Ceva nu se leagă în strategia de luptă gândită de Volodimir Zelenski: Bahmut, un oraș simbolic pentru ucraineni, este pe punctul de a ceda. Robert Turcescu și invitații săi din fiecare zi joi în podcastul HAI România, jurnaliștii Octavian Hoandră și Bogdan Comaroni, au comentat situația la zi de pe front, aflată într-un moment cheie.
După ce a promis, în decembrie 2022, că va face totul pentru a apăra orașul „cât mai mult timp posibil”, președintele Zelenski a recunoscut miercuri seară că lupta pentru Bahmut e pe muchie. Se repetă, practic, episodul Mariupol. Fost oraș portuar înfloritor, cu o populație de aproximativ 440.000 de locuitori, Mariupol, a fost distrus de armata rusă în aprilie 2022.
Comaroni: S-a trecut de 120 de miliarde date Ucrainei
Kievulia în calcul retragerea din Bahmutpentru că trupele ucrainene se aflau miercuri într-o situație tot mai dificilă, închise de forțele ruse la est, nord și sud, cu o singură rută de aprovizionare de câțiva kilometri lățime spre vest, scriu Le Monde, Reuters și CNN. Să spunem adevărul, a observat Robert Turcescu, sunt din ce în ce mai multe voci, inclusiv la Washington, care spun că Ucraina nu poate câştiga războiul cu Rusia decât dacă are loc o intervenţie „pe faţă” a armatei americane.
Jurnalistul de investigații Bogdan Comaroni a observat că în doar un an de la declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina, s-au alocat sume colosale susținerii acesteia din urmă. „S-a trecut de 120 de miliarde (n.red. - de dolari) date Ucrainei".
„Zelenski are vreo victorie pe undeva?"
Gazda emisiunii marca EVZ-Capital a remarcat că Ucraina probabil a stabilit un record: este țara care a beneficiat cel mai mult de ajutor internațional. „I-am dat domnului Zelenski cât poate că nu s-a dat niciodată, ca ajutor în bani și arme, unei țări invadate. Enorm, enorm, enorm".
Robert Turcescu a mai observat că există o diferență între declarațiile președintelui Ucrainei și realitatea obiectivă de pe câmpul de luptă.
„Oare Zelenski, eroul luminii, împăratul victoriilor pe Facebook, el are vreo victorie pe undeva? Marele strateg ucrainean cu generalii lui, cu serviciile lui secrete. A câștigat ceva pe undeva? A reușit să recupereze ceva din ce-au câștigat rușii? Mai nou înțeleg că trebuie să aplaudăm că Zelenski reușește să reziste să nu predea Kievul. Dar cine a zis că vrea Kievul? Rușii au zis vreodată că vor Kievul? Mariupol, unde s-au dat o căruță de bani, arme, l-a pierdut.
Miliardarii Ucrainei au împânzit Europa, săracii ei mor pe front
Bahmutul, unde a zis nu vom renunța, e un nod extrem de important, e un moment cheie în istoria acestui conflict, Bahmut kaput, la revedere. Zelenski, ce faci tu cu banii, cu armamentul? Ești în stare să lupți cu rusul sau asistăm la păcănele? Ce se întâmplă în Ucraina? Tot ajutorul financiar pe care îl dă lumea în Ucraina, pentru ce e? Marea contraofensivă a lui Zelenski va avea loc vreodată?", a comentat Turcescu în studioul EVZ-Capital.
Interlocutorul său a punctat că de fapt, nu e vorba de o contraofensivă, ci de o situație dramatică pentru ucrainenii de rând, principala victimă a războiului. „Din nefericire este vorba de un spectacol. Într-adevăr, partea tragică e că mor oameni nevinovați acolo, în timp ce miliardarii lor au plecat și au părăsit Ucraina. Și-au luat Jeep-urile de lux și valizele cu bani și au intrat în Europa", a apreciat Bogdan Comaroni, redactor-șef Ziuanews.ro.