Exclusiv. Academia Română. Averile la control! Cât de bogați sunt nemuritorii? Documente

Primele efecte ale deciziilor Adunării Generale desfășurate săptămâna trecută, joi mai exact, la Academia Română, nu s-au lăsat așteptate prea mult, mai ales că se dorește, de fapt, o rebranduire a celui mai înalt for științific și cultural al țării și o asanare a conflictelor interne care maculează de ceva vreme imaginea instituției.

Prima dintre cele mai transparente acțiuni de primenire vizează averile academicienilor! Bunurile mobile și imobile ale „nemuritorilor”, menționate deja în declarațiile aferente, urmează să fie expuse (și) pe siteul Academiei Române, măsură care a suscitat discuții aprinse în rândurile „părinților patriei”.

„Recomandarea” ANI

De remarcat că academicienii români, obligați de lege, livraseră deja date legate de bunurile lor Agenției Naționale de Integritate (ANI). Mai mult, potrivit unei „recomandări” emise de ANI, declarațiile de avere ale cărturarilor figurau și pe siteul oficial al Academiei Române. Doar că, atenție!, nu oricine le putea accesa!

Cu alte cuvinte, românul de rând, plătitorul de taxe, putea să navigheze o sută de ani pe acad.ro, adresa virtuală (și oficială) a Academiei, și n-ar fi putut vedea nici măcar cât câștigă, lunar, până la sfârșitul vieții (doar și din acest motiv li se spune „nemuritori”), un academician.

Să începem cu liderii! Cu cel mai misterios dintre ei

Eh, pentru că așa este normal și civilizat, dar și pentru că românii sunt extrem de curioși - iar treaba noastră este să-i informăm, să le potolim această sete de cunoștințe - vă prezentăm mai jos date, cifre și mențiuni legate de averile domnilor care conduc Academia Română.

 

Menționez că declarațiile de avere ale conducătorilor Academiei Române provin de pe acad.ro și sunt valabile pentru anul 2019.

Voi începe cu aprofundarea datelor furnizate de dl. acad. gen. mr. (rezervă) prof. dr. Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române, și voi explica și de ce.

Pentru că domnia sa este un personaj al instituției (nu mai insist aici asupra situației aiuritoare în ceea ce-l privește - Victor Voicu ar fi, de fapt, incompatibil cu funcția deținută deoarece în 2018 a fost cercetat penal de Înalta Curte de Casație și Justiție).

De altfel, Victor Voicu este considerat drept unul dintre cei mai avuți nemuritori. Dar să lăsăm cifrele să vorbească!

Șase terenuri

Potrivit declarației de avere completate și asumate de Victor Voicu, vicepreședintele Academiei Române ar deține, împreună cu soția șase terenuri, moștenite - două în Dâmbovița (agricol și forestier) și unul în Botoșani (agricol) - sau achiziționate prin contracte de vânzare-cumpărare , cum sunt cele din Ilfov (0,8 hectare, intravilan), București, sector 1 (intravilan, 430 de metri pătrați) și Brașov (intravilan, 2.185 de metri pătrați).

Opt case

Urmează, bine stivuite în declarația de avere a academicianului Victor Voicu, casele. 8 (opt) la număr.

Prima este dobândită în 2008, poate fi admirată în București și se întinde pe nu mai puțin de 800 de metri pătrați! În căsuța titularului este trecut însă numele consoartei. Urmează un apartament dobândit în 2010, cu o suprafață de „doar” 320 de metri pătrați, pe care Voicu și soția îl dețin împreună.

Apoi, un modest apartament achiziționat în 1991, de doar 22 de metri pătrați, pe care Voicu îl împarte, de asemenea, cu soția. Imediat, o casă moștenită în Dâmbovița de domnul vicepreședinte, încă una achiziționată în doi, în București, de 60 de metri pătrați.

Începând cu 2018, familia Voicu a mai cumpărat un apartament de 300 de metri pătrați în București, în sectorul 1, apoi încă unul, de 250 de metri pătrați, în aceeași zonă.

Două autoturisme

Ați obosit?

În sfârșit, în 2019, familia Voicu a mai achiziționat o casă de vacanță, în Brașov, de 400 de metri pătrați. Familia Voicu-Jiquidi mai deține două autoturisme, un VW Golf din 2004 și un Audi 8 din 2009.

Nu par să se dea în vânt după mașini! După ceasuri și bijuterii însă, da. Victor Voicu a estimat în declarația de avere că a investit 310.000 de euro doar în aceste accesorii!

Tablouri în valoare de 1.650.000 de euro

În plus, se laudă cu o colecție de tablouri estimată la 1.650.000 de euro. Adevărul e că e greu să decorezi o casă cu o suprafață de 800 de metri pătrați. Unde mai pui că e vorba de încă șapte? Îți trebuie ceva tablouri, nu glumă.

Când vine vorba de activele financiare (depozite, conturi, fonduri de investiții, carduri etc.) însă, dl Voicu devine misterios, mai ales în dreptul căsuțelor unde trebuia să menționeze sumele. Mai precis, Victor Voicu, prin trei rânduri executate cu pixul, îi trimite pe curioși la „taxe și impozite” sector 1, București. Verificați documentul, dacă nu mă credeți!

Acțiuni și hârtii de valoare: 2.300.000 de euro

Nu vreau să vă împovărez cu mai mult aici. Vă mai spun doar că Victor Voicu a împrumutat și bani, 500.000 de euro unui domn din München, de exemplu. Dar a bifat și la capitolul Acțiuni sau părți sociale în societăți comerciale, trecând suma 1.300. 000 de euro. Mai deține și niște hârtii de valoare, estimate la 1.000.000 de euro.

E un vicepreședinte de Academie cu greutate dl Victor Voicu. Nu degeaba îl pizmuiesc mulți dintre colegi. Ah, uitam să spun: pentru poziția pe care o ocupa în organigrama Academiei, Voicu încasa anual (2019) 121.104 RON. Și mai lua 90.105 RON din postura de profesor universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București. Bașca 3.556 RON pe an de la Agenția Națională Anti-Doping. Ban la ban trage, fie el cât de mic.

Pensia: 176.772 RON pe an

Victor Voicu este și pensionar. El încasa anual (2019) 176.772 RON de la Casa de Pensii a sectorului 1, București. Calculați voi cât înseamnă pe lună, mie-mi plac mai mult literele!

Victor Voicu primește și indemnizație de merit de la Academia Română, dar și indemnizație viageră de la Academia de Științe Medicale.

Gata, am obosit să număr banii altuia. Bravo lui!

VoicuVictorDA2019

Citiți mâine, pe evz. ro, ce avere are un alt membru marcant al Academiei Române!

Foto și documente: acad.ro