Evenimentul Zilei > Economie > Exclusiv. Ajutăm Ucraina, dar ne distrugem agricultura! Lider de sindicat: De ce mă tratezi pe mine mai rău decât îl tratezi pe ăla? Video
Exclusiv. Ajutăm Ucraina, dar ne distrugem agricultura! Lider de sindicat: De ce mă tratezi pe mine mai rău decât îl tratezi pe ăla? Video

Exclusiv. Ajutăm Ucraina, dar ne distrugem agricultura! Lider de sindicat: De ce mă tratezi pe mine mai rău decât îl tratezi pe ăla? Video

Războiul din Ucraina a generat o mare solidaritate în Europa, țările-membre sărind fără rezerve în ajutorul țării asediate de Putin. România s-a aflat din primul moment în prima linie, oferind imediat ajutor pe mai multe planuri. Unul din acestea este oferirea de culoare de transport pentru cerealele din Ucraina, unul din principalii producători agricoli din lume. Însă această susținere a lovit direct agricultura românească, avertizează Ștefan Muscă, fermier din județul Giurgiu și președinte al Sindicatului Fermierilor Patrioți.

În realitate, a atras atenția invitatul jurnaliștilor Dan Andronic și Mirel Curea în podcastul Contrapunct EVZ, Ștefan Muscă, ajutând Ucraina ne faultăm pe noi înșine. În primul rând ne distrugem infrastructura, a argumentat președintele Sindicatului Fermierilor Patrioți, care este și un fermier prosper din județul Giurgiu. Acesta a dezvăluit că șoferii români sunt dezavantajați pe față comparativ cu șoferii ucraineni.

Șoferilor români li se ridică permisul

„Vine pe tren, 6 mii de vagoane pe zi, vin tiruri. Aici vine durere mea. De ce mă tratezi pe mine mai rău decât îl tratezi pe ăla? Muscă nu avea să plece mai mult cu 24 de tone/tir pe șosea. Ei vin, ei pleacă cu 45 de tone și cu ce mai are mașina se duce aproape de 60 (n.r. – tone) fără taxe, fără absolut nimic. Pe mine nu mă lasă, îmi oprește șoferul, îi dă amendă, îl distruge, îi ia permisul. Pe ăla îl lasă”, a declarat Ștefan Muscă, invocând interese ale politicienilor români.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

„Asta nu e din cauza politicului din România?! Adică stai domne, să ne înțelegem cine sunt și cine e acel om și de e îi permiți lui, el neavând taxe și neavând nimic își permite (…) Nici pe oamenii ăia nu-i ajută și nici de noi n-a ținut cont”, a exclamat indignatul fermierul din Giurgiu.

Invitatul a mai dezvăluit că în realitate românii nu ajută Ucraina, ci îi ajută pe americani, principalii investitori în agricultura din țara agresată. „Cu acele cereale nu ajutăm Ucraina, ajutăm firmele americane care tranzitează pe aici. Firmele care veneau, traderii care veneau și făceau contract cu Muscă să vină să ia cereale, n-au mai venit niciunul”, a subliniat fermierul Ștefan Muscă.

Cristoiu: Sunt sute de multinaționale, profiturile sunt uriașe

O opinie similară celei a liderului de sindicat a fost exprimată, tot în studioul EVZ-Capital, de renumitul jurnalist și analist politic Ion Cristoiu. Deși criza cerealor care provin din Ucraina, unul din statele care domină agricultura globală, a mobilizat toată planeta, inclusiv România, acest exces de zel are o explicație mai pragmatică, termen atât de drag doctrinei capitaliste. Mai precis, apreciază gazetarul, mai puțin de trei sferturi din terenul arabil al Ucrainei aparține în realitate multinaționalelor.

„În întreținerea acestui război (n.r. – din Ucraina) cred că sunt sute de multinaționale, profiturile sunt uriașe. România transportă cereale pe teritoriul nostru, cu riscuri uriașe și cu concurență pentru ai noștri. Acele cereale nu sunt ale Ucrainei, sunt ale multinaționalelor care au pământuri în Ucraina. Puțini știu că trei sferturi din pământul arabil ucrainean este al multinaționalelor. Sunt niște interese uriașe”, a precizat jurnalistul în studioul EVZ-Capital în toamna lui 2022.

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: