Accident între două nave tanc în rada de la Mila 24, pe Dunăre, la confluența Brațului Tulcea cu Chilia. Incidentul s-a produs în apele teritoriale românești. Avariile au fost ușoare și nu au pus în pericol transportul pe calea de navigație. Una dintre cele două nave era încărcată cu ulei alimentar, iar cea de-a doua cu motorină, având ca destinație localitatea Ismail, din regiunea Odesa, din Ucraina.
Două nave s-au ciocnit pe Dunăre, în rada de la Mila 44, la confluența dintre brațul Tulcea și Chilia. Conform primelor informații, una dintre cele două nave implicate în această ciocnire transporta ulei alimentar. Pe de altă parte, cea de-a doua, care avea destinația Ismail, localitate din regiunea Odesa, în Ucraina, transporta carburant, mai exact motorină. Ciocnirea celor două nave, care a avut loc în această seară, s-a petrecut în apele teritoriale românești. Însă, din fericire avariile au fost ușoare, astfel că nu au existat probleme majore.
Incidentul de pe Dunăre, are loc în contextul războiului din Ucraina, care a avut drept consecință instituirea unei blocade asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră și Marea Azov.
Autoritățile de la Kiev fac eforturi pentru deblocarea exporturilor de cereale din porturile ucrainene, iar una dintre rutele alese pentru transport este cea care tranzitează România. Cerealele ucrainene ajung în porturile românești de unde sun încărcate și transportate mai departe către țările de destinație.
În urmă cu câteva zile, autoritățile din Ucraina au cerut ajutorul României și a celorlalte state europene pentru deblocarea exporturile de cereale. De asemenea, se solicită spații de depozitare în care să fie adăpostite produsele care nu pot fi livrate momentan. În silozurile din Ucraina sunt depozitate peste 25 de milioane de tone de cereale. Acestea sunt blocate de armata rusă și nu pot fi comercializate, în condițiile în care urmează recolta din acest an.
Ucraina cere ajutorul Uniunii Europene
Ucraina a cerut suplimentarea capacităţii de stocare și de transport din portul Constanţa pentru a-şi exporta cerealele. De asemenea, a cerut sprijin din partea UE pentru ca cerealele sale să fie depozitate pe teritoriile statelor membre, în condițiile în care Kievul nu le poate exporta prin Marea Neagră din cauza blocadei ruse. Solicitarea a venit din partea unui oficial ucrainean citat marţi de agenţia EFE.
„Solicităm să fie luată în considerare folosirea capacităţilor logistice româneşti, inclusiv capacităţile tehnice ale portului Constanţa, pentru exportul produselor agricole ucrainene, inclusiv cereale, prin crearea de capacitate disponibilă în porturile româneşti“, a afirmat viceministrul ucrainean al Politicii Agrare şi Alimentaţiei, Markian Dmitrasevici, într-o intervenţie în Comisia pentru agricultură a Parlamentului European.
Sectorul agricol şi alimentar este responsabil pentru aproape 10% din PIB-ul Ucrainei. În 2021, ţara vecină a exportat produse alimentare în valoare de 28 de miliarde de dolari la nivel mondial, între care produse în valoare de şapte miliarde de euro în UE.