Exclusiv. 18.1 miliarde de lei ar datora firmele statului, din pandemie. ANAF nu știe unde sunt banii

EVZ a aflat în exclusivitate faptul că pandemia a îndatorat firmele la stat cu 18,1 miliarde de lei. Răspunsul vine de la ANAF, cei care trebuiau să colecteze această sumă, dar care nu spun ce s-a întâmplat cu ea.

Scutirile de impozit ale multor firme din perioada pandemiei a cauzat o gaură de 18.1 miliarde de lei la bugetul de stat. Totul stă scris negru pe alb într-un răspuns pe care ANAF l-a dat la solicitarea EVZ. Problema este că am cerut și situația la zi a colectărilor, în schimb am primit niște articole de lege pe care le puteam și noi citi.

Iată ce au spus cei de la ANAF. ”Măsurile fiscale mai sus menționate și-au încetat aplicabilitatea la 25 decembrie 2020, soldul obligațiilor fiscale și neachitate la 31 decembrie 202 fiind de 18.1 miliarde de lei, reprezentând obligații fiscale curente declarate în perioada 21 martie-25 decembrie 2020 și amânate la plată.

În vederea stimulării conformării la plată a acestor obligații fiscale, Guvernul României a probat acordarea eșalonării în formă simplificată. În scopul sprijinirii ieșirii mai rapide din stare de dificultate financiară în care se afla mediul de afaceri.

Unde sunt cei 18.1 miliarde de lei?

Începând cu luna octombrie 2020 și continuând cu anul 2021 s-a lărgit sfera modificărilor de accesare de către contribuabilii de la diferitele tipuri de facilități fiscale.

Astfel, potrivit modificărilor aduse Codului de Procedură Fiscală, organele fiscale din subordinea ANAF au acordat la cerere, eșalonarea la plată. În formă simplificată(maximum 12 luni) pentru obligațiile fiscale principale și accesorii a căror vechime este de maximum 12 luni anterioare depunerii cererii. Și nestinse până la data eliberării certificatului de atestare fiscală. Măsura fiscală a fost adoptată prin OUG nr. 181/22/10.2020 privind unde măsuri fiscale”.

Așa se face că răspunsul cu privire la situația la zi a colectărilor fiscale de la aceste firme, practic nu există. Deși guvernanți strigă austeritate și iau măsuri în consecință, colectările care ar trebui făcute, iată că sunt doar pe hârtie. Practic din răspunsul ANAF nu reiese niciunde câți bani s-au colectat sau dacă aceste colectări au fost făcute integral.