Pavel Durov, antreprenorul rus care a fondat platforma de comunicații online Telegram, a fost pus oficial sub acuzare miercuri în Franța. Care sunt acuzațiile la adresa lui Durov, relatează exclusiv EVZ.ro.
Pavel Durov a fost pus sub acuzare pentru o serie de infracțiuni legate de refuzul său de a preveni activitățile ilicite desfășurate pe Telegram. I-a fost interzis să părăsească țara.
Pavel Durov, în vârstă de 39 de ani, a fost reținut de autoritățile franceze sâmbătă, după o escală la Paris, venind din Azerbaidjan. El a fost acuzat de complicitate la gestionarea unei platforme online pentru facilitarea tranzacțiilor ilegale de către un grup organizat, fapt care ar putea duce la o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare. De asemenea, Durov a fost acuzat de complicitate la infracțiuni precum facilitarea distribuției de materiale cu abuz sexual asupra copiilor, trafic de droguri și fraudă, precum și de refuzul de a coopera cu autoritățile.
Laure Beccuau, procurorul din Paris, a declarat că Durov a fost obligat să plătească o cauțiune de 5 milioane de euro, aproximativ 5,5 milioane de dolari. După eliberarea sa din custodie, el trebuie să se prezinte de două ori pe săptămână la o secție de poliție. Procurorii din Franța, precum și autoritățile legale din Belgia și alte țări europene, „au împărtășit aceeași abordare,” a declarat aceasta. Ceea ce a determinat procurorii specializați în crima organizată să deschidă în februarie o investigație privind „potențiala răspundere penală a executivilor de pe această platformă de mesagerie.”
Durov acuzat de lipsă de reacție
Acuzațiile aduse lui Durov ar putea determina alte rețele sociale și platforme online să devină mai agresive în moderarea conținutului pentru a se asigura că nu încalcă legile, a spus Daniel Lyons, profesor de reglementare a internetului la Boston College Law School. „Ca director executiv, văzând că ești personal pus în pericol, voi avea o toleranță mult mai mică pentru discursuri și tranzacții la marginea legii,” a declarat acesta. „Cel puțin, m-ar face să mă întreb unde călătoresc și de ce.”
Însă Daphne Keller, profesor de drept al internetului la Stanford Law School, a spus că Durov și Telegram sunt considerabil diferiți de platformele mari precum Meta și Google, care au echipe mai solide de încredere și siguranță, care elimină conținutul ilegal și răspund solicitărilor din partea autorităților. „Continui să presupun că motivul pentru care pot fi acuzați este faptul că Telegram a pierdut imunitatea prin faptul că nu a eliminat lucrurile despre care a fost notificat,” a spus ea. „Dacă este adevărat, această acuzație pare a fi un pas deloc surprinzător.”
În cazul lui Durov, Telegram nu a răspuns unei solicitări din partea autorităților franceze de a identifica unul dintre utilizatorii săi într-o investigație privind materialele cu abuz sexual asupra copiilor, a declarat o persoană familiară cu situația. Pe 25 martie, autoritățile au emis un mandat de percheziție pentru Durov, precum și un mandat de percheziție pentru fratele său, Nikolai, care a contribuit la crearea Telegram, a adăugat persoana care nu a fost autorizată să vorbească public.
Mai multe dosare pentru Telegram
Telegram a fost implicată în mai multe cazuri penale în Franța legate de abuzul sexual asupra copiilor, trafic de droguri și infracțiuni de ură online, dar a arătat o „aproape totală absență” de răspuns la solicitările de cooperare din partea forțelor de ordine, a afirmat procurorul francez Beccuau, citată de New York Times.
Guvernele, în special în Uniunea Europeană, pun tot mai multă presiune asupra companiilor tehnologice pentru a aborda probleme precum siguranța copiilor, terorismul, dezinformarea și răspândirea altor tipuri de conținut dăunător.
Cazul lui Durov îl plasează alături de o listă restrânsă de figuri de top din tehnologie care au fost acuzate în legătură cu infracțiuni comise de utilizatorii serviciilor lor, inclusiv Ross W. Ulbricht, creatorul pieței online Silk Road, și Changpeng Zhao, fondatorul Binance, care a pledat vinovat anul trecut la acuzații de spălare de bani în Statele Unite.
Telegram, care are sediul în Dubai, Emiratele Arabe Unite, a declarat că respectă legile UE și a calificat drept „absurd” să se afirme că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru conținutul acelei platforme. Cu toate acestea, acuzațiile împotriva lui Durov ar putea determina alte rețele sociale și platforme online să fie mai agresive în moderarea conținutului pentru a nu încălca legile, conform experților în reglementare internet.