Ansamblul de case boierești, vechi de 81 de ani, situat pe bulevardul Poligrafiei la numărul 4, pare a fi o miză imobiliară extrem de importantă pentru primarul Clotilde Armand. Altfel nu se explică de ce, așa, peste noapte, edilul celui mai bogat sector al Capitalei a pus ochii pe acel complex, fostă Fermă Regală, și le-a cerut angajaților Administrației Domeniului Public (ADP) să iasă din clădire.
Nou scandal la Primaria Sectorului 1. Clotilde Armand se „bate” cu ADP pentru un imobil și un teren de peste un hectar.
Proiectul imobiliar este combătut vehement de sindicaliști care atrag atenția că toată această poveste este de fapt un tertip prin care se intenționează mascarea cauzelor reale ale intenției de a trece clădirea din administrarea ADP în cea a Consiliului Local.
Primarul, puteri depline în cadrul proiectului imobiliar „Școala Regală”
Proiectul imobiliar pe care primarul Clotilde Armand îl propune este ca fostele Ferme Regale să găzduiască o unitate de învățământ preuniversitar. Dar pentru asta, ar trebui ca imobilul din bulevardul Poligrafiei, de la numărul 4, să fie eliberat de subordonații ei de la ADP Sector 1. Iar edilul a găsit și soluția prin care să-i dea afară din casă pe proprietari: schimbarea titularului dreptului de administrare de la ADP la Consiliul Local. Cu specificația clară, extrem de importantă, ca acel complex ce are un teren de aproape 12.000 de mp să-i fie predat pe proces-verbal doar...primarului sectorului 1, care va avea puteri depline în cadrul proiectului ”Școala Regală”.
Un primar care însă nu a luat în calcul că școala va tebui să ființeze într-o clădire veche de peste opt decenii, ridicată între anii 1938 și 1940 doar pe structură din lemn. Clădirea ar trebui, firesc, recompartimentată și consolidată pentru stadardele actuale de siguranță.
Edilul spune că se gândește la binele copiilor, dar nu ține cont de faptul că elevii urmau să învețe într-o clădire expusă radiațiilor, conform ultimelor măsurători în baza cărora angajații ADP primesc un spor de 15 la sută. Informație extrem de importantă pe care Armand susține că a aflat-o abia acum, după apariția unui prim episod în Evenimentul zilei. Acest fapt a făcut-o să declanșeze o luptă acerbă pentru ”lichidarea” acelui beneficiu încasat de ani buni de cei de la ADP.
Proiectul propus de Armand, scos de la dezbaterile consilierilor generali
Pe scurt, cam aceasta este povestea care se țese în jurul fostelor Ferme Regale dorite acum de primarul Armand, subiect despre care Evenimentul zilei a scris în exclusivitate.
Un proiect ciudat, cu un puternic iz imobiliar, judecând și după faptul că un alt teren de 11.000 de mp, de astă dată viran, aflat în spatele Poligrafiei 4, ar fi în atenția aceluiași primar. Subiect fierbinte care ar fi trebuit să se afle pe ordinea de zi a ședinței de joi, 25 februarie, a consilierilor generali ai edilului-șef Nicușor Dan, dar care, nu se știe de ce, a fost scos de la dezbateri în ultima clipă.
Surse din cadrul Primăriei Capitalei ne-au dezvăluit faptul că nu a fost stabilită o nouă dată în care transferul clădirii ADP către Consiliul Local va fi luat în discuție.
”Subiectul trebuia discutat azi (n.r. 25 februarie) în ședința consilierilor generali, dar chiar la începutul dezbaterilor au anunțat retragerea lui de pe ordinea de zi. Nu s-a motivat decizia. Cu siguranță, va fi repus în discuție, așa au spus consilerii, dar nu se știe când”, ne-au dezvăluit surse apropiate acestui subiect.
Sindicatul ADP își acuză primarul
Firește, sindicatul ADP Sector 1 nu vede cu ochi buni acest proiect imobiliar căruia i-a descoperit o mulțime hibe pe care le combate cu argumente. Lipsa cadrului legal de a-i scoate pe proprietarii din acte din propria casă, cheltuielile uriașe care ar trebui suportate de locuitorii sectorului 1 pentru consolidarea unei clădiri vechi de 80 de ani, duble față de cele investite în cazul în care ar fi ridicat un nou imobil. De asemenea, existența unui câmp electromagnetic pentru care angajații ADP încasează din 2016 un spor de 15 la sută, imposibilitatea obținerii avizului ISU pentru clădirea care nu îndeplinește normele referitoare la siguranța la incendii, lipsa unei expertize tehnice obligatorii asupra imobilului vizat de primarul Armand și lipsa unor explicații argumentate a mutării unei școli într-o zonă de birouri sunt doar câteva dintre punctele atinse de sindicaliști în lupta cu propriul primar.
”Nimeni nu înțelege nimic, dar pare că e ceva putred”
”Nu poti să dai afară niște proprietari din casa lor. În ce bază legală o faci? ADP are personalitate juridică separată. Nu deține doar un drept de administrare a imobilului, ci un drept de proprietate. Nu poți să te trezești peste noapte că vrei să faci o școală într-o clădire care mai e și veche de peste 80 de ani. Imobilul are structură din lemn, trebuie consolidat, recompartimentat, ignifugat, ochiurile de geam trebuie mărite pentru a fi respectate standardele unei unități de învățământ. Trebuie create terenuri de sport, locuri de recreere.
Conform estimărilor noastre, aceste lucrări de consolidare ar costa aproximativ 4.000.000 de euro la un preț de 2.000 de euro/mp, adică dublu față de prețul plătit pentru ridicarea unui nou imobil. Banii aceștia vor fi plățiti de locuitorii sectorului 1. Dar, înainte de a te apuca de consolidare, trebuie făcută o expertiză tehnică care să arate starea clădirii, dacă se pretează pentru a găzdui o școală. Cu acest lucru au fost de acord și reprezentanții Inspectoratului Școlar care au inspectat imobilul. Asta nu spune doamna primar. Ea vrea doar să plecăm de acolo, nu știm de ce. Nimeni nu înțelege nimic, dar pare că e ceva putred”, ne-a declarat Ștefan Novac, liderul de sindicat al ADP Sector 1.
Primarul Armand se gândește la sănătatea subordonaților. Să plece din clădire ca să nu se mai iradieze
Problemele legate de siguranța pe care o o poate oferi imobilul nu sunt singurele pe care liderul de sindicat le-a semnalat într-un document care a intrat în posesia Evenimentului zilei.
Ștefan Novac atrage atenția și asupra faptului că scoaterea ADP-ului din acea clădire ar însemna și mutarea întregului echipament de supraveghere video metropolitan și a centrului de comandă, cele mai mari din țară. Operațiune care s-ar face, în opinia specialiștilor, cu costuri uriașe dar și cu blocarea pentru o însemnată perioadă de timp a serviciilor de utilitate publică ale sectorului 1.
În toată această poveste cu miză imobiliară, primărița USR vrea să arate că îi pasă de subordonații săi pe care vrea să-i zboare din clădirea situată în bulevardul Poligrafiei 4 – zona Casa Presei Libere. Că se gândește la sănătatea lor.
”Până la clarificarea acestei situații (n.r. cea legată de existența câmpului magnetic peste limitele admise), pentru asigurarea sănătății și securității în muncă a angajaților, vă rugăm să luați de urgență măsuri pentru relocarea personalului care desfășoară activități în clădiri aflate în zone în care se înregistrează valori depășite ale radiațiilor”, le-a transmis primarul Armand subordonaților săi printr-o adresă trimisă miercuri, 24 februarie.
Apoi, edilul a anunțat Consiliul local că retrage deocamdată din dezbatere proiectul pentru că a cerut ANCOM noi măsurători pentru radiații și așteaptă rezultatul. Clotilde Armand e convinsă că expertiza care există și indică faptul că în zonă sunt radiații a fost un aranjament al vechii administrații, după cum reiese dintr-o declarație de-a sa.
”Dacă e cazul, ne vom judeca, vom ajunge în instanță”
Lucrurile sunt departe de a se fi încheiat în acest caz în care miza par să fie fostele Ferme Regale și terenul lor de aproape 12.000 de mp. Chiar dacă va exista o hotărâre a consilierilor generali a lui Nicușor Dan favorabilă primarului Clotilde Armand, ultimul cuvânt îl va avea instanța.
”Nu plecăm, e casa noastră. Dacă e cazul, ne vom judeca, vom ajunge în instanță, în contencios administrativ. Nimeni nu ne va putea da afară. Ar putea dura câțiva ani. Timp în care nimeni nu va putea muta în acea clădire o școală sau altceva ”, a mai spus Ștefan Novac, liderul de sindicat al angajaților din ADP.