Criza gazelor naturale se adâncește din ce în ce mai mult. Piețele europene ale energiei au înregistrat noi recorduri, un rol având și geopolitica, acolo unde Rusia este pusă la colț pentru a reduce dependența de gazul rusesc. Însă România este campioana recordurilor la creșterile facturilor, iar cauza principală a crizei gazelor se află în politica românească, nu la Bruxelles, avertizează un fost premier.
Liberalizarea pieței de energie în țara noastră s-a făcut într-un mod haotic, lucru dovedit de facturileuriașe cu care românii s-au confruntat iarna aceasta. De unde a pornit însă criza în țara cu cele mai mari creșteri de prețuri din Europa?
Dăncilă: Am plafonat prețul la gaze. Am vrut să protejez populația
Invitată în podcastul EVZ Play de luni și rugată să comenteze care sunt cauzele facturilor uriașe la gaze și energie care afectează românii, fosta social-democrată Viorica Dăncilă a reamintit că în perioada cât a fost premier a plafonat prețurile. „În 2019, prin celebra ordonanță 114, atât de criticată la momentul respectiv, am plafonat prețul la gaze la 68 de lei/megawatt. Am vrut să protejez populația, dar și IMM-urile".
„Puteau să prelungească încă 3 ani plafonarea. Liberalizarea nu a fost corectă"
Fostul prim ministru a subliniat că la acel moment, 2019, nu exista inteția de liberalizare a pieței. Mai mult, România putea să prelungească prețurile de atunci cu 3 ani, însă puterea care a succedat guvernului Dăncilă nu a folosit această oportunitate agreată de aceasta ci Comisia Europeană. „Puteau să prelungească cu încă 3 ani, puteam să mergem până în 2022 fără nicio problemă. După ce am plecat de la guvernare, premierul care a succedat (n.r. - liberalul Ludovic Orban) nu numai că a eliminat această plafonare, dar a liberalizat prețul. Eu cred că liberalizarea nu a fost una corectă", a apreciat invitata.
Dăncilă: Nu au existat presiuni din partea Comisiei Europene
Președinta noii formațiuni NOI (Națiune Oameni Împreună) a opinat că ar fi trebuit o nouă plafonare a prețurilor, care ar fi evitat criza facturilor și criza energetică. O altă soluție ar fi, consideră fosta social-democrată, reducerea profitului uriaș al Hidroenelectrica. Viorica Dăncilă a criticat vehement închiderea companiei de stat Mintia, unde erau 11.500 de angajați și pentru care se puteau cere fonduri de la Bruxelles. „E o perioadă critică, de ce acum nu suntem în stare să luăm decizii care să vină în sprijinul României? Nu au existat presiuni din partea Comisiei Europene, am avut relații foarte bune", a încheiat fostul premier.
În aceeași emisiunne, fostul premier a subliniat că a recomandat ambasadorilor acreditați la București să ceară informații direct de la Guvernul României, tocmai pentru a se evita diverse dezinformări. De asemenea, politiciana a precizat că nu a primit nicio cerere din partea unui demnitar străin referitor la o companie a țării sale sau o altă intervenție în favoarea țării pe care o reprezenta.