EVZ TV. Colonelul (r) Tudor Păcuraru: Iliescu era protejat de KGB și GRU, mesajele i se trimiteau prin Brucan

În partea a doua a interviului EVZ cu colonelul în rezervă Tudor Păcuraru, fost specialist în analiză-sinteză în cadrul Serviciului Român de Informații, care a vorbit despre cartea sa (a cărei primă parte poate fi citită în revista Evenimentul istoric aflată încă la chioșcuri), acesta continuă seria dezvăluirilor despre toate părțile implicate în evenimentele controversate din 1989.

În prima parte a ediției inaugurale a interviurilor marca Evenimentul Zilei, găzduită de Dan Andronic și de Mirel Curea, colonelul (r) Tudor Păcuraru, fost specialist în analiză-sinteză în cadrul SRI, a vorbit despre imixtiunea străină în Revoluția din 1989 și de ipoteza unui puci, dar și despre rolul taberelor direct interesate în declanșarea manifestărilor armate ce au culminat cu înlocuirea regimului fostului dictator.

Co-moderatorul Mirel Curea a adus în discuție și rolul unui alt pion important, generalul Iulian Vlad, el  opinând că „ordinul dat de Iulian Vlad de depunere şi sigilare a armamentului a fost executat de tot ce însemna la vremea respectivă efectivele Securităţii”. „Vedeţi dumneavoastră, dacă Iulian Vlad nu dădea acel ordin de a se depune armamentul la rastel, ofiţerii de Securitate răspundeau la tir şi ieşea ca la Sibiu, dacă nu ar fi fost prăpăd, ieşea război civil, ceea ce vroiau șoimii de la Kremlin ca țara să fie a lor”, a explicat în replică invitatul EVZ.

Mirel Curea: Dvs. ați spus, în studiul ăsta senzațional pe care l-ați publicat la noi, ați vorbit atât despre forțele externe care au acționat la noi în țară, KGB-iștii și GRU, și ați vorbit la un moment dat despre cooperarea dintre aceste forțe externe și forțele interne, respectiv cei recrutați, conservele să le spun așa, KGB-ului și GRU-lui, elemente care să evidențieze cooperarea dintre luptătorii KGB-iști și GRU, cei recrutați din România cu studii la Moscova recrutați.

Col (r.) Tudor Păcuraru: Să punem lucrurile într-o ordine și apoi era armata. Aceasta era Sfânta Treime care a dominat Uniunea Sovietică de 70 de ani. Astea două, KGB-ul și armata GRU, erau sincronizate, în sensul că partidul bolșevic al Uniunii Sovietice veghea ca să-și îndeplinească scopurile în politica externă și câteodată și internă, folosind aceste două brațe. În cadrul fiecăreia dintre aceste structuri de forță, KGB-ul pe de-o parte, care ține de structurile interne în KGB, și GRU care ținea de Ministerul Apărării, exista structură informativă, deci ei aveau agentură peste hotare, unii și alții, dar cu misiuni care nu se călcau unele peste altele. Eu nu am dreptul să spun că cutare sau cutare este agent străin, ar fi neprofesional. Această prerogativă de a spune că cineva este sau a fost agent străin aparține contraspionajului care este un sector foarte specializat și lucrează foarte precis (...)

Mirel Curea: Iertați-mă vă rog, o să vă întreb direct, dl. Ion Iliescu ne-a spus în decembrie 1989, eram destul de mare ca să țin minte, „aveți grijă, teroriștii ăștia sunt niște nenorociți care trag din toate pozițiile”. Și-a dat cu părerea și el ca pensionarul sau știa că trupele astea ale GRU ruși chiar trag din toate pozițiile?

Col (r.) Tudor Păcuraru: Eu tocmai am spus că întreg sistemul acesta sovietic era compus din partidul comunist bolșevic al Ununii Sovietice, care subordona cele două brațe de forță. Păi, îl bănuiți pe dl. Iliescu că ar fi fost în legătura KGB-ului sau a GRU-lui? Era legătura politică, adică mai sus decât ăștia care a fost informat de ce se întâmplă. E un alt nivel, ăsta nu e genul de om care să facă întâlniri pe stradă, era evident protejat.

Mirel Curea: Fără discuții era protejat.

Col (r.) Tudor Păcuraru: Mesajele i se trimiteau lui Silviu Brucan.

Mirel Curea: Foarte interesant, mesajele de la nivelul conducerii partidului comunist al Uniunii Sovietice îi veneau prin intermediul lui Silviu Brucan.

Col (r.) Tudor Păcuraru: Da, iar aceste mesaje erau achiesate de către partea americană din cauza faptului că…

Mirel Curea: Ce înseamnă asta?

Col (r.) Tudor Păcuraru: Silviu Brucan făcea naveta de la Moscova la Washington și venea la București cu foaia detașabilă în pașaport. Nu știți cum se făcea.

Mirel Curea: Ba da.

Col (r.) Tudor Păcuraru: Și sovieticii, în momentul în care intrai pe teritoriul lor spuneau nu știu, puneau frumos foaia în pașaport, îți puneau viza și în momentul în care plecai de la Moscova dădeai frumos foaia înapoi, te duceai la Washington și ai fost tot timpul la Washington, n-ai trecut pe acolo.

Cartea lui Tudor Păcuraru este un studiu științific temeinic și riguros documentat, în care specialistul SRI demonstrează prezența trupelor străine în cadrul evenimentelor din decembrie 1989. Ediția originară a cărții a fost publicată în 1989, într-un tiraj mic, dar va fi reeditată într-o ediție completă.