Examenele pentru permis, cu "bilet de voie" de la DNA

Mai puţin de jumătate dintre cele 1.200 de persoane ale căror dosare au fost cercetate în cazul "Fabrica de permise" mai insistă să devină şoferi.

Procurorii anticorupţie au returnat Serviciului Permise Argeş toate cele 1.200 de dosare ale aspiranţilor la statutul de şofer, ridicate de anchetatori după arestarea angajaţilor „Fabricii de permise“.

„Este vorba despre dosarele celor care fuseseră programaţi la examen după data de 13 iunie - când au fost făcute primele reţineri - şi nu au mai apucat să susţină nici proba scrisă, pentru că procurorii au ridicat atunci toate documentele. Verificările au durat până pe 30 iulie, când dosarele au fost returnate Serviciului Permise Argeş. (...) Oamenii au fost înştiinţaţi că se pot reprograma la examen, însă mai puţin de jumătate dintre ei, adică în jur de 500, au şi făcut asta. Mai sunt câteva cazuri în care candidaţilor le-au expirat certificatele de cazier judiciar şi au cerut «o păsuire» pentru a şi le reface. Cert este faptul că aproape 700 de persoane - care se programaseră iniţial la examen - au renunţat. Cel puţin pentru moment“, au explicat oficialii de la Permise.

Ei pun această situaţie pe seama noii metode de examinare. „Probabil că majoritatea se tem de examenul teoretic pe care trebuie să-l susţină acum pe calculator şi de aceea dau înapoi“, au adăugat poliţiştii. Inhibaţi de computer

Aceeaşi idee a fost susţinută şi de prefectul Ion Popa, care a ţinut, ieri, să le reamintească celor ce au avut curajul să se reprogrameze la examen că proba teoretică se susţine pe calculator. Asta, în condiţiile în care, de la 1 iulie anul acesta - când a fost introdusă această nouă metodă de examinare - procentul de promovabilitate a examenului a scăzut de la 50% la 20%.

„Mulţi consideră această metodă de examinare mai dificilă şi pentru că s-au obişnuit să încerce să reţină întrebările din chestionarele cuprinse în cărţile de legislaţie şi se trezesc la examen cu altele noi. Asta, întrucât computerul alege cele 26 de întrebări destinate fiecărui candidat din câteva mii. Apoi, în faţa calculatorului, timpul de gândire pentru o întrebare dificilă este mai scurt. Concret, nu poţi trece peste o întrebare, ca apoi să revii la ea, să te mai gândeşti. Dacă nu răspunzi, computerul o consideră greşită“, explică poliţiştii.

La toate acestea se adaugă şi problemele de ordin psihologic, date, în cele mai multe cazuri, de faptul că mulţi candidaţi provin din mediul rural ori au trecut de 40 de ani şi nu au învăţat încă să utilizeze computerul. „Examenul în sine creşte tensiunea, aşa că introducerea calculatorului inhibă destul de multe persoane, nefamiliarizate cu tastatura. La concurs nu vin doar tineri care vor să obţină permisul, ci şi persoane trecute de 40-50 de ani“, spune psihologul Maria Oprea, din Târgu-Mureş.

Cum tot mai mulţi români îşi permit o maşină, vârsta celor care-şi doresc să devină şoferi ajunge şi la 80 de ani. „Sigur că sunt excepţii, dar am întâlnit la cabinet un bărbat care-şi dorea permis la această vârstă“, povesteşte psihologul, în opinia căruia, pentru astfel de cazuri ar fi nevoie de un instructaj special.

În plus, specialistul este de părere că cei nefamiliarizaţi cu calculatorul ar trebui să simuleze examenul înainte de a-l susţine pe cel real. „De asemenea, cred că ar trebui prelungit timpul pentru explicaţ ii în astfel de cazuri“, încheie Maria Oprea. (A contribuit Mihaela Năftănăilă)

MAI PUŢIN NOROCOŞI Cu permisele blocate de anchetatori

Alte zeci sau sute de persoane care au promovat examenul auto la Argeş, înainte de 13 iunie (când procurorii au închis „Fabrica de permise“), însă nu au mai avut timp să-şi ridice permisele, aşteaptă încă „unda verde“ de la anchetatori. „Nu pot intra în posesia documentelor, întrucât dosarele lor sunt încă reţinute ca probe“, a explicat prefectul Ion Popa. Actuala conducere a Serviciului Permise nu are însă o situaţie clară a acestora. „Nu ştim dacă este vorba despre câteva zeci sau câteva sute de persoane, pentru că nu a fost făcută până acum o centralizare computerizată. Sunt înscrise în mai multe registre şi abia am început să numărăm“, au explicat poliţiştii.