearelectrica (SNN), operatorul centralei de la Cernavodă, a mai încheiat un contract cu firma canadiană Cameco pentru achiziţia de dioxid de uraniu, în urma unei licitaţii organizate în luna decembrie, potrivit informaţiilor obţinute de EVZ. La licitaţie a participat şi Compania Naţională a Uraniului, oferta Cameco având însă “preţul cel mai mic în mod substanţial”, susţine SNN.

Acesta este cel de-al treilea contract adjudecat de canadieni, în acest an, fiecare pe o perioadă de şase luni. 

“SNN a iniţiat în luna decembrie 2016 o nouă procedură de achiziţie la care au fost invitaţi să depună oferte cei doi furnizori calificaţi, procedură finalizată cu atribuirea unui nou contract către Cameco, oferta Cameco având preţul cel mai mic în mod substanţial. Noul contract va intra în vigoare în ianuarie 2017, după semnarea acestuia şi de către Euratom Supply Agency (ESA), având în vedere că în Uniunea Europeană contractele de vânzare-cumpărare uraniu sunt tripartite (semnate de vânzător, compărător şi ESA). Acest al treilea contract va avea tot o durată de 6 luni şi aceeaşi cantitate de 120 tone UO2 ce urmează a fi livrată”, susţine Nuclearelectrica, ca răspuns la o solicitare făcută de EVZ.

Ministerul Energiei, acţionar atât la Nuclearelectrica, cât şi la Compania Naţională a Uraniului, a avut ieri, pentru prima dată în ultimul an, o poziţie mai tranşantă în privinţa relaţiei dintre SNN şi Cameco. Instituţia a transmis ieri public că a solicitat Consiliului Concurenței realizarea unei analize privind prețul la care Cameco livrează minereu de uraniu către Nuclearelectrica, în condiţiile în care compania canadiană este, în prezent, singurul furnizor al producătorului naţinal de electricitate. “Ministerul Energiei dorește evitarea unei situații de poziție dominantă din partea unor terți actori din piață, care s-ar putea manifesta prin practicarea unor prețuri de ruinare cu consecințe deosebit de grave pentru asigurarea securității în aprovizionarea cu materie primă necesară fabricării combustibilului nuclear”, a avertizat Ministerul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Vom reveni cu amănunte.