16 persoane infectate cu coronavirus și alte peste o sută aflate în autoizolare la domiciliu, plus un spital cu 150 de oameni, pacienți și cadre medicale, aflat în carantină. Toate acestea din cauza unui singur individ care a mințit că nu a fost în vacanță în Israel: Nelu Lupu, fost șef al polițiștilor bucureșteni și angajat consilier la ADP sector 4 pe considerentul că ”patronase” sectorul din poziția de șef al Secției 15 Poliție, apoi șef al Poliției sectorului 4 timp de aproape 20 de ani. Cum a fost posibil să contamineze un spital?
Fostul chestor Nelu Lupu apare în buletinele Grupului Strategic de Comunicare ca fiind ”Cazul 17”. Bărbat, 60 de ani, angajat al ADP sector 4, internat la spitalul MAI ”Dimitrie Gerota” în data de 5 martie. Ceea ce veți citi mai departe sunt informații exclusive, obținute din mai multe surse, după mai multe zile de documentare.
Așa cum se știe, Lupu s-a dus în ziua de luni, 2 martie la sediul ADP sector 4, și a împărțit mărțișoare colegelor. Bineînțeles, s-a lăsat cu pupat de mâini și pe obraz. Soția fostului polițist lucrează tot acolo, la ”Juridic”. I-a făcut și ei o vizită în birou, a dat flori fetelor, a strâns mâinile bărbaților. Acum, una dintre persoane și familia ei sunt internate la ”infecțioase”.
Ce frumos spital avem!
A doua zi, pe 3 martie, Nelu Lupu s-a simțit rău și nu a venit la serviciu. S-a dus la spital. Pe 4 martie a trecut pentru scurt timp pe la sediul ADP, pentru că el avea biroul în parcul”Orășelul Copiilor”.
Pe 3 martie, așa cum am spus, făcuse o vizită la spitalul Gerota, acolo unde s-a tratat mereu cât a fost cadru activ, ieșit la pensie din funcția de adjunct al șefului Poliției Capitalei. Lucru important de precizat, căci de acestă calitate de ”barosan” al Poliției se leagă ceea ce urmează să se întâmple.
La spital a fost primit chiar de managerul spitalului.
Exclusiv EvZ
A spus că e atins de o răceală, că vrea un control medical, dar nu a recunoscut nici un moment că fusese plecat din țară. Niciunde. Nici în Italia, nici în Israel...
A fost consultat de un medic, probabil că a băut și o cafea sau un ceai în biroul managerului, iar acesta s-a arătat interesat să-i arate musafirului cu grad înalt ce îmbunătățiri deosebite a făcut în spital.
A urmat o vizită a ”răcitului” prin diferite spații ale spitalului, cu întâlniri cu doamne doctor și asistente, cu pupături de mâini și îmbrățișări. Așa se și explică de ce toate ”victimele” fostului chestor din spitalul Gerota sunt femei și un singur bărbat, managerul.
Pacientul numărul 17 a revenit la spital pe 5 martie și a rămas internat. Dar viroza nu trecea ci se agrava. În final i s-au recoltat analize și pentru coronavirus căci și membrii familiei sale începuseră să se simtă rău. Fiul, ofițer la SRI, nora angajată la Primăria Capitalei, nepoțelul de 3 ani, nevasta, funcționară la ADP. În acest timp, presa vuia despre măsurile luate de autorități, de somația că fiecare persoană care a călătorit în țări afectate de coronavirus și au minime simptome să se prezinte la medic ca să nu-i contamineze și pe cei din jur.
Exclusiv EvZ
Ce au comunicat autoritățile despre Cazul 17
Anunțul despre pacientul Nelu Lupu (n.r. evident, neidentificat atunci) a venit de la Grupul Strategic de Comunicare (GSC) abia în 9 martie, la ora 23.30. Presa deja aflase că un angajat de la ADP sector 4, fost polițist, a fost găsit pozitiv la testul coronavirus. Trecuse de perioada de incubație, de cele 5-6 zile despre care vorbea profesorul Adrian Streinu-Cercel, căci Nelu Lupu se întorsese din Israel în 26 februarie.
Oficial, ni s-a comunicat așa:
”Bărbatul a fost internat în data de 5 martie a.c. având o simptomatologie total diferită față de definiția de caz pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. La câteva zile după internare, pacientul, a dezvoltat o simptomatologie pulmonară foarte agresivă, fapt ce i-a determinat pe medicii care îl aveau în observație să solicite, astăzi (n.r. 9 martie), efectuarea testului pentru COVID – 19.
Bărbatul este ofițer în rezervă al MAI, în vârstă de 60 de ani și prezintă o stare generală stabilă. Pacientul afirmă că nu a călătorit recent în nici un stat din zonele considerate de risc maxim”.
Într-adevăr, Lupu a fost întrebat la internare dacă a fost plecat din ţară, iar acesta a declarat în scris că în ultimele două luni a stat doar în România. Din acest motiv, Parchetul sectorului 2 i-a deschis, ulterior, dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Ancheta a fost preluată de Parchetul General, așa cum a comunicat instituția în data de 12 martie.
Exclusiv EvZ
De menționat că, până la data la care fostul polițist și familia sa au aflat că sunt pozitivi, 9 martie, GSC informase că sunt întocmite 18 dosare penale pentru cei care au ascuns faptul că au călătorit în zone atinse de epidemie sau că au intrat în contact cu persoane infectate. Deci, știa clar că e vorba de o infracțiune.
A doua zi, pe 10 martie, au început să curgă anunțurile încă de dimineață.
Fiul, nora și nepotul. Apoi, ”o femeie de 35 de ani” care s-a întors din Israel în 29 februarie (dar și o alta, de 36 de ani,”scăpată” la numărătoare într-o altă notă GSC, sosită tot din Israel pe 29!) și o femeie de 47 de ani (cazul 29).
Pe 11 martie dimineața a apărut cazul 30 ce s-a dovedit a fi o femeie de 43 de ani, medic gastroenteorolog la spitalul Gerota, apoi a apărut șoferul lui Lupu, încă o femeie de 54 de ani ce a fost în contact cu el (posibil soția).
A avut și fiul lui Lupu un ”contact” pe care l-a băgat în spital, după ce el însuși fusese contaminat de tată. E vorba de un bărbat de 48 de ani, coleg de serviciu. Am să închei enumerarea cu iubita șoferului lui Nelu Lupu, o fată de 20 de ani.
Pe lista actualizată a celor 16 victime ale fostului polițist mai sunt cadre medicale și angajați de la ADP sector 4. Oameni bolnavi care au fost în contact cu alți oameni.
Un singur lucru ar mai fi de adăugat. Medicii, asistentele și infirmierele de la ”Gerota” sunt epuizați după atâtea zile de carantină, pacienții, niciunul internat pentru coronavirus, sunt temători și nervoși și se gândesc să nu fi fost și ei contaminați de medicii îmbolnăviți.
Fostul polițist și familia lui sunt transferați, dinainte de instaurarea carantinei, la spitalul Victor Babeș.