EVZ TV. Sistemul medical din România și „exportul paralel” de medicamente

Din sistemul medical din România lipsește cu desăvârșire o componentă foarte importantă. Subiectul a fost dezbătut la EVZ TV.

Dan Andronic vorbește în emisiunea EvZ TV, alături de Mirel Curea și Robert Turcescu, despre sistemul medical din România și un nou „fenomen”.

Acest fenoment este strâns legat de criza medicamentelor cu care s-a confruntat țara noastră încă de la începutul pandemiei de Covid-19.

Mirel Curea susține că pentru a se evita o astfel de situație, în viitor ar trebuie să existe o entitate de stat care să se ocupe de aceste aspecte.

Ce este greșit la sistemul medical din România?

„Trebuie să existe o entitate de stat care să importe medicamente în cazuri de criză, de maximă necesitate. De ce? Ca să nu fii la mâna importatorilor de medicamente care fac un joc de cerere – ofertă.

Sunt situații existența unui anume medicament pe piața românească ține de ceea ce se numește siguranța națională”, spune Mirel Curea.

Exportul paralel de medicamente

Jurnalistul Dan Andronic consideră că lucrurile nu sunt chiar atât de simple și evocă o perioadă a României, mai exact anul 2004, când bugetul pentru sănătate era mult mai mic decât este acum.

„Aici lucrurile au plecat într-o direcție greșită de foarte mult timp. Vă dau o singură cifră. Pe vremea lui Adrian Năstase, în anul 2004, bugetul Ministerului Sănătății era puțin peste 1 miliard de euro.

Acum este undeva la 8 miliarde. Din care 80% se duc pe achiziții de medicamente, și bani de salarii. Dar, lucrurile au crescut exponențial.

Este adevărat că și accesul la anumite tratamente și medicamente inovative a fost facilitat. Dar în momentul în care vorbești de sume dastea, deja și abordarea este pur și simplu pragmatică.

Îmi dai 5.000 de euro pe medicamentul ăla? Nu? Am unde să-l duc.

Marea problemă este în România. Există un mecanism la nivelul Uniunii Europene prin care România primește cele mai mici prețuri la medicamente. E în funcție de puterea de cumpărare. Medicamentul nu are același preț ca în Germania sau Austria.

Atunci a apărut și exportul paralel. În sensul în care UE ne trimite medicamente ieftine, și  imediat au plecat în altă parte. Un lucru pe care din nou nu-l poți bloca pentru că n-ai cum”, spune jurnalistul Dan Andronic.