Exclusiv. Andrei Șerban, despre curajul de a fi incorect politic în țara democrației: „Mi-e frică să fac un banc". Video

Exclusiv. Andrei Șerban, despre curajul de a fi incorect politic în țara democrației: „Mi-e frică să fac un banc". Video Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Prins între două lumi în schimbare, renumitul regzor Andrei Şerban a vorbit fără rezerve, în podcastul HAI România, despre deviațiile la care s-a ajuns din cauza "corectitudinii politice". A venit cu exemple concrete pe care le-a întâlnit pe scenă, în universităţile din America şi în viaţa cotidiană. Împărțit de-o viață între România și Statele Unite, marele regizor a analizat cu maximă luciditate contrarevoluția care se desfășoară dincolo de Ocean și care a început să se extindă.

Din fericire, în România nu a pătruns încă fenomenul woke sau cancel culture, cu toată că au existat tentative, a arătat Andrei Șerban în studioul EVZ-Capital de luni. Marele regizor de teatru și operă a fost din nou invitatul podcastului HAI România, moderat de jurnaliștii Robert Turcescu și Dan Andronic.

Extrem de atent la starea lumii în care trăim, Andrei Șerban are meritul de a transforma experiențele sale de viaţă într-o viziune personală pe care o aplică spectacolelor pe care le montează. Pentru artistul care a influențat profund teatrul românesc (Trilogia antică din anii 90 a rămas un moment de referință), teatrul reprezintă acel refugiu care „mă salvează din fața marasmului îngrozitor și a minciunii în care trăim, și care e lumea de azi".

Andrei Șerban: Utopia America s-a dus

Chestionat de Robert Turcescu cum explică criza profundă cu care se confruntă omenirea odată cu amploarea luată de ideologia neomarxistă de tip woke, Andrei Șerban a dat amănunte de la firul ierbii. Regizorul a fost 27 de ani profesor la renumita universitate Columbia, de unde a demisionat recent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Invitatul jurnaliștilor EVZ a rememorat perioada anilor 60-70 când a ajuns în SUA dintr-o dictatură comunistă, iar la acel moment America era cu adevărat un spațiul al libertății și democrației, care oferea șanse egale oricui. Lucrurile s-au schimbat radical, a avertizat Andrei Șerban, care a denunțat dictatura corectitudinii politice în toate domeniile de activitate, dar mai ales în artă, domeniul pe care îl cunoaște cel mai bine.

„Cenzura noii moralități (n.red. - a corectitudinii politice) e extremistă. Tot ce vine din America se împânzește (...) Utopia America s-a dus, Oamenii pe străzi, în metrou sunt plini de teamă", a subliniat artistul, care a observat că până și la New York, unde în anii 70 exista o solidaritate din zone opuse de umanitate din cauza fenomenului interlop și a violenței, în prezent această solidaritate între oameni e aproape consumată.

Curentul woke demolează totul în cale

Cunoscutul regizor a explicat, concret, cum funcționează noua cenzură ideologică în artă. De exemplu, a subliniat Andrei Șerban relatând cazuri pe care le cunoaște, un actor poate accepta să joace un rol de la nivelul ideologiei politice.

„Corectitudinea politică e acceptată de actor ca să nu fie exploatat. În America, dacă ești homosexual, primești un job înaintea unui heterosexual (...) Woke vine din inegalitate, din umilirea unei clase sociale de către altă clasă socială, dar în prezent e un tsunami radical, care anulează cultura".

Invitatul a relatat de ce a fost nevoit să renunțe la postul de la Columbia, unde ajunsese să se teamă că orice spunea putea fi folosit împotriva sa.

„Situația în universități a devenit imposibilă. Când sunt atacat, e ca și cum aș fi un predator, mi-e frică să fac un banc. Noi, românii, spunem bancuri", a mai amintit Andrei Șerban în studioul EVZ-Capital.