Evenimentul Zilei > Politica > Excluderea PSD din grupul socialiștilor europeni, misiune imposibilă
Excluderea PSD din grupul socialiștilor europeni, misiune imposibilă

Excluderea PSD din grupul socialiștilor europeni, misiune imposibilă

Eurodeputatul Cătălin Ivan pregătește dosarul cu care va încerca, în toamnă, să excludă PSD din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European. Ivan spune că la nivelul conducerii acestui grup se discută în ultima vreme despre asta și în urma semnalelor pe care le primește de la socialiștii din alte țări. Ei iau în calcul pierderile pe care le-ar putea înregistra la nivel european, la alegerile de anul viitor, dacă nu iau o decizie fermă acum.

Europarlamentarul Cătălin Ivan spune că agenda PSD din România, mai precis a grupării din PSD care îl susține pe Liviu Dragnea, este în contrast cu agenda socialiștilor europeni. „Nu este o decizie simplă. PSD are o delegație mare, este a șasea sau a șaptea din grup. De aceea, eu până în toamnă voi face un dosar cu o documentare serioasă referitoare la acţiunile acestui grup infracţional pus în apărarea corupţilor”, a declarat, ieri, Cătălin Ivan pentru Evenimentul zilei.

Grațiile lui Dragnea și fricile lui Nica

Cătălin Ivan spune despre colegii săi din PSD, europarlamentari, că au, în această perioadă o singură preocupare. „Sunt preocupați doar cum să facă să intre în grațiile lui Dragnea. Care mai de care. Știu că de acceptul lui depinde locul lor pe viitoarele liste pentru PPE. Ar face orice pentru un loc eligibil pe listă. Orice, chiar să se sape între ei”, a declarat Ivan pentru EvZ.

În ceea ce-l privește pe Dan Nica, cel care l-a atacat și comparat pe Ivan cu Monica Macovei, eurodeputatul spune că îl amuză memoria scurtă a acestuia. „Este amuzant. Dan Nica uită de perioada în care eram singurul care mă luptam cu Băsescu și oamenii lui din PE, Cu Monica Macovei. Dan Nica este fricos și disperat. Colegii lui din Grup, străinii, l-au cunoscut atunci când îi scotetea pe fiecare pe rând la cafea și îi ruga să nu voteze pentru ridicarea imunității lui parlamentare. Este cel mai fricos om pe care l-am văzut”, spune Cătălin Ivan.

„Este o idee hazardată”

Europarlamentarul Norica Nicolai a declarat pentru EVZ că este o idee hazardată și nu se va întâmpla nimic: „În primul rând, la socialiști, propunerea de excludere trebuie să vină din partea unui alt partid, nu din partea unei persoane. Nu cred că socialiștii din Europa au frisoane din cauza PSD. În plus, fiecare pierde sau câștigă alegerile în țara lui în funcție de imaginea pe care o are acolo”.

„Teoretic, se poate”

Europarlamentarul Maria Grapini a declarat, pentru EVZ, că grupul PSD România are o pondere importantă în grupul S&D, este a patra delegație ca mărime și este greu de crezut să se ia această masură: „Teoretic, se poate. Dar pentru asta trebuie un vot în grup și Cătălin Ivan nu se mai bucura de susținere în grup după ce a devenit independent în cadrul grupului. Socialiștii europeni sunt îngrijorați de creșterea extremismului și câștigatea alegerilor de către extrema dreaptă. Nu cred că se va ajunge la excludere, au tot interesul să rămâna un grup apropiat ca mărime cu cel al popularilor”.